Bine ai venit!
|
| |
Emil Dinga - Ciorchini - Curtea Veche Publishing
-10%

Ciorchini

27,00 lei 30,00 lei
Unui ciorchine lirico-metafizic trebuie să-i lipsească această unitate. Aș asemăna ciorchinele cu o sumă de stropi de ploaie, căzuți dintr-un nor trecător, și răspândiți ici-colo, izolați, dar care nu se transformă într-o ploaie în care stropii se unesc în șuvoi.
Nr. pagini: 120 Format: 13.0 x 20.0 cm Categorii: Autori români, Carti de Poezii Vezi toate cartile din categoria: Carti de Poezii

Emil Dinga (născut în anul 1956, în comuna Cosmești, județul Galați) este economist în specialitatea cibernetică economică. Este profesor universitar de economie teoretică și de epistemologie economică, cercetător științific la Academia Română, conducător de doctorat și de programe postdoctorale în domeniul economic. Este căsătorit și locuiește în București.

Debutează editorial în anul 2016 și publică, printre altele, volume de aforisme, poezie, proză scurtă și instantanee lirico-metafizice. Emil Dinga evită, în poietica sa (ca și în limbajul poetic sau în „muzica sensurilor“), fundamentalismul unui postmodernism  înțeles ca o renunțare la lirism și la conceptualizare lirică precum și ca o coborâre brutală a actului estetic nu numai în limbajul străzii, ci și în semnificația extrem de particulară (expresia semnificație particulară este, desigur, un oximoron) a acesteia. De fapt, el practică ceea ce, din anul 2002 încoace, în literatura poetică occidentală, s-a numit affective turn, care este o versiune de post-postmodernism sau chiar de anti-postmodernism (Nota bene: în nici un caz, de metamodernism, cum se mai spune în teoria și critica internațională) – mai exact, el preferă un lirism conceptual, bazat pe cerebralitatea creării premiselor unei lecturi generatoare de emoție estetică. Pentru Emil Dinga (care preia sugestia lui Eco, aici), poemul nu este, în totalitate, la dispoziția cititorului, el (poemul) nu trebuie să permită o hermeneutică aleatorie, complet liberă, ci este, mai degrabă, un ghid de reconstrucție (care nu mai presupune, totuși, deconstrucția anterioară), în cititor, a emoției generatoare din autor – de aceea poietica sa, de exemplu, nu elimină punctuația (gesticulația gândului, cum s-a spus), așa cum fac „adevărații“ postmoderniști, deoarece ea, alături de ritm (de multe ori, și de rimă) asigură un anumit grad de ghidare care păstrează legătura emoțională și comunicativă dintre autor și lector.

Ciorchini - Descriere și informații

Un ciorchine lirico-metafizic este ca o trăsătură singulară de penel pe o pânză goală. Tabloul întreg se va constitui din totalitatea pânzelor pe care au fost trase asemenea fulgurații ale penelului. În termeni poetici, un asemenea ciorchine ar fi un vers scris pe o pagină goală, așa încât poemul, în integralitatea sa, poate fi perceput doar dacă se parcurg toate filele, fiecare păstrând versul său singular. Unii au încercat să pună toate versurile din filele disparate unul sub altul, pe aceeași filă – și au numit asta poezie cu vers alb. Cred, însă, că prin asta s-a pierdut ceva esențial, definitoriu: lipsa unității de meditație poetică. Unui ciorchine lirico-metafizic trebuie să-i lipsească această unitate. Aș asemăna ciorchinele cu o sumă de stropi de ploaie, căzuți dintr-un nor trecător, și răspândiți ici-colo, izolați, dar care nu se transformă într-o ploaie în care stropii se unesc în șuvoi.

— Emil Dinga

Anul apariției: 2020

Format: 13.0 x 20.0 cm

Număr pagini: 120

Autor: Emil Dinga

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0486-2