Bine ai venit!
|
| |
Matca - Revista Matca #03 - Curtea Veche Publishing
-10%

Revista Matca #03

Iarnă 2024
22,50 lei 25,00 lei
Noul număr al revistei MATCA are o nouă formă grafică. Revista și-a schimbat formatul, propunând o variantă mai prietenoasă și mai ușor de citit. În cuprins, un calup dedicat lui Urmuz, unul, CVP. Alături de asta, interviuri, eseuri, poeme, proză și recenzii.

Matca e un espresso literar și artistic: concentrată, revigorantă, versatilă și cu note surprinzătoare, care se dezvăluie pe măsură ce o savurezi.

Matca e o revistă culturală proaspătă și temerară. Amfitrioană a dialogurilor intelectuale vii, purtate cu naturalețe, fler și atenție față de cititor, ea se situează echilibrat pe linia bunului-simț: punem întrebări cu sinceră curiozitate și încercăm să răspundem cu bună-credință. Ne lăsăm provocați de dileme și aspirăm spre claritate în reflecție. Credem că „interesant“ poate fi un cuvânt cu miez și ne propunem ca la fel să fie și conținutul pe care îl pregătim:

• articole despre literatură, arte plastice, teatru, film, muzică

• anchete și analize despre inițiative culturale

• reportaje despre festivaluri, târguri de carte, concerte

• interviuri cu scriitori, regizori, muzicieni, artiști

• schițe, nuvele, poeme, portrete, ilustrații

Vei găsi în Matca rubrici ținute de scriitori contemporani talentați și dornici de dialog, precum și fotografii care te invită să participi la interpretare, să devii co-creator de sens. Căci cultura începe acolo unde ni se întâlnesc privirile.

Matca apare online și, din trei în trei luni, în variantă print.

Revista Matca #03 - Descriere și informații

Noul număr al revistei MATCA are o nouă formă grafică. Revista și-a schimbat formatul, propunând o variantă mai prietenoasă și mai ușor de citit.

Revista conține un grupaj consistent dedicat Centenarului Urmuz (un interviu realizat de Péter Demény cu Simona Popescu și un articol semnat de Alexandru Vakulovski și anecdote de Daniil Harms traduse de Mihail Vakulovski).

Revista publică un grupaj dedicat împlinirii a 25 de ani de când a fost înființată Curtea Veche Publishing, deschis de Irén Arsene Máté, fondatoarea editurii.

În cuprinsul revistei puteți citi interviuri cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, Cristian Fulaș, Radu Jude, Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Denisa Comănescu, Veronica D. Niculescu, Burhan Sönmez, Ioana Cojocărescu.

MATCA oferă pagini de proză și de poezie scrise de Octav Gheorghe, Tudor Ganea, Iulian Popa, Augustin Cupșa, Mircea Buchiseanu, Irina-Roxana Georgescu, Radu Nițescu, Ștefan Manasia, Claudiu Komartin și traduceri din operele lui Daniil Harms (în tălmăcirea lui Mihail Vakulovski), Paolo Giordano (tradus de Liviu Ornea), Rainer Maria Rilke (în traducerea Ioanei Pârvulescu).

Revista MATCA are numeroase cronici de teatru, film, carte, muzică. În cuprinsul revistei sunt publicate mai multe eseuri scrise de Ciprian Măceșaru, Marius Chivu, Florin Bican, Radu Aldulescu, Ioana Bot, Cezar Gheorghe, Ionuț Mareș, Cristian Drăgan, Alin Gîrbu, Andrei Zbîrnea, Robert Șerban (cu rubrica În păpușoi) și Anca-Maria Pănoiu (cu rubrica Smântânici Tiribaboi, dedicată literaturii pentru copii).

Cronicile de carte sunt publicate de Dana Zetu, Dana V. Diaconu, Savu Popa, Cristina Chira, Daniela Vizireanu, Sergiu Ciutescu, Ludovic-Ștefan Skultéty, Răzvan Năstase, Alina Dumitrescu. Articolele Emei Cojocaru și ale lui Liviu G. Stan sondează domeniul urbanisticii, o zonă neexplorată încă în revista noastră.

MATCA vă propune și patru topuri ale membrilor redacției pentru cărți apărute în 2023: Péter Demény,Luana Schidu, Cristina Ștefan, Ovidiu Șimonca.

Revista MATCA este un proiect editorial realizat de Librăriile Cărturești, Editura Nemira, Editura Art, Curtea Veche Publishing și ARCCA (Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor). Revista MATCA este distribuită prin Librăriile Cărturești.

La începutul anilor 2000, o minte creativă a inventat un expres al literaturii. Scriitori din toată Europa au călătorit timp de câteva săptămâni de la Lisabona la Baku și de la Paris la Budapesta. Câteodată, au poposit câteva zile într-un oraș sau în altul, iar după acest răgaz, trenul a pornit din nou. Cei care au avut norocul să participe povestesc până astăzi despre experiența asta ca fiind una dintre cele mai frumoase din viața lor. Vă rog să urcați în expresul Matca! Are vagoane curate, plăcut mirositoare, destinații fermecătoare, personal bine pregătit! A pornit deja, dar vă poate lua din gara pe care o desemnați. Nu o să vă pară rău.

PÉTER DEMÉNY, REDACTOR-ȘEF MATCA

matcaliterara.ro

Anul apariției: 2024

Format: 23 × 30 cm

Număr pagini: 192

Autor: MATCA

Format ediție: Paperback

ISBN : 977297220900203