Bine ai venit!
|
| |
Ștefan Câlția - Șona lui Ștefan Câlția. Calendar 2022 - Curtea Veche Publishing
-10%

Șona lui Ștefan Câlția. Calendar 2022

58,50 lei 65,00 lei
Întâlnire între ritmul zilelor așa cum îl înțelegem noi astăzi și timpul mitic din picturile lui Ștefan Câlția, calendarul Șonei din 2022 este deopotrivă o tipăritură elegantă, o bucurie a privirii și o aducere aminte, pentru fiecare dintre noi, că întoarcerea la locul în care am văzut lumina zilei este un prilej de sărbătoare.

Ștefan Câlția (n. 15 mai 1942, Brașov, România) este un renumit pictor român. S-a născut la Brașov la 15 mai 1942, al doilea copil din cei șase ai lui Aurel și ai Paraschivei, născută Stinghe. Curând după aceea, familia s-a mutat la Făgăraș. Și-a petrecut o mare parte a copilăriei la Șona, satul bunicilor, situat pe malul drept al Oltului, lângă Făgăraș, spațiu geografic și afectiv care va fi prezent în diverse moduri și în creația sa artistică. S-a încadrat în genul picturii realismului fantastic, fiind probabil cel mai important reprezentant al acestui gen.

Casa e locul tău, locul în care te simți ocrotit pentru că ești înconjurat de obiecte, dar mai ales în casa ta ești înconjurat de visele tale.

Ștefan Câlția

[În picturile lui Ștefan Câlția], fixarea e urmată de desprindere, iar nodul acestei blânde confruntări este chiar Locul, cel care face posibil gândul timid că „a fi“ ar putea fi redus la „a fi prezent“.

Patricia Bădulescu, curator

Când am vizitat prima dată Șona, în Țara Făgărașului, am simțit că intrăm într-o operă de artă sub cerul liber.

Diana Iabrașu, fotograf

Șona lui Ștefan Câlția. Calendar 2022 - Descriere și informații


Peretele din casă pe care va fi agățat calendarul Șona lui Ștefan Câlția nu poate fi unul oarecare. El trebuie anume ales astfel încât să se deschidă ca o fereastră spre altă lume. Pe lângă ea, privitorul nu va putea trece pur și simplu. Ci se va opri, pentru că de dincolo îl vor întâmpina suite carnavalești și bufoni gravi care au puterea de a rosti marile adevăruri, lumi aparent răsturnate, pești care zboară prin ceruri purtând ierburi de leac, bivoli care spintecă ape primordiale purtând în spinare case părintești, albastrul ultramarin din petalele de clematită și din varul stins cu care, în vara anului 2021, o mână de voluntari temerari și inimoși s-au apucat să restaureze o casă bătrânească din Șona, satul copilăriei lui Ștefan Câlția și spațiu afectiv al creației sale.


O colegă de visare a pictorului scria cândva, la sfârșitul anilor ʼ90 că, pentru omul contemporan, calendarul s-a golit de înțeles și a ajuns o înșiruire de scame luate câte șapte dintre care două, la final, sunt roșii și ceva mai rotofeie – zilele de weekend. Dacă e așa, atunci calendarul Șonei ne răstoarnă timpul, readucând miezul de sfințenie în scurgerea zilelor, restaurându-le taina și uimirea, așezându-le sub semnul bucuriei.

Anul apariției: 2021

Format: 38 × 53 cm

Număr pagini: 12

Autor: Ștefan Câlția

ISBN : 5948492410134