Bine ai venit!
|
| |
Forrest Capie, Charles Goodhart, Stanley Fischer, Norbert Schnadt - Viitorul băncilor centrale - Curtea Veche Publishing
-15%
Hardcover

Viitorul băncilor centrale

Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei
142,80 lei 168,00 lei
Acest volum cuprinde două lucrări extinse pregătite pentru simpozionul tricentenarului Băncii Angliei, din iunie 1994, precum și o conferință susținută de profesorul Lamfalussy.

Forrest Capie (născut pe 1 decembrie 1940), profesor universitar emerit şi istoric al Băncii Angliei (între 2004-2010), a predat istorie economică la Universitatea din Warwick, Universitatea din Leeds şi la City University of London.
Între 1993-1999 a editat Economic History Review. Notorietatea i-au adus-o cărţile History of the Bank of England (2010) şi Money over two centuries (2012).

Charles Goodhart (născut pe 23 octombrie 1936), ilustru profesor emerit de economie bancară şi financiară, a predat la London School of Economics şi Universitatea Cambridge. În paralel, a fost, timp de 17 ani, consilier pe probleme monetare la Banca Angliei şi, din 1980, şef al consilierilor în domeniul respectiv. A publicat lucrări fundamentale de istorie monetară şi de politică monetară: Money, information and uncertainty (1984); Monetary theory and practice (1989); Central Bank and the financial system (1995); The regulatory response to the financial crisis (2009); The Basel Committee on banking supervision: A history of the early years, 1974-1997 (2011).

Stanley Fischer (născut la 15 octombrie 1943) este un economist israeliano-american și fost vicepreședinte al Rezervei Federale. Născut în Rhodesia de Nord (acum Zambia), deține dublă cetățenie în Israel și Statele Unite. A ocupat funcția de guvernator al Băncii Israel din 2005 până în 2013. Anterior a fost economist-șef la Banca Mondială.

La 10 ianuarie 2014, președintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a numit pe Fischer, vicepreședinte al Consiliului Guvernatorilor Rezervei Federale a SUA, functie pe care a ocupat-o pana in octombrie 2017. 

Fără a da suficientă atenție istoriei monetare, care cuprinde atât istoria băncilor centrale, cât și pe cea a crizelor financiare, riscăm să nu vedem multe dintre evoluțiile care pot duce la crizele financiare viitoare sau să repetăm din greșelile făcute în crize anterioare. Deși pare simplă, această sarcină de a examina istoria nu este deloc facilă. Noi privim faptele istorice tot așa cum, de exemplu, fizicienii privesc fenomenele fizice, adică prin intermediul unor „lentile“ care se numesc „teorii“. Deosebirea principală este aceea că, în fizică, experimentele se pot repeta în condiții identice, sub clauza caeteris paribus. Întrucât în economie nu se pot face experimente, ne bazăm pe istorie. Deși faptele istoriei sunt aceleași, modul în care noi le organizăm pentru a le interpreta este dictat de principiile din teoriile noastre economice. Ceea ce obținem sunt istorii filtrate de teorie, astfel că pot fi mai multe istorii ale aceluiași eveniment major în funcție de teorie.

Mugur Isărescu

Viitorul băncilor centrale - Descriere și informații

Volumul oferă o descriere solidă a modului cum au evoluat băncile centrale din marile economii ale lumii, prezentând simultan obiectivele legate de stabilitatea monetară și cea financiară, explicând caracteristicele lor instituționale și introducând anumite elemente legate de gândirea academică.

O lectură esențială pentru orice persoană interesată de problema băncilor centrale și de managementul politicii monetare.

Anul apariției: 2019

Format: 15.5 cm x 23.0 cm

Număr pagini: 464

Copertă: cartonată

Traducere: Gabriel Mursa

Autor: F. Capie, Ch. Goodhart, S. Fischer, N. Schnadt

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-44-0378-0