Bine ai venit!
|
| |
Anca Stuparu, Marie Christine Katz - Tăișul cuvintelor. O colecție de haikuuri | The Blade of Words. A Collection of Haikus - Curtea Veche Publishing
-10%

Tăișul cuvintelor. O colecție de haikuuri | The Blade of Words. A Collection of Haikus

Ediție bilingvă
45,00 lei 50,00 lei

Continentele interioare ale poeziei, declinate în două limbi și prinse în stampa celor șaptesprezece silabe ale poemului medieval japonez.

Anca Stuparu s-a născut la Lugoj în 1974. Din 1989 locuiește la New York, unde profesează medicina.

În anul 2018 a publicat la Editura Brumar din Timișoara volumul de poezie bilingv De pe alt mal / From Another Shore, împreună cu medicul sculptor Emil Silberman. Poeziile sale au fost traduse în engleză, germană, spaniolă, arabă și uzbecă. Publică în reviste literare din România (OrizontMatricea RomâneascăScrisul Românesc), Canada (Observatorul, la Toronto), Spania (Orizontul Românesc), Liban, Uzbekistan (Kitob dunyosi [Cartea lumii], în traducerea poetei Xosiyat Rustamova), Columbia (La Urraka, în traducerea poetului Juan Carlos Céspedes Acosta) și a fost invitată de-a lungul timpului la emisiuni literare de radio, televiziune și online, precum Românii de pretutindeni (Radio România Actualități, realizatoare Luminița Voinea), Poezie și creație (Muzeul Național al Literaturii Române, realizatoare Loreta Popa, unde a participat împreună cu artista Marie Christine Katz) sau Gândul Exclusiv (realizatoare Mara Răducanu, participare, de asemenea, împreună cu Marie Christine Katz).

În anul 2019 s-a alăturat misiunii umanitare din Spanish Town, Jamaica, condusă de medicul newyorkez Reginald Hughes în calitate de ambasador cultural. În 2020, împreună cu foștii colegi de școală generală, a publicat la Curtea Veche Publishing volumul Povestirile unor școlari zvăpăiați. Amintiri pandemice. Tot în 2020, în luna mai, adică în plină pandemie, și-a deschis un cabinet privat, colaborând de atunci cu NYC Health and Hospitals, Montefiore Medical Center și EMU Health. Din același an este membră a mișcării literare Poetas del Mundo. În 2022 editura germană Pop Verlag i-a publicat volumul de poezie bilingv româno-german Legea apei / Das Gesetz des Wassers, o colaborare cu artista americană Marie Christine Katz, ale cărei lucrări însoțesc poemele. Cartea s-a regăsit în selecția editurii pentru Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt din același an, unde ambele autoare și-au prezentat poemele, respectiv lucrările artistice.

Împreună cu poetul taiwanez Li Kuei-hsien, a editat volumul bilingv mandarin-englez al poetului medic Adrian Sângeorzan intitulat Masked World [Lume mascată]. Poeziile semnate de Anca Stuparu sunt incluse în antologia bilingvă a lui Daniel Ioniță, Romanian Poetry from Its Origins to the Present Poezia românească de la origini și până în prezent

Foto © Richard Wayne

Marie Christine Katz lucrează interdisciplinar și se concentrează pe performance și instalație, abordând în creațiile sale probleme de mediu și sociopolitice cu impact regional și global. Proiectele ei sunt deschise, dezvoltându-se în timp. Caută adesea să implice publicul, să-i facă pe oameni să-și împărtășească poveștile și totodată să colaboreze cu artiști axați pe diferite domenii. Spectacolele sale sunt completate de răspunsurile trecătorilor la întrebările pe care li le adresează. Marie Christine creează costume și obiecte din diferite materiale, cum ar fi scamele din uscătoare, țesături, umerașe, diverse fire, ceară sau sârmă, iar ca medii de expresie folosește arta video, fotografia, sunetul și rețelele de socializare. Marie Christine moderează ateliere care încurajează ciclismul și interacțiunile umane (vezi @mck_workinprogress pe Instagram). În plus, organizează plimbări participative cuoameni din diferite colțuri ale lumii, prin Twitter (vezi @mcayer) și Instagram Live (vezi @letstakeawalk_world).

