Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă

star-icon

Câștigător al Premiului Josef Škvorecký 2009

Nominalizat la Premiul Magnesia Litera 2009

Câștigător al Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene 2011

Descriere

Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă este în același timp o înduioşătoare cronică a unei complicate poveşti de dragoste și o meditaţie asupra ororior războiului şi a mutaţiilor profunde pe care un regim opresiv şi totalitar le poate produce în mentalul unui popor.
arrow-left

Precum un ogar de curse flămând și dezlănțuit, rămas singur pe pista de concurs, autorul se aruncă asupra unor motive narative care ar rezista și ar convinge și ca povești de sine stătătoare, le combină, inserează pe parcursul acțiunii elemente de mit, de science-fiction, de grotesc, digresiuni în aparență nelalocul lor. El simulează că nu i-ar fi suficientă tema de mare forță a deținutului politic din anii ’50, reprezentată prin povestea lui Josef, a cărui soție cedează, până la urmă, insistențelor unui torționar, fost prieten comun și coleg de liceu al amândurora, ceea ce îi va traumatiza și va schimba relațiile dintre ei pentru tot restul vieții. [...] Tocmai aceste „viraje“, elemente de montaj, salturi, acest arbitrar narativ pe alocuri bolovănos, tocmai aceste elemente fermecătoare de stil ale lui Zmeškal m-au fascinat cel mai mult. Pe de altă parte, scena întâlnirii lui Josef cu fiica sa după întoarcerea din lagăr mi se pare una dintre cele mai puternice și mai intense pe care mi le-a oferit literatura cehă a ultimilor ani. Prin schimbarea discretă a tonurilor majore și minore, autorul a reușit să descrie într-un mod extrem de pătrunzător atmosfera ultimilor șaptezeci de ani din existența acestei țări.

– Jan Rejžek

Detalii

Anul apariției: 2015
Autor: Tomas Zmeskal
Traducere: Mircea Dan Duţă
Număr pagini: 416
Format: 13.0 x 20.0 cm
Cod produs: 978-606-588-829-6
Categorii: Cărți Byblos Autori străini Roman
Despre autor

Tomas Zmeskal

Tomáš Zmeškal, scriitor ceh de origine ceho-congoleză, s-a născut în 1966 la Praga. A studiat limba şi literatura engleză la King College, University of London. A lucrat ca lector universitar la Universitatea Carolină din Praga, precum şi ca lector de limbi străine, traducător şi interpret. În acest moment, lucrează ca profesor de literatură engleză la un liceu din... >

Cărți din aceleași colecții

Pachete

icon-favorite
156,00 lei
icon-favorite
503,00 lei
icon-favorite

Pachet

NLP
237,65 lei
icon-favorite
145,00 lei
icon-favorite
152,00 lei
icon-favorite
291,00 lei
icon-favorite
261,00 lei

Produse asemănătoare

Scrisorar
icon-favorite
-15%
43,00 lei
Splendidul mistreț
icon-favorite
-15%
45,00 lei
Crudo
icon-favorite
-15%
42,00 lei
iPhuck 10
icon-favorite
-15%
70,00 lei