Bine ai venit!
|
| |
Nassim Nicholas Taleb - Lebăda neagră - Curtea Veche Publishing
-15%
Hardcover

Lebăda neagră

Impactul foarte puțin probabilului
72,25 lei 85,00 lei
Știm cu toții că viața este plină de surprize – unele bune, altele dezastruoase. Ne facem planuri atent documentate și totuși situații greu de prevăzut ne împiedică să le ducem la capăt. Cum luăm hotărâri în condiții de incertitudine? Simplu: pregătindu-ne pentru improbabil. Numai așa vom reuși să minimizăm daunele atunci când lovește dezastrul.
Nassim Nicholas Taleb (născut în 1960 la Amioun, Liban) este statistician, practician în matematici financiare și epistemolog al probabilităților. În prezent este profesor de inginerie a riscului la Institutul Politehnic al Universității din New York. Înainte, a lucrat la Bursa din New York și la cea de la Londra timp de douăzeci și unu de ani și s a specializat în evaluarea riscurilor implicate de evenimentele rare și neprevăzute. În acest mediu a fost supranumit „disidentul de pe Wall Street“, iar experiența acumulată s a concretizat în teoria Lebedei Negre, despre evenimentele care au loc în ciuda unei probabilități infime. Scrisă în 2007, cea mai cunoscută dintre cărțile sale, Lebăda Neagră. Impactul foarte puțin probabilului, a fost vândută, în ediția originală, în peste trei milioane de exemplare și a fost tradusă în treizeci și una de limbi. Totodată, se consideră că autorul a anticipat în paginile ei criza bancară și economică ce avea să survină în 2008 în Statele Unite.

Taleb declară că neprevăzutul este cheia care ne ajută să înțelegem nu doar piețele financiare, ci istoria însăși.

The New York Times

Una dintre cele mai influente 12 cărți de după cel de Al Doilea Război Mondial.

The Sunday Times

Nassim Nicholas Taleb merită să se numere printre cei mai de seamă intelectuali ai lumii contemporane. El a reușit să schimbe mentalitatea multora despre incertitudine, mai ales în zona financiară. Lebăda neagră este o analiză originală și curajoasă a felului în care oamenii încearcă să explice neprevăzutul.

Daniel Kahneman

Lebăda neagră - Descriere și informații

Cum luăm decizii în condiții de incertitudine? De ce ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le cunoaștem și ignorăm evenimentele improbabile, dar reale, cum ar fi existența lebedelor negre, care ar putea să ne schimbe perspectiva asupra oportunităților de care dispunem?

Până să descopere Australia, Lumea Veche nu s-a îndoit vreodată că toate lebedele sunt albe. O singură pasăre neagră a zdruncinat convingerea milenară și a demonstrat fragilitatea cunoașterii empirice. Astfel, lebăda neagră a devenit exemplul sugestiv pentru un eveniment foarte puțin probabil. Acest tip de eveniment are trei însușiri principale: raritatea, impactul extrem și invocarea unor explicații ulterioare elocvente de tip cauză–efect.

Lebedele negre sunt ascunse vederii, obturate de o multitudine de teorii iraționale și prejudecăți. În plus, sunt inconsecvente și dificil de prezis. Cu toate acestea, au avut un rol decisiv în modelarea tehnologiei, științei, afacerilor și culturii.

După ce ne demonstrează că evenimentele neașteptate sunt o parte importantă a vieții noastre, Taleb ne învață cum să beneficiem de pe urma lor și ne arată cum să devenim experți în a prevedea imprevizibilul.

Anul apariției: 2023

Format: 15 × 23

Număr pagini: 504

Ediția: a-IV-a

Traducere: Viorel Zaicu

Autor: Nassim Nicholas Taleb

Titlu original: The Black Swan

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-44-1431-1