Proiectul #DancingAlonewithMyShadow a început în pandemie și poate fi accesat pe Instagram (@dancingalonewithmyshadow). Plimbările, mișcarea, dansul, vocea, textul și improvizațiile modelează continuu ceea ce artista prezintă publicului. Marie Christine are o licență în artă la Empire State College și a terminat trei ani cu frecvență la New York Studio School, urmând cursurile de actorie de la The Bruce Ornstein Theatre. Continuă să studieze vocea, mișcarea, teatrul și dansul în diferite situații.

Marie Christine a avut ocazia să cânte alături de alți artiști, ca parte din proiectele lor, printre care Daniel Allen Nelson, grupul Object Collection și Susana Cook. În plus, a făcut figurație pentru Metropolitan Opera și a jucat în piese de teatru, filme și videoclipuri muzicale. A participat la rezidențe artistice precum The Field (2010), Art Omi (2011) și a fost beneficiară a programului LMCC. A avut expoziții la Bronx River Art Center, în cadrul proiectului Velada Santa Lucía Venezuela, la AiOP, Northside Art (cu Consulatul General al Elveției), Brooklyn Arts Festival, Bergen International Festival, Chashama Gallery, Nicosia International Festival, Dixon Place Upstairs, NYSS. A jucat la Ivy Brown Gallery, Local Project, Plaxall Gallery și White Box. În plus, Marie Christine a moderat ateliere de performance creativ la The Fountain House Gallery și Ivy Brown Gallery. Din 2009, moderează performance-ul interactiv Let’s Take a (Virtual Twitter Guided) Walk, proiect al cărui episod cu numărul 57 (LTAW #57) a fost prezentat recent la Oxford, Anglia, în cadrul Marmalade Festival. Proiectul #DancingAlonewithMyShadow a fost selectat pentru EnTránsito Festival din Sant Antoni de Portmany, Ibiza. Marie Christine s-a născut și a crescut în Elveția, dar locuiește de multă vreme la New York. 

Foto © Vlad Jenkins

Cu abilități remarcabile și pasiuni distincte, Anca Stuparu reușește să împletească atât medicina, cât și scrisul într-o armonie perfectă.

Occidentul Românesc

O întâmplare frumoasă a ființei Ancăi Stuparu a făcut să împreuneze bănățeanca din ea cu spiritul new-yorkez.

Luminița Voinea, Radio România Actualități

Tăișul cuvintelor. O colecție de haikuuri | The Blade of Words. A Collection of Haikus - Descriere și informații

Tăișul cuvintelor e un volum care mustește de imagini vibrante. E ca și când fiecare pagină, odată citită, s-ar preschimba în origami. Iubirea, timpul, amăgirile și trezirile sunt teme care se reliefează din metaforele și simbolurile pe care Anca Stuparu le întrețese într-o alcătuire caracteristică poeziei japoneze. Punctate de momente de revelație, poemele ei se transformă în tablouri vii care, vers după vers, scot la iveală alte și alte povești. Tăișul cuvintelor este o călătorie în inima haikuului și, în același timp, o cale așternută cu perle către sinele nostru cel mai ascuns, fiecare cuvânt fiind o picătură de frumusețe.
SABINA YAMAMOTO


The Blade of Words is a volume full of vibrant, crackling images. It’s as if each page turns into origami in the very act of reading. Love, time, self-deceit, and self-understanding are the themes that issue forth from Anca Stuparu’s tight construction of metaphors and symbols characteristic of Japanese poetry. Perforated by moments of revelation, her poems amount to pointilist tableaux which, verse by verse, reveal another and another story. The Blade of Words is at once a journey deep into the heart of the haiku form and a bead-laden path – each word a drop of beauty – towards our innermost selves.
SABINA YAMAMOTO

Anul apariției: 2023

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 80

Fotograf: Marie Christine Katz

Autor: Anca Stuparu

Titlu original: Tăișul cuvintelor. O colecție de haikuuri | The Blade of Words. A Collection of Haikus

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1589-9

Cărți de același autor
Tăișul cuvintelor. O colecție de haikuuri | The Blade of Words. A Collection of Haikus - Cărți asemănătoare