Bine ai venit!
|
| |
A.S.R. Principesa Sofia a României, Jean Milligan, Irina-Andreea Cristea - Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex | Of Stone and Steel. A Voyage into the World of Urbex - Curtea Veche Publishing
-10%
Hardcover

Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex | Of Stone and Steel. A Voyage into the World of Urbex

Ediție bilingvă
126,00 lei 140,00 lei
Călătorie vizuală și privire tandră asupra patrimoniului industrial al României, albumul Alteței Sale Regale Principesa Sofia pune în lumină frumusețea precarității și devine un veritabil antidot pentru uitare.

Alteța Sa Regală Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României. S-a născut la Atena pe 29 octombrie 1957 și a studiat în Elveţia şi în Marea Britanie, apoi în Statele Unite ale Americii. A urmat cursuri de Arte Frumoase la University of North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, D.C. O lungă perioadă, Principesa Sofia a elaborat şi a expus cu succes lucrări de artă pe ambele maluri ale Atlanticului. În prezent, Alteţa Sa Regală este un fotograf recunoscut la nivel internaţional, care şi-a expus lucrările în Europa şi nu numai. Este laureată a Premiului Internaţional Kotinos pentru Excelenţă în Arta Fotografică (2018), acordat în colaborare cu Philantropy International Organization şi Saned International. 

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa Familiei Regale din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, actualmente Majestatea Sa Margareta. În ianuarie 1990, Principesa Sofia şi Principesa Margareta au păşit pentru prima dată pe pământ românesc. Au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă, astfel că au hotărât să pună bazele Fundaţiei „Principesa Margareta a României“, prin care să susțină proiecte durabile pentru educație, dezvoltarea comunităţii, societăţii civile şi culturii. Principesa Sofia este până în prezent un membru activ al Familiei Regale, completându-şi misiunea cu activitatea profesională de fotograf. În acest scop, a creat un proiect pe termen lung numit „România, o sărbătoare“, care surprinde şi documentează diversitatea ţării din punctul de vedere al culturii, istoriei, mediului înconjurător şi al modului de viaţă din diferite zone. Îşi doreşte crearea unor călătorii vizuale prin România, care să ofere perspective extraordinare asupra unor faţete ale ţării rar întâlnite, atât aici, cât şi în străinătate.

În 1995, călcând pe urmele străbunicii sale, Regina Maria, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele dedicate copiilor. La 18 ianuarie 2015, Principesa Sofia a venit la București, fiind alături de Principesa Moștenitoare la importantele evenimente prin care s-au sărbătorit 25 de ani de la întoarcerea primului membru al Familiei Regale pe pământul țării. În anul 2018, Principesa Sofia s-a mutat în România. 

Mai multe informaţii despre Alteţa Sa Regală şi despre proiectele sale pot fi găsite pe site-ul ei profesional: sophie-de-roumanie-photographie.com

Jean Milligan e puternic legată de România, întrucât a locuit aici în perioada 1990–1991 şi, după aceea, a lucrat pentru Fundaţia Regală Margareta a României, cunoscută anterior sub numele de Fundaţia Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. 

În cadrul proiectului „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex“, care a inclus şi o expoziţie cu acelaşi nume, ea a împărţit responsabilităţile multimedia cu Irina-Andreea Cristea. Cele două au lucrat îndeaproape la concepţia acestei cărţi, intervievând persoanele puternic legate de locurile vizitate. Scriitoare talentată, Jean este şi coautoarea textului, alături de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia. 

Irina-Andreea Cristea a fost colaboratoarea perfectă la proiectul „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex“, având deja o experienţă de lucru cu Familia Regală, în calitate de ghid la Palatul Elisabeta din Bucureşti. În cadrul proiectului a fost responsabilă de găsirea cazărilor şi de stabilirea interviurilor. De asemenea, a discutat cu autorităţile locale pentru a obţine autorizaţii de acces în anumite locuri relevante pentru demers şi a întocmit programe zilnice detaliate pentru întreaga echipă. A lucrat şi ca traducătoare atunci când a fost nevoie. Irina a fost pe deplin dedicată proiectului, iar contribuţia ei nepreţuită l-a ajutat să devină realitate. 

Nu putem avea un viitor dacă nu ne respectăm trecutul.

Majestatea Sa Regele Mihai I al României

Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex | Of Stone and Steel. A Voyage into the World of Urbex - Descriere și informații

România are un număr impresionant de situri şi nestemate istorice, atât urbane, cât şi rurale. Totuşi, în pofida recunoaşterii internaţionale de care se bucură, mult prea multe dintre ele au fost lăsate de izbelişte şi au o nevoie acută de a fi redescoperite şi restaurate. În albumul Din piatră şi oţel, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, fotografă premiată şi apreciată la nivel internaţional, depune mărturie pentru aceste locuri şi îşi îndreaptă obiectivul aparatului asupra lor, punându-le în lumină. Ea îl călăuzeşte pe cititor într-o odisee vizuală deopotrivă intimă şi captivantă, purtându-l printre aceste structuri astăzi abandonate, străduindu-se să le păstreze vie memoria – ca nu cumva să cadă în uitare şi să se preschimbe în nişte fantasme ale epocilor trecute.

Romania has a remarkable number of urban and rural historical sites and gems. Yet, despite their international recognition, far too many have ultimately been left neglected and are in dire need of rediscovery and restoration. In Of Stone and Steel, Her Royal Highness Princess Sophie of Romania, an award-winning and internationally-acclaimed photographer, bears witness to these sites, casting her lens – and thereby some limelight – upon them. She guides the reader through an at once intimate and captivating visual odyssey through these now-abandoned structures, endeavouring to keep their memory alive – lest they fall into oblivion and become the ghosts of eras past.

Autoare laureată a Premiului Internaţional Kotinos pentru Excelenţă în Arta Fotografică (2018)

Anul apariției: 2023

Format: 29 × 21 cm

Număr pagini: 192

Autor: Alteța Sa Regală Principesa Sofia, Jean Milligan, Irina-Andreea Cristea

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-44-1543-1