Bine ai venit!
|
| |
Matca - Revista Matca #09 - Curtea Veche Publishing
-10%
Precomandă

Revista Matca #09

Vară 2025
27,00 lei 30,00 lei
Pe coperta numărului 9 al revistei Matca, Matei Vișniec ne privește din poza făcută de Barna Némethi: scriitorul român care trăiește la Paris răspunde în interviu la întrebările lui Péter Demény și publicăm un mănunchi de texte noi al căror autor este. Revista se bazează pe trei secțiuni principale: Portugués, cât cuprinzi cu ochii, Vânătoarea de comori și Târg literar. Prima este o secțiune despre Portugalia, țara invitată la ediția Bookfest din anul acesta și literatura ei, cea de-a doua sondează literatura pentru copii, iar cea de-a treia conține extrase din cărțile care vor apărea la târgul care începe săptămâna viitoare.

Matca e un espresso literar și artistic: concentrată, revigorantă, versatilă și cu note surprinzătoare, care se dezvăluie pe măsură ce o savurezi.

Matca e o revistă culturală proaspătă și temerară. Amfitrioană a dialogurilor intelectuale vii, purtate cu naturalețe, fler și atenție față de cititor, ea se situează echilibrat pe linia bunului-simț: punem întrebări cu sinceră curiozitate și încercăm să răspundem cu bună-credință. Ne lăsăm provocați de dileme și aspirăm spre claritate în reflecție. Credem că „interesant“ poate fi un cuvânt cu miez și ne propunem ca la fel să fie și conținutul pe care îl pregătim:

• articole despre literatură, arte plastice, teatru, film, muzică

• anchete și analize despre inițiative culturale

• reportaje despre festivaluri, târguri de carte, concerte

• interviuri cu scriitori, regizori, muzicieni, artiști

• schițe, nuvele, poeme, portrete, ilustrații

Vei găsi în Matca rubrici ținute de scriitori contemporani talentați și dornici de dialog, precum și fotografii care te invită să participi la interpretare, să devii co-creator de sens. Căci cultura începe acolo unde ni se întâlnesc privirile.

Matca apare online și, din trei în trei luni, în variantă print.

matcaliterara.ro

Revista Matca #09 - Descriere și informații

Numărul 9 al revistei Matca are un „invitat special”: pe Matei Vișniec. Scriitorul din Rădăuți care trăiește la Paris de decenii răspunde la întrebările lui Péter Demény și apare pe copertă și în interior în pozele făcute de Barna Némethi. Alături de asta, Matei Vișniec este prezent și cu scenete din piesa lui intitulată Frontiere și pe care a scris-o la rugămintea orașului Nova Gorica, capitală culturală europeană în 2025, și cu poeme grafice. Iar Daniela Șilindean a scris un eseu frumos despre teatrul scriitorului.

Numărul debutează cu două convorbiri: dialogul dintre Sarah Nemțanu și Anca-Maria Pănoiu, respectiv cel dintre Eugen Rădescu și Nikita Dembinski.

Trei secțiuni sunt pilonii numărului. Prima, Portugués, cât cuprinzi cu ochii, cuprinde interviuri și texte ale scriitorilor portughezi care (sau ai căror volume) vor participa la Bookfest: anul acesta, Portugalia este țara invitată. Calupul, introdus de un articol personal și de largă perspectivă a traducătorului Dinu Flămând, conține dialogul lui George Cornilă cu David Machado, José Luís Peixoto și Gonçalo M. Tavares, un dialog între João Melo și Ana Rita Sousa, extras din Vin portughezele' de João Melo și poeme de Maria do Rosário Pedreira și Yara Nakahanda Monteiro.

Trei articole vorbesc despre o reușită a CVP, și anume, succesul seriei Țup. Cărțile lui Alex Donovici se vor transpune pe ecran. Despre cum s-a născut Țup și ilustrațiile la text, despre cum s-a produs serialul marca Voyo Original putem citi în interviurile Laurei Frunză și Horia Ghibuțiu.

În Vânătoarea de comori, puteți citi anchetele Oanei Purice și ale lui Péter Demény: prima, cu ilustratorii de cărți pentru copii, cea de-a doua, despre curicula școlară și rolul ei în direcționarea copiilor spre literatură, respondenții fiind scriitori. Cristina Bălașa scrie despre premiile Cărturino, iar Ovidiu Șimonca, despre festivalul „Narativ”, veritabil fenomen cultural creat de CVP. Alexandra Torjoc sondează taberele pentru copii ale Editurii Art, iar Simona Petrișor dialoghează cu Georgiana Chițac, autoare și ilustratoare de cărți pentru copii. Maria Tănăsescu a făcut un interviu cu Ana Engrth Răduleț, creatoarea primei Biblioteci a Prichindeilor la Praga.

În Târg literar, publicăm extrase din cărțile unor edituri, volume care vor apărea la Bookfest și ale căror autori sunt Pascal Bruckner și Stephen Fry, Paula Erizanu și Veronica D. Niculescu, Gheorghe Crăciun. Publicăm și un material despre Târgul de Carte „Lumea Cărții de la Praga” scris de Alex Popescu.

Ovidiu Șimonca scrie despre spectacolul Don Quijote de la Teatrul Act, stând de vorbă cu Marcel Iureș, actorul care îl întrupează pe cavalerul tristei figuri, și Alexandru Dabija, regizorul spectacolului. Diana Iepure i-a întrebat pe Ioana Nicolaie și pe Mugur Grosu despre noile lor cărți în pregătire la Editura Paralela 45.

O nouă ediție a Cenaclului Matca editată și coordonată de Tiberiu Neacșu și Simona Petrișor cuprinde poeți noi și cu vervă; în număr, se pot citi și versurile lui Nichita Danilov, Sorin Gherghuț și ale poetului din Ungaria Ádám Nádasdy. Proză semnează Nina Corcinschi și Bogdan Răileanu.

Pe lângă toate acestea, rubricile obișnuite ale lui Ioana Bot, Anca-Maria Pănoiu, Florin Bican, Ciprian Măceșaru și George Cornilă, topurile redacției, recomandările Irinei Ornea și a Cărturești, cronici de filme și cărți, catalogul noilor apariții.

Lectură plăcută!

matcaliterara.ro

Anul apariției: 2025

Format: 23 × 30 cm

Număr pagini: 224

Autor: MATCA

Format ediție: Paperback

ISBN : 977297220900209