Bine ai venit!
|
| |
Aforisme vol. 4
-25%

Aforisme vol. 4

22,50 lei 30,00 lei
Aforismul este ca și cum-ul unei judecăți - evitând atât gravitatea superficială a unei sentințe ex cathedra, cât și superficialitatea gravă a unei ironii. Aforismul este o caricatură, adică o semnalare a unei particularități monstruoase. Aforismul este ca un bici care mângâie sau ca o mângâiere care biciuie.
Nr. pagini: 128 Format: 13 x 20 cm Categorii: Autori români, Filosofie, Poezie, Aforisme Descriptoare:

Emil Dinga

Emil Dinga (născut în anul 1956, în comuna Cosmești, județul Galați) este economist în specialitatea cibernetică economică. Este profesor universitar de economie teoretică și de epistemologie economică, cercetător științific la Academia Română, conducător de doctorat și de programe postdoctorale în domeniul economic. Este căsătorit (cu Paula) și locuiește în București. A debutat editorial în anul 2016 (Aforisme, vol. 1; Pseudo-rubaiate, vol. 1, la Editura Scrisul Românesc). În anul 2018, la Editura Tracus Arte îi apar: volumul 2 din Aforisme, volumul 2 din Pseudo-rubaiate și volumul de poeme Eu nu am înțeles. În anul 2019, la Curtea Veche Publishing, îi apar: volumul 3 din Aforisme, volumul 3 din Pseudo-rubaiate, volumul de proză scurtă Scuzați, sunt doar în trecere, volumul 1 din Ciorchini. Instantanee lirico-metafizice și volumul de poezie lirică și filosofică în formă fixă, Voluptatea tristeții. În anul 2020, la Curtea Veche Publishing, publică: volumul 4 din Aforisme, volumul 4 din Pseudo-rubaiate și volumul de poezie Studii lirice. Pentru anul 2021 are în pregătire volumul 5 din Aforisme, volumul 5 din Pseudo-rubaiate și volumul de poezie albă Sinestezii târzii. Pentru anul 2022 are în pregătire volumul de poezie albă Scrisori către cel nenăscut și volumul 2 din Ciorchini. Instantanee lirico-metafizice, iar pentru 2023 și 2024, romanul Infirmiera, sonetele filosofice Eímai esý/Eu sunt tu  și eseurile de teorie literară Fenomenologia poeziei.

Există o faimoasă expresie meta-cognitivă, de fapt, un vehicul meta-metodologic, care caracterizează orice demers intelectual, fie științific, fie artistic (dar mai ales artistic), formulată de Hans Vaihinger – Als Ob (germ.), însemnând ca și cum. Orice „obiect“ artistic, ca și orice „obiect“ matematic, de exemplu, nu este mai mult (dar nici mai puțin) decât o propunere de tip Als Ob. Dar, mai presus de toate, acest vehicul este indispensabil pentru două specii artistice: caricatura și aforismul. Ambele specii hipertrofiază o quidditate (adică o qualia idiosincratică, hic et nunc), ambele formulează, mai exact, o propunere hermeneutică, o ipoteză ad-hoc (apropiată de conceptul de ad-hoc al lui Karl Popper, din filosofia științei) despre un ceva care se află în fața hermeneutului.


Emil Dinga

Anul apariției: 2020

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 128

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0781-8