Bine ai venit!
|
| |
Edgar Morin - Lecții dintr-un secol de viață - Curtea Veche Publishing
-50%

Lecții dintr-un secol de viață

22,50 lei 45,00 lei
Testamentul intelectual și afectiv al lui Edgar Morin, sociolog, părinte al gândirii complexe ca metodă de cunoaștere a socialului și unul dintre cei mai importanți intelectuali publici francezi, în vârstă de 101 ani.

Edgar Morin (n. 1921), sociolog și filozof francez de origine iudeo‑hispanică, este recunoscut la nivel internațional pentru contribuția sa în ceea ce privește conceptul de „gândire complexă“, dezvoltat în ciclul de lucrări Complexus. Studiile sale academice au vizat de‑a lungul timpului o multitudine de domenii, printre care sociologia, studiile media, antropologia vizuală, științele politice, ecologia și educația. Este director de cercetări emerit al Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), autor a peste 60 de lucrări și a primit de 38 de ori titlul de Doctor Honoris Causa.

Pacifist și membru al Rezistenței, comunist și antistalinist, bricoleur al cunoașterii și arhitect al Metodei, Morin știe că dialogul – care, contrar dialecticii, asociază contrariile fără să caute depășirea contradicțiilor – îi este adânc înrădăcinat în ființă, luând trup din însăși carnea lui.

Le Monde

Edgar Morin nu își predică învățămintele ca pe niște sentințe, de la înălțimea vârstei sale, ca un bătrân maestru acrit de ani, ci le extrage din experiența sa de viață și din propriile erori.

Quentin Girard

Teoretician și militant deopotrivă, Morin a traversat secolul ținându-se departe de coterii și nelăsându-se îngrădit de frontiere, mergând împotriva curentului atunci când a fost cazul.

François Armanet

Lecțiile lui Morin sunt întruparea absolută a gândirii libere.

France 5

Pasiunea lui Morin pentru reflecție și pentru intervenția în dezbaterea publică nu a slăbit deloc odată cu anii.

La Revue

Edgar Morin și-a gândit viața și și-a trăit gândirea, mereu prezent în primele loji ale istoriei.

L'obs

Edgar Morin își povestește viața pentru a-și sublinia greșelile, dificultatea de a înțelege prezentul și nevoia crucială de autocritică a celui care aspiră să trăiască împreună cu ceilalți.

Libération

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Lecții dintr-un secol de viață - Descriere și informații

Edgar Morin are amintiri în culori de la multe dintre evenimentele pe care noi le cunoaștem doar din imagini de arhivă. S-a născut într-o lume decimată de gripa spaniolă și a trăit conștient și implicat invadarea Franței de trupele naziste în 1940, Holocaustul, lăsarea Cortinei de Fier, zorii Uniunii Europene, mișcarea contraculturală din mai 1968, începuturile conștientizării crizei climatice și ale globalizării, Războiul Rece, conflictele din Orientul Mijlociu, dizolvarea blocului comunist, tranzițiile, migrațiile, 11/09, terorismul, pandemia de Covid-19, comentându-le pe toate la cald în calitate de sociolog și intelectual public.


Cartea sa este confesiunea unui om care, după ce a trecut prin aproape toate crizele secolului al XX-lea, și-a pierdut încrederea în proiectul european. Dar care, la vârsta de 101 ani, deschide ochii în fiecare dimineață cu credința că frumusețea încă poate salva lumea. Veritabil copil al istoriei recente, Edgar Morin ne povestește despre iubiri, război, filozofie și greșeli, despre lecturi, prietenii, idei și obsesii, despre neprevăzut și incertitudine, dar mai ales despre calitățile unei existențe desfășurate permanent sub semnul îndoielii.

Anul apariției: 2022

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 144

Traducere: Anca-Maria Pănoiu

Autor: Edgar Morin

Titlu original: Leçons d'un siècle de vie

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1323-9