Bine ai venit!
|
| |
Aforisme vol. 4
-25%

Aforisme vol. 4

22,50 lei 30,00 lei
Aforismul este ca și cum-ul unei judecăți - evitând atât gravitatea superficială a unei sentințe ex cathedra, cât și superficialitatea gravă a unei ironii. Aforismul este o caricatură, adică o semnalare a unei particularități monstruoase. Aforismul este ca un bici care mângâie sau ca o mângâiere care biciuie.
Nr. pagini: 128 Format: 13 x 20 cm Categorii: Autori români, Filosofie, Poezie, Aforisme Descriptoare:

Emil Dinga

Emil Dinga (născut în anul 1956, în comuna CosmeÈ™ti, judeÈ›ul GalaÈ›i) este economist în specialitatea cibernetică economică. Este profesor universitar de economie teoretică È™i de epistemologie economică, cercetător È™tiinÈ›ific la Academia Română, conducător de doctorat È™i de programe postdoctorale în domeniul economic. Este căsătorit (cu Paula) È™i locuieÈ™te în BucureÈ™ti. A debutat editorial în anul 2016 (Aforisme, vol. 1; Pseudo-rubaiate, vol. 1, la Editura Scrisul Românesc). ÃŽn anul 2018, la Editura Tracus Arte îi apar: volumul 2 din Aforisme, volumul 2 din Pseudo-rubaiate È™i volumul de poeme Eu nu am înÈ›eles. ÃŽn anul 2019, la Curtea Veche Publishing, îi apar: volumul 3 din Aforisme, volumul 3 din Pseudo-rubaiate, volumul de proză scurtă ScuzaÈ›i, sunt doar în trecere, volumul 1 din Ciorchini. Instantanee lirico-metafizice È™i volumul de poezie lirică È™i filosofică în formă fixă, Voluptatea tristeÈ›ii. ÃŽn anul 2020, la Curtea Veche Publishing, publică: volumul 4 din Aforisme, volumul 4 din Pseudo-rubaiate È™i volumul de poezie Studii lirice. Pentru anul 2021 are în pregătire volumul 5 din Aforisme, volumul 5 din Pseudo-rubaiate È™i volumul de poezie albă Sinestezii târzii. Pentru anul 2022 are în pregătire volumul de poezie albă Scrisori către cel nenăscut È™i volumul 2 din Ciorchini. Instantanee lirico-metafizice, iar pentru 2023 È™i 2024, romanul Infirmiera, sonetele filosofice Eímai esý/Eu sunt tu  È™i eseurile de teorie literară Fenomenologia poeziei.

Există o faimoasă expresie meta-cognitivă, de fapt, un vehicul meta-metodologic, care caracterizează orice demers intelectual, fie științific, fie artistic (dar mai ales artistic), formulată de Hans Vaihinger – Als Ob (germ.), însemnând ca și cum. Orice „obiect“ artistic, ca și orice „obiect“ matematic, de exemplu, nu este mai mult (dar nici mai puțin) decât o propunere de tip Als Ob. Dar, mai presus de toate, acest vehicul este indispensabil pentru două specii artistice: caricatura și aforismul. Ambele specii hipertrofiază o quidditate (adică o qualia idiosincratică, hic et nunc), ambele formulează, mai exact, o propunere hermeneutică, o ipoteză ad-hoc (apropiată de conceptul de ad-hoc al lui Karl Popper, din filosofia științei) despre un ceva care se află în fața hermeneutului.


Emil Dinga

Anul apariției: 2020

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 128

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0781-8