Bine ai venit!
|
| |
János Kornai - Dinamism, rivalitate și economie de surplus - Curtea Veche Publishing
-15%
Hardcover

Dinamism, rivalitate și economie de surplus

Reflecții asupra naturii capitalismului
95,50 lei 112,35 lei
Colecția de eseuri din Dinamism, rivalitate și economie de surplus. Reflecții asupra naturii capitalismului are un target precis: economia de comandă.

János Kornai s-a născut pe 21 ianuarie 1928.  De formație filozof, János Kornai capătă un interes deosebit pentru economie după ce citește Capitalul lui Marx. Practică apoi jurnalismul economic, predă la Harvard și la Institutul de Economie al Academiei Maghiare de Științe, ajungând până la a face parte din consiliul de administrație a băncii centrale ungare.

Dinamism, rivalitate și economie de surplus - Descriere și informații

De formație filozof, János Kornai capătă un interes deosebit pentru economie după ce citește Capitalul lui Marx. Practică apoi jurnalismul economic, predă la Harvard și la Institutul de Economie al Academiei Maghiare de Științe, ajungând până la a face parte din consiliul de administrație a băncii centrale ungare.

Colecția de eseuri din Dinamism, rivalitate și economie de surplus. Reflecții asupra naturii capitalismului are un target precis: economia de comandă.

Numită și „economie de penurie”, economia de comandă este proprie sistemului comunist. Kornai o pune în oglindă cu economia de surplus, proprie sistemului liberal, dezvoltând un adevărat aparat conceptual care extrage spectaculos din „prestația” sistemului comunist toate defectele lui „congenitale”, cum le numește în prefață Daniel Dăianu.

Deloc încântat de capitalism, Kornai vede, totuși, în el, pattern-ul acelui sistem în care spiritul întreprinzător se poate manifesta. De unde și ideea posibilității progresului economic.

Cum capitalismul în sine nu presupune a priori garantarea democrației, el nu poate fi tipologizat decât a posteriori, în forma care combină libertatea economică cu libertatea politică.

Greu de încadrat, Kornai se impune, cu toate această dificultate, ca o voce înaltă în analiza comparatistă a sistemelor.

Anul apariției: 2018

Format: 16.0 x 24.0 cm

Număr pagini: 304

Copertă: cartonată

Traducere: Gabriela Constantin

Autor: János Kornai

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-588-976-7