Telefon Curtea Veche
Reducere!

Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași

37,05 lei

39,00 lei

  • Disponibilitate: Stoc limitat
  • Număr pagini: 212
Istoria satului Criț și a săsoaicei Sofia Folberth, personajul central al cărții Ruxandrei Hurezean, scoate în evidență simplitatea, vrednicia și cumințenia unei lumi apuse. Viața bine rânduită a acestui sat transilvănean nu înseamnă doar bucuriile celor care l-au locuit, ci și greutățile traiului l..
Istoria satului Criț și a săsoaicei Sofia Folberth, personajul central al cărții Ruxandrei Hurezean, scoate în evidență simplitatea, vrednicia și cumințenia unei lumi apuse. Viața bine rânduită a acestui sat transilvănean nu înseamnă doar bucuriile celor care l-au locuit, ci și greutățile traiului lor. Războiul, apoi comunismul au marcat adânc destinul acestei comunități, producând declinul unui fel de a fi ce dăinuia de secole.
Absolventă a Facultăţii de Filozofie din Cluj-Napoca, Ruxandra Hurezean lucrează de peste 25 de ani în presă. A publicat mai multe volume de reportaje în care practică un altfel de jurnalism, foarte apropiat de literatură. A obţinut mai multe premii pentru articolele sale, atât din partea Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj, cât şi din partea Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Interesată de viaţa minorităţii germane din România, a publicat şi volumul Povestea șasilor din Transilvania. Spusă chiar de ei.


Povestea de viață a Sofiei Folberth este o poartă de intrare în lumea satului Criț și, prin aceasta, în cea a sașilor transilvăneni, înainte ca trecutul lor să fie înghițit cu totul de istorie. Întemeiat în vremuri medievale în jurul unei cruci înfipte în vârful unei coline, satul Criț trăiește astăzi din amintirile simplității sale nobile de odinioară.
Ruxandra Hurezean recuperează o parte însemnată din splendoarea acestui paradis rural, însă descoperă și primele semne ale declinului său în perioada războiului și a comunismului care i-a urmat.
Păstrarea memoriei acestei comunități, în cărți precum cea de faţă, reprezintă nu doar un act de dreptate în raport cu trecutul, ci și o încercare de a păstra vie speranța unei posibile renașteri.

Ruxandra Hurezean descrie în cartea sa Criț. Istoria, poveștile şi viaţa unui sat de saşi cât de profund înrădăcinate sunt tradițiile saşilor transilvăneni şi cât de puternic au marcat acestea, timp de 750 de ani, viaţa comunității locale. Această carte își propune să familiarizeze publicul larg cu moștenirea saşilor transilvăneni, oferind cititorilor români oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape o altă parte a istoriei vii a României, pornind de la istoria unui mic sat.
Werner Hans Lauk,
fost Ambasador al Republicii Federale Germania în România

Ruxandra Hurezean este ca un fel de romancier, care face din persoanele pe care le are în vedere ca jurnalist niște personaje pe care le iubește și pe care ne propune și nouă să le iubim.
aurel codoban,
profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai“

Această carte este rezultatul unui proiect finanțat de Fundația „Michael Schmidt“.

„Considerăm că este de datoria fiecăruia dintre noi să ne însuşim identitatea culturală şi să contribuim ca generaţia noastră să ofere viitorului o moştenire mai bogată şi mai valoroasă.“

Michael Schmidt este sas, originar din satul Criţ. Om de afaceri de succes, crede în valorile culturale ale acestei comunități şi le susţine în mod activ. Vorbesc de la sine numeroasele proiecte desfășurate prin intermediul Fundației „Michael Schmidt“ în Transilvania: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, Festivalul „Săptămâna Haferland“, care se desfășoară anual în mai multe localități din judeţul Brașov, precum Saschiz, Rupea, Bunești, Criț, Viscri, Fișer, Meșendorf și Roadeș, dar și proiectele de susţinere a învățământului în limba germană pentru studenții care vor să devină învăţători și profesori de limba germană.
General
Anul apariției 2017
Autor Ruxandra Hurezean
Număr pagini 212
Format 13 x 20 cm
Cod produs: 978-606-588-948-4

Scrie o recenzie

Intră in cont sau înregistrează un cont nou pentru a putea scrie o recenzie.