Bine ai venit!
|
| |
Autor

Matěj Hořava

Matěj Hořava - Carti

Matěj Hořava (n. 1980) s-a născut în Cehia și între 2013 și 2022 a locuit în Tbilisi, Georgia. A publicat poezie și proză scurtă în revistele literare Tvar, Weles, Host și Respekt.

Publicată în original în 2014, Cartea țuicii. Povestiri din Banat este volumul lui de debut, o lucrare autobiografică inspirată de experiențele lui Hořava din anii în care a locuit împreună cu cehii din Banat, o comunitate minoritară care ocupă câteva sate de-a lungul Dunării și al cărei trai a rămas în multe feluri neatins de modernitate. Cartea s-a bucurat de o primire entuziastă din partea cititorilor și a criticilor și a fost tradusă până în prezent în Bulgaria, Polonia, Macedonia, Ungaria, Croația, România și Germania. În anul 2015 a primit Premiul Magnesia Litera – cea mai importantă distincție literară a Cehiei – la categoria debut, precum și Premiul Cartea Cehă. 

Pentru cel de al doilea roman al său, Stopover/Mezipřistání (2020), Hořava a fost nominalizat la Premiul Magnesia Litera, categoria proză, și s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.