Bine ai venit!
|
| |
Vladimir Tismăneanu - Teze și antiteze la Washington - Curtea Veche Publishing
-10%

Teze și antiteze la Washington

37,80 lei 42,00 lei
Democraţia, mai ales în țările în care a fost multă vreme absentă, are o nevoie absolută de adevăr, iar acesta poate fi dobândit prin rememorarea trecutului și prin reflecția continuă asupra lecţiilor sale, adeseori dureroase.

VLADIMIR TISMĂNEANU este profesor de științe politice la University of Maryland, director al Center for the Study of Post-Communist Societies din cadrul aceleiași universități și membru în boardul International Forum for Democratic Studies (din cadrul NED). În 2006 a fost președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, din 11 aprilie 2007, președinte al Comisiei Prezidențiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, iar între februarie 2010 și mai 2012, președinte al Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Între 1998 și 2004 a fost editorul revistei East European Politics and Societies, între 2004 și 2008, președintele comitetului editorial al aceleiași publicații, iar în prezent este membru al comitetului editorial. 

Este autorul a numeroase cărți, printre care: Arheologia terorii; Irepetabilul trecut; Despre 1989. Naufragiul Utopiei; Stalinism pentru eternitate; Fantasmele salvării; Fantoma lui Gheorghiu-Dej; Democrație și memorie; Reinventarea politicului; Teze și antiteze la Washington și coautor al mai multor volume, printre care: Dosar Lenin. Vraja nihilismului (împreună cu Marius Stan); O tranziție mai lungă decât veacul; Vecinii lui Franz Kafka; Balul mascat; Încet, spre Europa; Schelete în dulap și Cortina de ceață, ultimele șase împreună cu Mircea Mihăieș. Coeditor, împreună cu Dorin Dobrincu și Cristian Vasile, al Raportului final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007). A coordonat și a prefațat ediția românească a trilogiei lui Leszek Kołakowski, Principalele curente ale marxismului (Curtea Veche Publishing, 2009–2010, ediția I; 2021, ediția a II-a). 

Articolele și studiile sale au apărut în numeroase publicații din țară și din străinătate, printre care: The Wall Street Journal; The New York Times; The Times Literary Supplement; The Washington Post; Gazeta Wyborcza; Contemporary European History; Dilema veche; Revista 22. Colaborator permanent, începând din 1983, al postului de radio Europa Liberă și al altor radiouri occidentale. 

Este Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara și al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Există adevăruri care trebuie repetate cu îndârjire, există intervale întunecate din istoria secolului XX care trebuie readuse mereu şi mereu în memorie, din simplu motiv că, în vremurile şi în lumea de azi, trecutul nu trece. Iar ceea ce face Vladimir Tismăneanu prin fiecare dintre textele sale este nu doar o analiză lucidă, de expert imbatabil, a tot ce a marcat dureros Europa timp de un secol, ci şi un gest de pedagogie morală împotriva uitării. Subtil, expresiv, persuadant, dublul său efort îşi găseşte în Teze şi antiteze la Washington încă una dintre redutabilele reuşite editoriale. O carte de neocolit pentru cine vrea cu adevărat să înţeleagă nu doar în ce lume s-a născut şi a crescut, ci şi în ce lume trăieşte.

Adriana Babeți

Cum să gândești calm despre pasiunile extreme? Cum să spui adevărul despre un regim mitocratic, clădit pe minciună? Cum să te poziționezi onest față de machiavelismul revoluționar? Vladimir Tismăneanu este această voce critică, precisă, care încă din anii regimului totalitar ne-a dat multora dintre noi reperele esențiale ale unei gândiri animate de spiritul libertății.

Cătălin Avramescu

Orice carte a lui Vladimir Tismăneanu deschide noi răspântii ale cunoașterii și confirmă o vocație: aceea a binelui, a frumosului și a adevărului. Volumul de față este ilustrarea strălucită a unui pariu existențial, moral și profesional, susținut de autor pe parcursul câtorva decenii de luptă neobosită cu scleroza politică, socială și ideologică. Caracterul polemic a multe dintre studii e dublat de o unică vocație a dialogului și a comunicării. Iată doar câteva dintre elementele ce conferă scriiturii elegante și profunde a lui Vladimir Tismăneanu caracterul de sărbătoare a spiritului și a intelectului.

Mircea Mihăieș

Teze și antiteze la Washington - Descriere și informații

Teze şi antiteze la Washington demonstrează, cu tenacitatea din care Vladimir Tismăneanu și-a făcut un modus operandi ca intelectual, că învăţăturile pe care le tragem din trecut sunt esențiale, fiindcă numai așa putem dobândi o reprezentare clară și lucidă a ceea ce a însemnat eșecul utopiei comuniste.

În vremuri tot mai tulburi, cum sunt chiar cele de astăzi, Vladimir Tismăneanu continuă tradiția implicării civice a intelectualilor, militând pentru necesara limpezire a vieții publice româneşti, pentru moralitate, pentru adevăr, pentru renunțarea la permanenta confuzie a valorilor, la permanentul compromis. El menţine astfel vie flacăra libertăţii şi avertizează împotriva răului totalitar.

Anul apariției: 2017

Format: 13.0 x 20.0 cm

Număr pagini: 400

Autor: Vladimir Tismăneanu

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-588-963-7