Bine ai venit!
|
| |
Vladimir Tismăneanu, Radu Stern - Comunism și cultură. O introducere - Curtea Veche Publishing
-10%

Comunism și cultură. O introducere

67,50 lei 75,00 lei
Între proiectul ideologic, politic și social al comunismului și cultură a existat o relație complexă, manifestată puternic în câmpul producției artistice.

VLADIMIR TISMĂNEANU este profesor de științe politice la University of Maryland, director al Center for the Study of Post-Communist Societies din cadrul aceleiași universități și membru în boardul International Forum for Democratic Studies (din cadrul NED). În 2006 a fost președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, din 11 aprilie 2007, președinte al Comisiei Prezidențiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, iar între februarie 2010 și mai 2012, președinte al Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Între 1998 și 2004 a fost editorul revistei East European Politics and Societies, între 2004 și 2008, președintele comitetului editorial al aceleiași publicații, iar în prezent este membru al comitetului editorial. 

Este autorul a numeroase cărți, printre care: Arheologia terorii; Irepetabilul trecut; Despre 1989. Naufragiul Utopiei; Stalinism pentru eternitate; Fantasmele salvării; Fantoma lui Gheorghiu-Dej; Democrație și memorie; Reinventarea politicului; Teze și antiteze la Washington și coautor al mai multor volume, printre care: Dosar Lenin. Vraja nihilismului (împreună cu Marius Stan); O tranziție mai lungă decât veacul; Vecinii lui Franz Kafka; Balul mascat; Încet, spre Europa; Schelete în dulap și Cortina de ceață, ultimele șase împreună cu Mircea Mihăieș. Coeditor, împreună cu Dorin Dobrincu și Cristian Vasile, al Raportului final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007). A coordonat și a prefațat ediția românească a trilogiei lui Leszek Kołakowski, Principalele curente ale marxismului (Curtea Veche Publishing, 2009–2010, ediția I; 2021, ediția a II-a). 

Articolele și studiile sale au apărut în numeroase publicații din țară și din străinătate, printre care: The Wall Street Journal; The New York Times; The Times Literary Supplement; The Washington Post; Gazeta Wyborcza; Contemporary European History; Dilema veche; Revista 22. Colaborator permanent, începând din 1983, al postului de radio Europa Liberă și al altor radiouri occidentale. 

Este Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara și al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RADU STERN este istoric de artă și curator. A predat în Elveția, la Université de Lausanne, precum și ca profesor invitat la universitățile din Dijon, Burgundia, Neuchâtel și Boston, Massachusetts. A fost director la École Supérieure dʼArts Appliqués de Vevey și director pedagogic la Musée de l’Elysée din Lausanne. Are interese multiple, care s-au tradus prin numeroase expoziții și publicații.

Curatoriat:

• À manger des yeux, Musée des Arts Décoratifs de Lausanne și Musée Bellerive, Zürich, 1987.

• Gegen den Strich. Kleider von Künstlern 1900–1940 (À Contre Courant. Vêtements d’artistes 1900–1940), Musée des Arts Décoratifs de Lausanne, Musée Bellerive, Zürich, 1992.

• From Dada to Surrealism. Jewish Avant-Garde Artists from Romania, The Jewish Historical Museum, Amsterdam, 2011 (despre care Philippe Dagen scria în Le Monde că este „o expoziție remarcabilă, care pune întrebări în general ocolite, de o manieră exemplară […] și reprezintă o premieră în studiul antisemitismului în artă și în cel al mișcării Dada“, 4 iulie 2011).

• From Fauvism to Surrealism. Jewish Avant-Garde Artists from Hungary (cu Judit Boros), The Jewish Historical Museum, Amsterdam, 2017.

• Dada.Ro, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, 2016.

• Dada Roots (foto și video), Centrul de Artă Contemporană din Toruń, Polonia, 2016–2017.

• Childhood (foto și video), Centrul de Artă Contemporană din Toruń, Polonia, 2018.

Publicații:

• À manger des yeux (catalogul expoziției din 1987).

• Gegen den Strich. Kleider von Künstlern 1900–1940 (À Contre Courant. Vêtements d’artistes 1900–1940), Benteli, Bern, 1992–1993.

• Against Fashion. Clothing as Art, 1850–1930, The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, London, England, 2004 (despre care Adam Geczy scria în Fashion and Art că este „probabil cea mai bună contribuție pe marginea modei avangardiste“).

• LʼUbiquité de lʼimage (cu Christian Caujolle și Joan Fontcuberta), Barcelona, 2009.

• „Lʼépais brouillard commence à se lever, mais le ciel nʼest pas encore clair: Victor Brauner en Roumanie“, în Je suis le rêve. Je suis lʼinspiration, Musée dʼArt Moderne de Paris, 2020.

• „De la plastique à lʼaplastique: Paul Păun dessinateur“, in Monique Yaari et al., Paul Paon. Paul Păun. Chimères, Métamorphose, Paris, 2022.

• Communism and Culture. An Introduction (cu Vladimir Tismăneanu), Palgrave Macmillan, Londra, 2022.

• „Brauner, artistul universal: o perspectivă transnațională“, în Camille Morando (coord.), Victor Brauner. Invenții și magie, Fundația Art Encounters, Arta Grafică și Centre Pompidou, 2023.

Există în aproape orice moment istoric o întreţesere a artei cu politica. Lionel Trilling definea întâlnirea lor drept creatoare de răscruci însângerate. Despre implicarea intelectualilor de stânga într-un secol XX plin de contradicţii și orori vorbesc în acest volum Radu Stern și Vladimir Tismăneanu. Și o fac cu o excepţională acuitate și sensibilitate, oferindu-ne nu doar o suită de întâmplări încărcate de profunde sensuri istorice și o galerie de personaje, ci și o veritabilă carte de învăţătură.

Mircea Mihăieș

Mi-l imaginez pe Vladimir Tismăneanu ca pe un paznic al conștiinţei colective – când adoarme, toropită de relativismul derutant al vremii noastre, și e gata să alunece în eroare fără să-și dea seama, el o trezește cu un șoc de adevăr. Vladimir Tismăneanu scrie pentru că nu admite ca noi să uităm.

Sever Voinescu, Dilema veche

Prin sensibilitatea sa mereu în alertă faţă de radicalismul fanatic, Vladimir Tismăneanu este cu siguranţă unicul eseist politic român comparabil cu polonezul Adam Michnik.

Mircea Iorgulescu, 22

Vladimir Tismăneanu este unul dintre cei mai importanţi cercetători ai politicilor est-europene.

American Historical Review

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Comunism și cultură. O introducere - Descriere și informații

Ani la rând, atât istoria, cât și creația au fost nevoite să se încline în fața ideologiei. Ca fenomen global, comunismul a însemnat un război cultural care a implicat numeroși artiști proeminenți ai secolului XX.

Vladimir Tismăneanu și Radu Stern examinează atent întrepătrunderea dintre scopurile utopice și practicile culturale din domenii precum literatura, artele vizuale, filmul sau muzica și se completează strălucit: discută, printre alții, despre Maxim Gorki, Picasso, Soljenițîn sau Bulgakov, explică impactul mitologiilor politice care mizau pe artiști care să înlocuiască tradiția „burgheză“, decadentă și să provoace o revoluție socială, culturală și umană. Și, poate cel mai important, cei doi autori delimitează clar adevărul de propagandă.

Anul apariției: 2023

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 320

Traducere: Marius Stan

Autor: Radu Stern, Vladimir Tismăneau

Titlu original: Communism and Culture: An Introduction

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1435-9