Epitaf pentru un spion

Colecție: Carte de buzunar

Titlu original: Epitaph for a Spy

Traducător: Paul B. Marian

Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2010

Număr pagini: 272

Format: 10,50 × 17,60 cm

ISBN: 978-606-588-013-9

Epitaf pentru un spion

Autor: Eric Ambler

Stoc epuizat
5,68 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • „Pretutindeni în Europa, în toată lumea, oamenii spionau în timp ce, în birourile guvernelor, alte persoane clasificau rezultatele activităţii spionilor. Exista o conjunctură favorabilă pentru îndeletnicirea spionilor.“


  Josef Vadassy, tânăr profesor maghiar rămas, în urma Tratatului de la Trianon, fără nicio cetăţenie, îşi petrece pe coasta Mediteranei prima vacanţă după cinci ani de muncă la Paris. Nu mică va fi mirarea lui când, după ce execută câteva fotografii experimentale ale unor şopârle, se va trezi arestat de poliţie şi acuzat de spionaj. Pus în faţa perspectivei sumbre de a fi expulzat şi de a nu mai putea trăi în nicio ţară din lume, Josef Vadassy va trebui să-şi folosească întreaga ingeniozitate pentru a colabora cu Serviciul de Informaţii francez şi pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Pe fundalul unei fascinante intrigi poliţiste, în decorul Coastei de Azur, se confruntă două blocuri militare şi ideologice adverse: regimul fascist al lui Mussolini şi Axa, pe de o parte, şi democraţiile europene, în stare de alertă, în pragul celui de-al Doilea Război Mondial, de cealaltă parte.


  Eric Ambler (1909-1998), prozator britanic, e considerat unul dintre pionierii thrillerului politic. O temă recurentă în romanele sale de spionaj este cea a amatorului care ajunge, fără voia lui, printre criminali înrăiţi sau printre spioni şi care, în ciuda lipsei de experienţă, trebuie să găsească o soluţie pentru a rezolva o intrigă cu repercusiuni politice complicate.
  Ambler a publicat 19 romane sub numele său şi a mai scris alte câteva cărţi sub pseudonimul Eliot Reed. În tinereţe a jucat pe scenele music hall-urilor, a urmat cursuri de inginerie la London University, a scris piese de avangardă şi a fost, pentru o vreme, directorul unei agenţii de publicitate londoneze. Multe dintre romanele sale au fost ecranizate: printre ele, Topkapi (1964), o adaptare după Lumina zilei (1962), a fost un succes comercial, iar primul film din celebra serie Pantera roz a apărut ca o parodie a acestei pelicule.
  Ambler a câştigat, ca romancier, câteva premii prestigioase, printre care Pumnalul de Aur şi Pumnalul de Diamant, din partea British Crime Writers Association, şi Premiul Edgar acordat de The Mystery Writers of America. În 1981 a devenit Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic.
  Epitaf pentru un spion (1938) consacră reţeta de succes a lui Ambler, în care un personaj inocent este acuzat de spionaj şi e prins în mijlocul unei încleştări între două blocuri politice adverse. Romanul a fost ecranizat în 1944 sub titlul Hotel Réserve, cu James Mason şi Lucie Mannheim în distribuţie.
  Printre titlurile cunoscute ale lui Ambler se numără şi The Dark Frontier (1936), Un sicriu pentru Dimitrios (1939), Journey into Fear (1940), Judgment on Deltchev (1951), Passage of Arms (1959), A Kind of Anger (1964), The Levanter (1972), Doctor Figo (1974), The Care of Time (1981). Memoriile sale au apărut, în 1981, sub titlul Here Lies Eric Ambler.