Bine ai venit!
|
| |
Emil Dinga - Voluptatea tristeții - Curtea Veche Publishing
-10%

Voluptatea tristeții

Poezii
27,00 lei 30,00 lei
Oare nu există o plăcere a acceptării destinului? Oare prada nu este invadată de bucuria de a fi prinsă și devorată? Oare nefericirea nu întreține o fericire a nefericirii, perpetuându-se autocatalitic?

Emil Dinga (născut în anul 1956, în comuna Cosmești, județul Galați) este economist în specialitatea cibernetică economică. Este profesor universitar de economie teoretică și de epistemologie economică, cercetător științific la Academia Română, conducător de doctorat și de programe postdoctorale în domeniul economic. Este căsătorit și locuiește în București.

Debutează editorial în anul 2016 și publică, printre altele, volume de aforisme, poezie, proză scurtă și instantanee lirico-metafizice. Emil Dinga evită, în poietica sa (ca și în limbajul poetic sau în „muzica sensurilor“), fundamentalismul unui postmodernism  înțeles ca o renunțare la lirism și la conceptualizare lirică precum și ca o coborâre brutală a actului estetic nu numai în limbajul străzii, ci și în semnificația extrem de particulară (expresia semnificație particulară este, desigur, un oximoron) a acesteia. De fapt, el practică ceea ce, din anul 2002 încoace, în literatura poetică occidentală, s-a numit affective turn, care este o versiune de post-postmodernism sau chiar de anti-postmodernism (Nota bene: în nici un caz, de metamodernism, cum se mai spune în teoria și critica internațională) – mai exact, el preferă un lirism conceptual, bazat pe cerebralitatea creării premiselor unei lecturi generatoare de emoție estetică. Pentru Emil Dinga (care preia sugestia lui Eco, aici), poemul nu este, în totalitate, la dispoziția cititorului, el (poemul) nu trebuie să permită o hermeneutică aleatorie, complet liberă, ci este, mai degrabă, un ghid de reconstrucție (care nu mai presupune, totuși, deconstrucția anterioară), în cititor, a emoției generatoare din autor – de aceea poietica sa, de exemplu, nu elimină punctuația (gesticulația gândului, cum s-a spus), așa cum fac „adevărații“ postmoderniști, deoarece ea, alături de ritm (de multe ori, și de rimă) asigură un anumit grad de ghidare care păstrează legătura emoțională și comunicativă dintre autor și lector.

Voluptatea tristeții - Descriere și informații

De ce tristețe, nu e greu de spus. Nu numai corsetul timpului, dar și corsetul viselor noastre despre lumea în care am fost heideggerian aruncați ne constrâng mai degrabă la meditație decât la bucurie, mai curând la tristețe decât la mulțumire. Că sursa autentică a poeziei este tristețea – asta s-a spus de mult. Dar de ce voluptate? Oare nu există o plăcere a acceptării destinului? Oare prada nu este invadată de bucuria de a fi prinsă și devorată? Oare nefericirea nu întreține o fericire a nefericirii, perpetuându-se autocatalitic? Și oare, alături de toate acestea, nu ar putea exista o voluptate de a fi cuprins, îmbrățișat, cufundat în tristețe, adică în acea stare atât de apropiată de reverie în care, numai în ea, lumea devine dintr odată limpede, scâncind abia auzit la urechea poetului și oferindu-se unei înțelegeri simple, relevante, totalizatoare? Aș spune, parafrazând o frază faimoasă: fericiți cei triști, căci lor li se va deschide lumea.

Anul apariției: 2020

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 144

Autor: Emil Dinga

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0488-6