Bine ai venit!
|
| |
Emil Dinga - Aforisme vol. 4 - Curtea Veche Publishing
-15%

Aforisme vol. 4

25,50 lei 30,00 lei
Aforismul este ca și cum-ul unei judecăți - evitând atât gravitatea superficială a unei sentințe ex cathedra, cât și superficialitatea gravă a unei ironii. Aforismul este o caricatură, adică o semnalare a unei particularități monstruoase. Aforismul este ca un bici care mângâie sau ca o mângâiere care biciuie.

Emil Dinga (născut în anul 1956, în comuna Cosmești, județul Galați) este economist în specialitatea cibernetică economică. Este profesor universitar de economie teoretică și de epistemologie economică, cercetător științific la Academia Română, conducător de doctorat și de programe postdoctorale în domeniul economic. Este căsătorit și locuiește în București.

Debutează editorial în anul 2016 și publică, printre altele, volume de aforisme, poezie, proză scurtă și instantanee lirico-metafizice. Emil Dinga evită, în poietica sa (ca și în limbajul poetic sau în „muzica sensurilor“), fundamentalismul unui postmodernism  înțeles ca o renunțare la lirism și la conceptualizare lirică precum și ca o coborâre brutală a actului estetic nu numai în limbajul străzii, ci și în semnificația extrem de particulară (expresia semnificație particulară este, desigur, un oximoron) a acesteia. De fapt, el practică ceea ce, din anul 2002 încoace, în literatura poetică occidentală, s-a numit affective turn, care este o versiune de post-postmodernism sau chiar de anti-postmodernism (Nota bene: în nici un caz, de metamodernism, cum se mai spune în teoria și critica internațională) – mai exact, el preferă un lirism conceptual, bazat pe cerebralitatea creării premiselor unei lecturi generatoare de emoție estetică. Pentru Emil Dinga (care preia sugestia lui Eco, aici), poemul nu este, în totalitate, la dispoziția cititorului, el (poemul) nu trebuie să permită o hermeneutică aleatorie, complet liberă, ci este, mai degrabă, un ghid de reconstrucție (care nu mai presupune, totuși, deconstrucția anterioară), în cititor, a emoției generatoare din autor – de aceea poietica sa, de exemplu, nu elimină punctuația (gesticulația gândului, cum s-a spus), așa cum fac „adevărații“ postmoderniști, deoarece ea, alături de ritm (de multe ori, și de rimă) asigură un anumit grad de ghidare care păstrează legătura emoțională și comunicativă dintre autor și lector.

Aforisme vol. 4 - Descriere și informații

Există o faimoasă expresie meta-cognitivă, de fapt, un vehicul meta-metodologic, care caracterizează orice demers intelectual, fie științific, fie artistic (dar mai ales artistic), formulată de Hans Vaihinger – Als Ob (germ.), însemnând ca și cum. Orice „obiect“ artistic, ca și orice „obiect“ matematic, de exemplu, nu este mai mult (dar nici mai puțin) decât o propunere de tip Als Ob. Dar, mai presus de toate, acest vehicul este indispensabil pentru două specii artistice: caricatura și aforismul. Ambele specii hipertrofiază o quidditate (adică o qualia idiosincratică, hic et nunc), ambele formulează, mai exact, o propunere hermeneutică, o ipoteză ad-hoc (apropiată de conceptul de ad-hoc al lui Karl Popper, din filosofia științei) despre un ceva care se află în fața hermeneutului.


Emil Dinga

Anul apariției: 2020

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 128

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0781-8