Bine ai venit!
|
| |
Vlad Eftenie - Codul fotografiei - Curtea Veche Publishing
-10%

Codul fotografiei

Observare. Spațiu–timp–lumină–emoție. Moment de grație
67,50 lei 75,00 lei
Ghid pentru călătorii interioare și instrumentar estetic, cartea lui Vlad Eftenie e la îndemâna oricui vrea să lase în plan secund setările aparatului și să se acordeze la emoția locului și a clipei, pentru a o surprinde în fotografii irepetabile.

Vlad Eftenie este arhitect și fotograf. În 2010 și-a susținut teza de doctorat cu titlul Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, iar în prezent este lector în cadrul aceleiași instituții, unde predă cursul teoretic de fotografie în arhitectură. Este membru al Ordinului Arhitecților din România și al Registrului Urbaniștilor din România. 

Semnează, în calitate de autor sau coautor, o serie de proiecte și studii de arhitectură și urbanism sub egida agenției de arhitectură Baumarc Project, precum și articole de specialitate pe marginea fotografiei în arhitectură. Este autor sau coautor a numeroase expoziții de fotografie urbană, atât în România (la București, Timișoara, Baia Mare), cât și în străinătate (la Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneția, Viena). În 2014–2015 a reprezentat România în cadrul EuroARTPhoto, expoziție internațională organizată de Ufficio Stampa la Milano și Roma.

Workshopurile pe care le-a inițiat și susținut de-a lungul timpului se bucură de notorietate în rândul iubitorilor de fotografie urbană și de arhitectură din București, Cluj, Brașov, Timișoara și Constanța. În 2015 a fost membru în echipa oficială de fotografi a Festivalului Enescu, iar din 2016 până în 2018, colaborator al emisiunii de cultură urbană Orașul vorbește de la Radio România Cultural.

A primit de-a lungul timpului numeroase distincții, printre care CBRE Urban Photographer of the Year (2011) sau Sony World Photography Awards, secțiunea „Open Low Light“ (2014), și a fost inclus în galeria Forbes Heroes de către publicația Forbes România (2016).

Locuiește în București, fotografiază orașul și primul lucru pe care îl face în fiecare dimineață este să se uite pe fereastră, ca să vadă cum e lumina.

Ce face Vlad Eftenie în această carte nu e chiar fotografie. Sau nu numai. E antropologie vizuală, muzeu ad vivum, estetică socială, educație artistică și citadină. E și un exercițiu ludic, e și o declarație în forță a faptului că ochiul exersat și versat în profunzimi ale spiritului știe ce și cum să decupeze, blurează backgroundul, crește instantaneu saturația emoțională. Pentru mine, este o carte superbă despre legătura dintre imagine, privire și memorie. Despre lentila subiectivă care ne definește. Codul lui Vlad Eftenie e despre noi, până la urmă. Despre creativitatea latentă care așteaptă cuminte să fie declanșată.

Ioana Bâldea Constantinescu, jurnalistă și autoare

Imagini producem toți, poze poate să facă azi aproape oricine, dar cu fotografia e altă poveste. Arhitect, profesor, fotograf, povestitor în imagini și cuvinte, bun comunicator și un creator cu o vastă cultură plastică și vizuală, Vlad are toate instrumentele pentru a ne împărtăși credibil ceea ce a descoperit și a învățat despre fotografie. Creația fotografică, după cum ne spune Codul său, este înainte de toate un complex proces evolutiv psihologic, creativ și socio-cultural, în care fundamental este ce ai învățat, ce vezi, cum vezi și cine ești.

Cristian Crisbășan, fotograf

Cu atenția forjată în anii de experiență ca arhitect și fotograf, dar mai ales ca observator atent, Vlad Eftenie poate fi un bun ghid de slow-living într-o lume încărcată până la refuz. Cartea lui ne învață cum să jonglăm cu focusul – un singur amănunt semnificativ, de dragul căruia să avem puterea de a lăsa în blur tot restul lumii.

Diana Cosmin, jurnalistă și owner finesociety.ro

Vlad Eftenie este fără doar și poate unul dintre cei mai talentați fotografi pe care îi avem în România. În cadre care surprind emoții bune sau rele la intersecții de vieți, orașe, arhitecturi, amintiri, colțuri, apusuri sau răsărituri, Vlad decodifică momente și le încapsulează în armonii vizuale fantastice. Iar de o carte care să ne îndrume în poetizarea vieții avem mare nevoie.

Raisa Beicu, Marketing & PR manager Globalworth și jurnalistă

Codul fotografiei este genul de lectură care te învață să descoperi lumea dinspre exterior, pornind de la lentila fină a universului interior. Munca lui Vlad Eftenie este uluitoare, iar această carte îți șlefuiește mintea, îți atinge inima și îți dezlănțuie sufletul, ca să descoperi frumusețea lumii din care faci parte. O recomand cu optimism și cu multă încredere!

Gáspár György, psiholog și autorul cărții Mindfulness urban

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Codul fotografiei - Descriere și informații

Dincolo de aura glam a fotografiei, dincolo de numărul de like-uri primite pe rețelele de socializare și de viralitatea online, dincolo de tehnică și de setările așa-zis câștigătoare ale unui aparat performant se ascund adevăratele premise ale elaborării unei imagini reușite: curiozitatea, prezența, atenția la tot ce se află în jur și o secvență irepetabilă spațiu–timp–lumină–emoție, care îl deschide pe observatorul-fotograf spre straturi invizibile ale lumii, nerăbdătoare să fie aduse în prim-plan.

Rețete nu există. Însă o îndrumare onestă pe teritoriul fotografiei nu îndeamnă la accesarea unor soluții predefinite, ci la descoperirea zăcămintelor de posibilități din ființa celui care vrea să scrie cu lumină. Vlad Eftenie propune o abordare profundă și poetică a gestului fotografic. Într-un demers care îmbină tehnică, estetică, storytelling vizual, confesiune și elemente de limbaj esențiale pentru înțelegerea sensibilă a domeniului, arhitectul-fotograf, dar mai ales flâneur-ul care se hrănește cu oraș și declanșează până își epuizează vibrațiile din plex devine ghid în călătoria interioară spre realizarea fotografiei memorabile.

CBRE Urban Photographer of the Year (2011) Sony World Photography Awards, secțiunea „Open Low Light“ (2014)

Anul apariției: 2023

Format: 19 × 25 cm

Număr pagini: 136

Autor: Vlad Eftenie

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1403-8