Bine ai venit!
|
| |
Istoria analizei economice. Epoca fondatorilor
Hardcover

Istoria analizei economice. Epoca fondatorilor

Volumul I
263,00 lei
Primul volum al capodoperei neterminate a unui economist de geniu, o lucrare de referință a științei economice din secolul XX.
Nr. pagini: 464 Format: 15.5 × 23 cm Categorii: Cărți, Autori străini, Carti Economie & Business, BNR, Istorie Economică Serie: Descriptoare:

Joseph Alois Schumpeter

Joseph Alois Schumpeter (1883–1950), economist austriac (prin naștere), format și educat la Viena, în spiritul Școlii Austriece, l-a avut ca mentor pe Böhm-Bawerk, pentru ca apoi forța de atracție a lui Walras să devină predominantă.

Ideea centrală care străbate teoria schumpeteriană de la The Theory of Economic Development (1912) până la Business Cycles (1939) și Capitalism, Socialism and Democracy (1942) se leagă de importanța unei elite antreprenoriale creatoare de „inovație“. Pentru câteva luni în 1919 a fost ministru de finanțe în guvernul austriac condus de socialistul Renner. 

Își împarte gloria științei economice din secolul trecut cu John Maynard Keynes (pe care l-a detestat, după spusele lui John Kenneth Galbraith). 

A fost profesor de economie la universitățile din Cernăuți, Graz, Berlin și, din 1932 și până la sfârșitul vieții, la Harvard, în SUA.

Joseph Alois Schumpeter este, hotărât lucru […], în primul rând și înainte de toate, un mare poet. Apoi: arbitrar, genial, duios, meticulos, debil, uriaș, triumfător, temerar, învins, magnific, nefericit, mărginit, copilăros și nemuritor…

George Virgil Stoenescu

[Schumpeter era] un personaj deconcertant. Mic de înălțime, cu o alură foarte aristocratică, își declama cursurile ca și cum ar fi fost vorba de o dramă teatrală, acompaniindu-și vorbele de gesturile potrivite și împănându-și demonstrațiile de confidențe enigmatice.

Renato Di Ruzza

[Pentru Schumpeter,] gândirea și analiza economică sunt în mod esențial legate una de cealaltă. Ele se pot totuși distinge în cercetarea istorică și în acest spirit Schumpeter și-a consacrat lucrarea.

Alain Barrère

Apariția postumă, în 1954, a Istoriei analizei economice rămâne un eveniment memorabil în istoria gândirii economice. Ea fusese anunțată în 1951 (la un an de la moartea lui Schumpeter) de Zece mari economiști. De la Marx la Keynes, lucrare pe care Raymond Barre o consideră „le complément indispensable de l’Histoire“. Rămasă neterminată, această operă imensă, nu numai cantitativ, având 1260 de pagini, dar mai ales calitativ, este fructul unei enorme erudiții, al unei curiozități științifice excepționale și al unei acuități a judecății de valoare nemaiîntâlnite până astăzi; putem spune, fără exagerare, că Istoria analizei economice este o capodoperă.


(George Virgil Stoenescu)

Anul apariției: 2021

Format: 15.5 × 23 cm

Număr pagini: 464

Copertă: cartonată

Traducere: Gabriel-Claudiu Mursa

Autor: Joseph Alois Schumpeter

Titlu original: History of Economic Analysis

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-44-1048-1