Telefon Curtea Veche
Reducere!

Dinamism, rivalitate și economie de surplus

84,26 lei

112,35 lei

  • Disponibilitate: Stoc epuizat
  • Număr pagini: 304
De formație filozof, János Kornai capătă un interes deosebit pentru economie după ce citește Capitalul lui Marx. Practică apoi jurnalismul economic, predă la Harvard și la Institutul de Economie al Academiei Maghiare de Științe, ajungând până la a face parte din consiliul de administrație a băncii c..

De formație filozof, János Kornai capătă un interes deosebit pentru economie după ce citește Capitalul lui Marx. Practică apoi jurnalismul economic, predă la Harvard și la Institutul de Economie al Academiei Maghiare de Științe, ajungând până la a face parte din consiliul de administrație a băncii centrale ungare.


Colecția de eseuri din Dinamism, rivalitate și economie de surplus. Reflecții asupra naturii capitalismului are un target precis: economia de comandă. Numită și „economie de penurie”, economia de comandă este proprie sistemului comunist. Kornai o pune în oglindă cu economia de surplus, proprie sistemului liberal, dezvoltând un adevărat aparat conceptual care extrage spectaculos din „prestația” sistemului comunist toate defectele lui „congenitale”, cum le numește în prefață Daniel Dăianu.


Deloc încântat de capitalism, Kornai vede, totuși, în el, pattern-ul acelui sistem în care spiritul întreprinzător se poate manifesta. De unde și ideea posibilității progresului economic. Cum capitalismul în sine nu presupune a priori garantarea democrației, el nu poate fi tipologizat decât a posteriori, în forma care combină libertatea economică cu libertatea politică.


Greu de încadrat, Kornai se impune, cu toate această dificultate, ca o voce înaltă în analiza comparatistă a sistemelor.

General
Anul apariției 2018
Autor János Kornai
Număr pagini 304
Format 16 x 24 cm
Cod produs: 978-606-588-976-7

Scrie o recenzie

Intră in cont sau înregistrează un cont nou pentru a putea scrie o recenzie.