Bine ai venit!
|
| |
Șona lui Ștefan Câlția. Calendar 2022
-5%

Șona lui Ștefan Câlția. Calendar 2022

61,75 lei 65,00 lei
Întâlnire între ritmul zilelor așa cum îl înțelegem noi astăzi și timpul mitic din picturile lui Ștefan Câlția, calendarul Șonei din 2022 este deopotrivă o tipăritură elegantă, o bucurie a privirii și o aducere aminte, pentru fiecare dintre noi, că întoarcerea la locul în care am văzut lumina zilei este un prilej de sărbătoare.
Nr. pagini: 12 Format: 38 × 53 cm Categorii: Autori români, Colecționabile, Calendare Descriptoare:

Ștefan Câlția

Ștefan Câlția (n. 15 mai 1942, Brașov, România) este un renumit pictor român. S-a născut la Brașov la 15 mai 1942, al doilea copil din cei șase ai lui Aurel și ai Paraschivei, născută Stinghe. Curând după aceea, familia s-a mutat la Făgăraș. Și-a petrecut o mare parte a copilăriei la Șona, satul bunicilor, situat pe malul drept al Oltului, lângă Făgăraș, spațiu geografic și afectiv care va fi prezent în diverse moduri și în creația sa artistică. Între 1955 și 1963 urmează cursurile Liceului de Arte Plastice și Muzică din Timișoara, avându-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny. Între 1964 și 1970, este student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, absolvind ca șef de promoție la clasa profesorului Corneliu Baba. A fost coleg cu nume importante ale artei plastice românești: Cornel Antonescu, Zamfir Dumitrescu, Mihai Cizmaru, Sorin Ilfoveanu și Sorin Dumitrescu. A făcut parte, alături de Zamfir Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Florin Codre, Ovidiu Buba și Tereza Panelli din generația de aur a Institutului de Artă Plastică „Nicolae Grigorescu” din București, generație despre care se poate spune că a intrat deja în istoria artei.

S-a încadrat în genul picturii realismului fantastic, fiind probabil cel mai important reprezentant al acestui gen. Teme principale: insula, zborul (mai exact plutirea, făcând legătura dintre gând – ce înseamnă a merge prin și pe deasupra lucrurilor – și materia tangibilă). Se consideră pictor al cerului. Acoperă tema compozițiilor cu figuri umane (vezi ciclul teatrului ambulant). Povestea este importantă, se reflectă în compoziții concepute clasic, tipic compozițiilor de artă plastică fără elemente decorative. Abordează două moduri: personajul uman mic într-un mediu amplu și personajul uman în relație armonică cu mediul ducând prin elemente simbolice povara propriei vieți. Cromatica tipică de pictor aduce imaginea unor game ample cuprinzând tot spectrul cercului cromatic. Optează clar, în toate lucrările din toată evoluția sa, atât pentru contrastul închis/deschis, cât și pentru contrastul cald/rece simultan în fiecare lucrare. Maestru al subordonării compoziționale, relevă centrii de interes cu ușurință și determinare. 

Casa e locul tău, locul în care te simți ocrotit pentru că ești înconjurat de obiecte, dar mai ales în casa ta ești înconjurat de visele tale.

Ștefan Câlția

[În picturile lui Ștefan Câlția], fixarea e urmată de desprindere, iar nodul acestei blânde confruntări este chiar Locul, cel care face posibil gândul timid că „a fi“ ar putea fi redus la „a fi prezent“.

Patricia Bădulescu, curator

Când am vizitat prima dată Șona, în Țara Făgărașului, am simțit că intrăm într-o operă de artă sub cerul liber.

Diana Iabrașu, fotograf

Peretele din casă pe care va fi agățat calendarul Șona lui Ștefan Câlția nu poate fi unul oarecare. El trebuie anume ales astfel încât să se deschidă ca o fereastră spre altă lume. Pe lângă ea, privitorul nu va putea trece pur și simplu. Ci se va opri, pentru că de dincolo îl vor întâmpina suite carnavalești și bufoni gravi care au puterea de a rosti marile adevăruri, lumi aparent răsturnate, pești care zboară prin ceruri purtând ierburi de leac, bivoli care spintecă ape primordiale purtând în spinare case părintești, albastrul ultramarin din petalele de clematită și din varul stins cu care, în vara anului 2021, o mână de voluntari temerari și inimoși s-au apucat să restaureze o casă bătrânească din Șona, satul copilăriei lui Ștefan Câlția și spațiu afectiv al creației sale.


O colegă de visare a pictorului scria cândva, la sfârșitul anilor ʼ90 că, pentru omul contemporan, calendarul s-a golit de înțeles și a ajuns o înșiruire de scame luate câte șapte dintre care două, la final, sunt roșii și ceva mai rotofeie – zilele de weekend. Dacă e așa, atunci calendarul Șonei ne răstoarnă timpul, readucând miezul de sfințenie în scurgerea zilelor, restaurându-le taina și uimirea, așezându-le sub semnul bucuriei.

Anul apariției: 2021

Format: 38 × 53 cm

Număr pagini: 12

Autor: Ștefan Câlția

ISBN : 5948492410134