Bine ai venit!
|
| |
Leszek Kołakowski - Prezența mitului - Curtea Veche Publishing
-25%

Prezența mitului

18,07 lei 24,09 lei
Valori filozofice remarcabile sunt prezentate cu eleganţa stilului propriu lui Kołakowski-eseistul.

Leszek Kołakowski (n. 23 octombrie 1927, Radom, Polonia; d. 17 iulie 2009, Oxford, Marea Britanie), renumit filosof și istoric al ideilor polonez, a fost profesor de filosofie la Universitatea din Varșovia până în 1968, când a părăsit țara natală. A predat apoi la Universitatea McGill din Montréal (Canada), Universitatea Berkeley din California (SUA), Colegiul All Souls din Oxford (Marea Britanie), Universitatea Yale și Universitatea din Chicago (SUA). A primit numeroase distincții academice pentru lucrările sale și mai multe premii, printre care „Erasmus“ (1983), „Thomas Jefferson“ (1986), „Alexis de Tocqueville“ (1994), iar în 2003, „John W. Kluge“ din partea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii pentru realizările de pe parcursul întregii cariere în domeniul științelor sociale și umaniste.

Principalele curente ale marxismului (publicată prima oară în limba polonă în 1976, apoi în 1978, în limba engleză) este cea mai cunoscută carte a sa.

Prezența mitului - Descriere și informații

Volumul Prezenţa mitului are o îndelungată istorie. Scris în 1966, a aşteptat fără efect să fie publicat la editura poloneză „Czytelnik“. A apărut abia în 1972, la Instytut Literacki de la Paris, în perioada când Leszek Kołakowski, profesor la Universitatea din Varşovia, fusese îndepărtat din facultate şi obligat să emigreze (în 1968), el fiind angajat în 1970 ca profesor de filozofie la Universitatea Oxford. În eseuri succesive, autorul analizează prezenţa mitului în epistemologie, artă, istorie, logică — mitul Raţiunii —, prezintă sensul mitic al iubirii, al libertăţii, mitul filozofic sau religios, care permite să depăşim conştiinţa fenomenului de înstrăinare, mitul social şi politic, discută trăinicia şi labilitatea mitului, trecerea prin intermediul limbii dincolo de graniţa experienţei, dorinţa de a transfera conţinutul însuşi al conştiinţei mitice în cuvinte prin intermediul cărora s-ar putea manipula cu aceeaşi dezinvoltură ca şi în cazul bagajului obişnuit al limbajului care organizează experienţa. Valori filozofice remarcabile sunt prezentate cu eleganţa stilului propriu lui Kołakowski-eseistul.

Anul apariției: 2014

Format: 13.0 x 20.0 cm

Număr pagini: 168

Traducere: Constantin Geambașu

Autor: Leszek Kolakowski

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-588-696-4