Bine ai venit!
|
| |
Hasan Ali Toptaș - Tărâmul celor fără umbră - Curtea Veche Publishing
-25%

Tărâmul celor fără umbră

36,75 lei 49,00 lei
Într-un sat anatolian guvernat de legi străvechi, oamenii încep să dispară în mod inexplicabil. Poetic, enigmatic, pe alocuri coșmaresc, romanul lui Hasan Ali Toptaș dizolvă granițele narațiunii și construiește zone de trecere între lumi și personaje, ademenindu-l pe cititor în spiralele unui vis.

Hasan Ali Toptaș (n. 1958) este unul dintre exponenții formelor noi în literatura turcă și se numără printre cei mai importanți scriitori contemporani ai țării sale de origine. Provenit dintr‑un mediu modest, a scris multă vreme practicând în paralel diferite meserii prin care își câștiga existența.

Și-a publicat primul volum în 1987, în regim de autofinanțare. A urmat un lung șir de cărți, recompensate cu distincții precum Premiul Literar Çankaya, Premiul Ministerului Culturii din Turcia, Premiul Literar „Cevdet Kudret“, Premiul Literar „Sedat Semavi“, Marele Premiu pentru Roman al Uniunii Scriitorilor din Turcia și, în 2005, cel mai râvnit premiu literar al Turciei, Premiul pentru Roman „Orhan Kemal“. Tărâmul celor fără umbră (Gölgesizler, 1995), cel de al doilea roman al său, a fost mai întâi distins cu Premiul pentru Roman „Yunus Nadi“ (încă din manuscris, în 1994), apoi tradus în germană și ecranizat (în 2009, în regia lui Ümit Ünal), asigurându‑i autorului notorietatea internațională.

Toptaș a fost tradus în numeroase limbi, cărțile sale apărând în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Olanda, Finlanda, Suedia, Irak și Coreea de Sud. Stilul lui Toptaș se caracterizează prin pluralitatea perspectivelor, metaficțiune, autoreferențialitate, tragicomic și intertextualitate. Postmodernismul său îmbină elemente din poveștile populare turcești cu note puternice de suprarealism și absurd, ceea ce i‑a atras supranumele de „Kafka al literaturii turce“.

În prezent, Hasan Ali Toptaș locuiește în Ankara și din 2005 se dedică exclusiv scrisului.

Toptaș poate fi considerat egalul lui Orhan Pamuk. Este un scriitor la fel de înzestrat.

The Sydney Morning Herald

Un Kafka oriental, îmbogățit cu calitățile literare ale misticii islamice. O capodoperă poetică a literaturii internaționale.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

O poveste postmodernă, inextricabilă. Narațiunea alunecă precum mercurul între vis, memorie și realitate… O lectură plină de mister, care te lasă perplex.

Financial Times

Toptaș este interesat de ceea ce îi aduce pe oameni împreună și de ceea ce îi dezbină, modelându-și perspectiva asupra prieteniei într-o alcătuire literară profundă și durabilă, care amintește de J.M. Coetzee.

Times Literary Supplement

O enigmă hăituitoare.

Financial Times

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Tărâmul celor fără umbră - Descriere și informații

Un sat uitat de lume din Anatolia. Parcă desprinse de istorie, zilele se scurg ritmate de secrete și dispariții misterioase. Mai întâi se face nevăzut bărbierul, Cıngıl Nuri. Iar peste ani, când Nurı apare din senin fără să știe precis pe unde a rătăcit, se pierde fără urmă Güvercin, cea mai frumoasă fată din sat. Străzile freamătă de spaimă, muhtarul și străjerul răscolesc toată așezarea și seamănă teroare. Le trebuie un vinovat și îl găsesc în persoana unui tânăr cam bizar, fiul lui Cennet, care le devine țap ispășitor. Degeaba, însă. Muhtarul este cuprins de disperare, oamenii o iau razna și lumea lor pare să își iasă din matcă.


Un oraș fără nume, undeva, în Turcia. Prăvălia unui bărbier. Un bărbat intră și își așteaptă rândul la bărbierit, observându-i atent pe cei din jur. Amintește de romanul său neterminat, apoi ochii i se pierd în zare. Vocea îi renaște altundeva, într-un sat îndepărtat, în prăvălia altui bărbier, pe nume Cıngıl Nuri…

Anul apariției: 2021

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 240

Traducere: Anca-Maria Pănoiu

Autor: Hasan Ali Toptaș

Titlu original: Gölgesizler

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0885-3