Bine ai venit!
|
| |
Voluptatea tristeții
-25%

Voluptatea tristeții

Poezii
22,50 lei 30,00 lei
Oare nu există o plăcere a acceptării destinului? Oare prada nu este invadată de bucuria de a fi prinsă și devorată? Oare nefericirea nu întreține o fericire a nefericirii, perpetuându-se autocatalitic?
Nr. pagini: 144 Format: 13 x 20 cm Categorii: Autori români, Poezie

Emil Dinga

Emil Dinga (născut în anul 1956, în comuna Cosmești, județul Galați) este economist în specialitatea cibernetică economică. Este profesor universitar de economie teoretică și de epistemologie economică, cercetător științific la Academia Română, conducător de doctorat și de programe postdoctorale în domeniul economic. Este căsătorit (cu Paula) și locuiește în București. A debutat editorial în anul 2016 (Aforisme, vol. 1; Pseudo-rubaiate, vol. 1, la Editura Scrisul Românesc). În anul 2018, la Editura Tracus Arte îi apar: volumul 2 din Aforisme, volumul 2 din Pseudo-rubaiate și volumul de poeme Eu nu am înțeles. În anul 2019, la Curtea Veche Publishing, îi apar: volumul 3 din Aforisme, volumul 3 din Pseudo-rubaiate, volumul de proză scurtă Scuzați, sunt doar în trecere, volumul 1 din Ciorchini. Instantanee lirico-metafizice și volumul de poezie lirică și filosofică în formă fixă, Voluptatea tristeții. În anul 2020, la Curtea Veche Publishing, publică: volumul 4 din Aforisme, volumul 4 din Pseudo-rubaiate și volumul de poezie Studii lirice. Pentru anul 2021 are în pregătire volumul 5 din Aforisme, volumul 5 din Pseudo-rubaiate și volumul de poezie albă Sinestezii târzii. Pentru anul 2022 are în pregătire volumul de poezie albă Scrisori către cel nenăscut și volumul 2 din Ciorchini. Instantanee lirico-metafizice, iar pentru 2023 și 2024, romanul Infirmiera, sonetele filosofice Eímai esý/Eu sunt tu  și eseurile de teorie literară Fenomenologia poeziei.

De ce tristețe, nu e greu de spus. Nu numai corsetul timpului, dar și corsetul viselor noastre despre lumea în care am fost heideggerian aruncați ne constrâng mai degrabă la meditație decât la bucurie, mai curând la tristețe decât la mulțumire. Că sursa autentică a poeziei este tristețea – asta s-a spus de mult. Dar de ce voluptate? Oare nu există o plăcere a acceptării destinului? Oare prada nu este invadată de bucuria de a fi prinsă și devorată? Oare nefericirea nu întreține o fericire a nefericirii, perpetuându-se autocatalitic? Și oare, alături de toate acestea, nu ar putea exista o voluptate de a fi cuprins, îmbrățișat, cufundat în tristețe, adică în acea stare atât de apropiată de reverie în care, numai în ea, lumea devine dintr odată limpede, scâncind abia auzit la urechea poetului și oferindu-se unei înțelegeri simple, relevante, totalizatoare? Aș spune, parafrazând o frază faimoasă: fericiți cei triști, căci lor li se va deschide lumea.

Anul apariției: 2020

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 144

Autor: Emil Dinga

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0488-6