Iulie însângerat

Colecție: In afara colecțiilor

Copertă: Design-ul copertei: Silvana Frînculescu, Ilustrația de pe copertă: Evrei de la Briceva deportați in Transnistria, în 1941, de jandarmii români și colaboraționiștii locali.

Anul apariției: 2015

Număr pagini: 256

Format: 14 x 21 cm

ISBN: 978-606-588-846-3

Iulie însângerat

România și Holocaustul din vara lui 1941

Autor: Simon Geissbühler

Prefață de: Alexandru Florian

Cuvânt înainte: Petru Weber

Stoc epuizat
45,28 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Cartea narează un episod de început al unei perioade în care cuvintele mari rostite de politicieni au căpătat sensuri divergente pentru locuitorii aceloraşi teritorii. Românii vorbeau despre Eliberarea lor, dar pentru evrei avea să fie Exterminare. […] Astăzi ştim cum a fost posibil. În mare, mecanismele politicii lui Ion Antonescu, care au pus în mişcare genocidul evreilor, sunt cunoscute. Cartea are meritul de a aduce un plus de cunoaştere asupra începutului primei etape a distrugerii evreilor. În luna iulie 1941, pe măsură ce înainta spre Est, încurajându-i şi pe localnici, armata română a efectuat „curăţarea terenului“ de evreii din satele şi micile târguri basarabene şi bucovinene. Simon Geissbühler confruntă opiniile mai multor istorici, recurge la analiza documentară şi adaugă mărturii, reuşind astfel să articuleze propria viziune.
  Naraţiunea, uneori, poate şoca. Descrierea unor comportamente de o agresivitate greu imaginabilă ale făptaşilor readuce în actualitate problematica asumării istoriei. […] O lectură raţională, lipsită de preconcepţii, trebuie să evalueze şi să dialogheze asupra argumentelor. Desigur că vor exista şi cititori care să respingă emoţional unele dintre ipotezele sau chiar concluziile cărţii. Dar […] cercetarea istorică nu pune etichete, nici nu condamnă. Ea înlănţuie fapte şi evenimente, le descrie şi le explică.
  Alexandru Florian


  SIMON GEISSBÜHLER (n. 1973) este doctor în ştiinţe sociale din anul 2000. A studiat istoria şi politologia la Universitatea din Berna (Elveţia) şi la Universitatea statului Arkansas din Little Rock (SUA) între 1993 şi 1997. În anul 2000, a intrat în diplomaţia elveţiană şi a fost, între 2007 şi 2010, prim-colaborator al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti. Este specialist în istoria şi politica Europei de Est şi a publicat o serie de cărţi şi articole pe teme privind istoria evreilor est-europeni.  Apariţii recente în coeditare între Curtea Veche Publishing şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“:
  Radu Ioanid,
  Pogromul de la Iaşi

  Suzana Raveh, Dafna Schoenwald,
  Bunica-fetiţă şi povestea ei

  Lucian Nastasă-Kovács,
  Pogromul itinerant
  sau
  Decembrie antisemit

  Revista
  Holocaust. Studii şi cercetări
  (2011–2015)