Bine ai venit!
|
| |
Stefano Romei - Enigma Pacepa - Curtea Veche Publishing
-15%

Enigma Pacepa

Un dosar inedit despre România în timpul Războiului Rece
42,50 lei 50,00 lei
Stefano Romei analizează perioada post-Pacepa, una caracterizată de o accentuată decădere a societății românești, de la agonia lentă și progresivă a regimului comunist până la izbucnirea revoluționară din 1989.

Stefano Romei s-a născut în Toscana în 1968. Este istoric, scriitor și jurnalist profesionist, absolvent al Universității din Florența. În 1997 a fost licențiat în Științe Politice, specializarea Istorie, cu o tezădespre dreapta istorică, iar în 1999 a obținut, cum laude, un master în Comunicare și Media, cu o teză despre cazul Moro.

Cercetător independent în istorie contemporană, semnează anchete pentru ziare și televiziuni, urmând maeștri precum Sergio Zavoli, Giampaolo Pansa și Andrea Purgatori. Printre altele, în 1998 a publicat o carte de mărturii despre masacrul nazi-fascist de la San Pancrazio din 29 iunie 1944, iar în 2001, pentru Institutul Gramsci din Toscana, cartea Le radici e le ali. Impegno, quotidianità e governo della sinistra inToscana attraverso le storie dei suoi protagonisti.

Stefano Romei colaborează, de asemenea, cu Modern Italy, publicație periodică a Universității Cambridge, dezvăluind într-un mod original personaje și evenimente istorice care au marcat perioada Războiului Rece, cum ar fi misterele cazului Moro.

Strădania analitică a autorului Stefano Romei mi-a atras atenția din prima clipă în care am aflat despre textul său. O interpretare din afară, asupra unor subiecte de istorie românească, e mereu de încurajat. Autorul acestui volum a găsit o bună parte dintre sursele disponibile azi despre „enigma Pacepa“ – inclusiv cablogramele fost-secrete WikiLeaks, din care aduce detalii interesante. Cititorul va retrăi una dintre marile povești de spionaj-contraspionaj ale României comunizate și, la finalul acestor pagini, cu siguranță va ști mai multe despre acest atât de alambicat „caz Pacepa“.

Adrian Cioroianu

Enigma Pacepa - Descriere și informații

Evadarea generalului român Ion Mihai Pacepa, la 29 iulie 1978, este una dintre cele mai importante și spectaculoase operațiuni de informații desfășurate în timpul Războiului Rece. Obținerea de azil politic în Occident de către generalul român de atunci a condus jocul de spionaj subteran dintre cele două blocuri politice la o transformare radicală: de la intensitatea redusă a tatonărilor și păstrarea unei distanțe prudente la o înfruntare fățișă și sângeroasă.

Pentru România socialistă, momentul fugii lui Pacepa în Statele Unite ale Americii a reprezentat un moment de cotitură. Peste noapte, Ceaușescu și-a pierdut nu doar principalul consilier de încredere, ci și pe cel care, cu o mare abilitate și utilizând metode uneori neortodoxe, reușise să creeze rețeaua necesară pentru atragerea de resurse și tehnologie din Occident.

Anul apariției: 2023

Prefață: Adrian Cioroianu

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 192

Traducere: Steliana Croicu

Autor: Stefano Romei

Titlu original: L’Enigma Pacepa. Un dossier inedito sulla Romania nella "guerra fredda"

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1532-5