Bine ai venit!
|
| |
Matca - Revista Matca #02 - Curtea Veche Publishing
-10%

Revista Matca #02

Vară 2023
22,50 lei 25,00 lei
Fotografia de pe copertă cu Gianina Cărbunariu, făcută de Barna Némethi, spune multe despre Matca #2. Revista a trecut de prima încercare și a reușit să pătrundă pe piața culturală din România cu o dezinvoltură calculată, ca să spunem așa. Creatori inteligenți, talentați și cu carismă, eseuri fermecătoare, interviuri alerte, recenzii dinamice. Asta ne-am propus în redacție și credem că ne-a ieșit.

Matca e un espresso literar și artistic: concentrată, revigorantă, versatilă și cu note surprinzătoare, care se dezvăluie pe măsură ce o savurezi.

Matca e o revistă culturală proaspătă și temerară. Amfitrioană a dialogurilor intelectuale vii, purtate cu naturalețe, fler și atenție față de cititor, ea se situează echilibrat pe linia bunului-simț: punem întrebări cu sinceră curiozitate și încercăm să răspundem cu bună-credință. Ne lăsăm provocați de dileme și aspirăm spre claritate în reflecție. Credem că „interesant“ poate fi un cuvânt cu miez și ne propunem ca la fel să fie și conținutul pe care îl pregătim:

• articole despre literatură, arte plastice, teatru, film, muzică

• anchete și analize despre inițiative culturale

• reportaje despre festivaluri, târguri de carte, concerte

• interviuri cu scriitori, regizori, muzicieni, artiști

• schițe, nuvele, poeme, portrete, ilustrații

Vei găsi în Matca rubrici ținute de scriitori contemporani talentați și dornici de dialog, precum și fotografii care te invită să participi la interpretare, să devii co-creator de sens. Căci cultura începe acolo unde ni se întâlnesc privirile.

Matca apare online și, din trei în trei luni, în variantă print.

matcaliterara.ro

Revista Matca #02 - Descriere și informații

Matca și-a păstrat formatul cultural, dar l-a și împrospătat. Pe copertă apare Gianina Cărbunariu, o regizoare și scriitoare despre care ar trebui să vorbim, poate, în termeni de „creatoare“ sau de „formatoare culturală“: directoarea Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, Gianina este o personalitate dotată cu carismă și perseverență. Din interviul luat de Oana Balaci reiese că s-a pregătit pentru acest rol, dar nu cu vreo urmă de infatuare sau aroganță.

Eseurile, celelalte interviuri, recenziile – toate textele sugerează că înțelegem cultura ca pe un fenomen din care nimeni nu este exclus. Exact asta exprimă interviul luat de Anca-Maria Pănoiu fondatoarelor librăriei timișorene „La Două Bufnițe“: Oana Doboși și Raluca Selejan creează un vibe cultural foarte interesant, cu prezențe la festivaluri de literatură și, în general, cu inițiative inedite. Despre interviul Linei Țărmure cu Dumitru Gorzo putem spune același lucru: este vorba despre un artist vizual care se caută neobosit, cu o curiozitate autentică. Cât despre interviul lui Vlad Cristache cu Călin-Andrei Mihăilescu, aici găsim un scriitor pentru care constrângerea limbajului înseamnă sfârșitul inteligenței și al imaginației.

Desigur, am vrut să ne lărgim paleta, să publicăm și texte despre alte domenii artistice decât literatura și artele în sensul cel mai larg – și nu numai despre arte. Ci și despre morală, așa cum se întâmplă în interviul făcut de Carmen Firan cu Răzvan Petrescu, sau despre istorie, așa cum se prezintă ea în eseul lui Adrian Cioroianu despre generalul Pacepa. Sperăm ca textele de această factură să fie tot mai multe. Până atunci însă, ne păstrăm credința că putem vorbi despre orice, atâta vreme cât vorbim relaxat.

matcaliterara.ro

Anul apariției: 2023

Format: 29.7 × 42 cm

Număr pagini: 104

Format ediție: Paperback

ISBN : 977297220900202