Bine ai venit!
|
| |
Autor

Hasan Ali Toptaș

Hasan Ali Toptas - Carti

Hasan Ali Toptaș (n. 1958) este unul dintre exponenții formelor noi în literatura turcă și se numără printre cei mai importanți scriitori contemporani ai țării sale de origine. Provenit dintr‑un mediu modest, a scris multă vreme practicând în paralel diferite meserii prin care își câștiga existența.

Și-a publicat primul volum în 1987, în regim de autofinanțare. A urmat un lung șir de cărți, recompensate cu distincții precum Premiul Literar Çankaya, Premiul Ministerului Culturii din Turcia, Premiul Literar „Cevdet Kudret“, Premiul Literar „Sedat Semavi“, Marele Premiu pentru Roman al Uniunii Scriitorilor din Turcia și, în 2005, cel mai râvnit premiu literar al Turciei, Premiul pentru Roman „Orhan Kemal“. Tărâmul celor fără umbră (Gölgesizler, 1995), cel de al doilea roman al său, a fost mai întâi distins cu Premiul pentru Roman „Yunus Nadi“ (încă din manuscris, în 1994), apoi tradus în germană și ecranizat (în 2009, în regia lui Ümit Ünal), asigurându‑i autorului notorietatea internațională.

Toptaș a fost tradus în numeroase limbi, cărțile sale apărând în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Olanda, Finlanda, Suedia, Irak și Coreea de Sud. Stilul lui Toptaș se caracterizează prin pluralitatea perspectivelor, metaficțiune, autoreferențialitate, tragicomic și intertextualitate. Postmodernismul său îmbină elemente din poveștile populare turcești cu note puternice de suprarealism și absurd, ceea ce i‑a atras supranumele de „Kafka al literaturii turce“.

În prezent, Hasan Ali Toptaș locuiește în Ankara și din 2005 se dedică exclusiv scrisului.