Bine ai venit!
|
| |
Adrian Sângeorzan - Între femei - Curtea Veche Publishing
-15%

Între femei

20,47 lei 24,09 lei
Indiferent că se află în sala de naşteri a unui spitalul din Braşov, din Bucureşti, sau din New York unde profesează acum, Adrian Sângeorzan practică ginecologia şi obstetrica pentru că este vorba despre viaţă. Dar această viaţă între femei este în sine o veritabilă epopee eroică pe două continente, descrisă cu vervă şi dramatism.

ADRIAN SÂNGEORZAN s‑a născut la Bistriţa și a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Cluj‑Napoca. Din anul 1990 trăiește la New York, unde profesează ca medic specialist în obstetrică și ginecologie. 

Este autorul volumelor de poezie Pe viu, Tatuaje pe marmură, Anatomia lunii, Voci pe muchie de cuțit (exquisite corpse cu Carmen Firan), Ținere de minte, toate în ediții bilingve, în română și engleză, precum și al volumului Geografia lucrurilor. A publicat colecții de eseuri și povestiri, printre care Între două lumi – povestirile unui doctor de femei, Bătaia pe umăr, Judecata (Adrian Sângeorzan vs Carmen Firan, cu un verdict de Andrei Codrescu) și Drumuri. La Curtea Veche Publishing a publicat volumele de proză Între femei și Certificat de virginitate și romanele Circul din fața casei și Vitali. În anul 2020 i‑a apărut volumul de versuri Lume mascată, iar în 2022 romanul The Circus in Front of My House i‑a fost publicat în engleză, la New Meridian Arts. Volumul Lume Mascată a fost publicat deja, în mai puțin de doi ani, în limbile germană și chineză (mandarină). Scrisă în plină pandemie, în camera de gardă, cartea a atras cititori, critici literari, dar și scriitori din Germania și România la Târgul de Carte de la Frankfurt din 2022. Poemele au fost traduse în peste 12 limbi, volumul fiind acceptat spre publicare și în Columbia. 

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al International Library of Poets din SUA și membru al Mișcării mondiale de poezie Poeta del Mundo. Fragmente din scrierile sale au fost traduse în antologii apărute în Europa și Statele Unite ale Americii. 

Despre Adrian Sângeorzan au scris critici și scriitori români și americani, printre care: Dan C. Mihăilescu, Marius Chivu, Gabriel Coșoveanu, Andrei Codrescu, Luminița Corneanu, Horia Dulvac, Oana Băluică, Nina Cassian, Andrey Gritsman, Bruce Benderson, Nava Renek.

Cartea se citeşte cu sufletul la gură şi îl impune pe Adrian Sângeorzan ca pe unul dintre cei mai talentaţi şi interesanţi prozatori români din acest început de veac.

Dumitru Radu Popa

Între femei - Descriere și informații

Autorul este şi de data aceasta între două lumi, ca şi în volumul său de debut, Povestirile unui doctor de femei, dar stăpâneşte naraţiunea cu un alt nerv, dictat acum în spunere de încă o urgenţă: universul femeii. Iar Adrian Sângeorzan, slavă Domnului, are ce să spună cu asupra de măsură, şi de dinăuntru şi din afara spitalului, iar uneori, în ciuda tensiunii, o face chiar cu o binevenită nuanţă de umor. Nu mai vorbesc de atâtea felurite identităţi, scene de viaţă câteodată aproape incredibile, scoase din marele puzzle american.Volumul este un excelent jurnal al experienţelor (nu numai) medicale prin care a trecut Adrian Sângeorzan ca medic ginecolog atât în România, cât şi-n Statele Unite — unde a emigrat după 1990, la o vârstă la care şansele de a profesa acolo erau minime. A reuşit datorită unei tenacităţi ieşite din comun, iar acum este perfect integrat şi apreciat ca medic într-un mare spital din New York. Scrie când apucă, între două operaţii, în gardă, şi, ceea ce este remarcabil, nu se vede efortul, nu se zăreşte nicio cusătură, totul curge firesc, într-un ritm foarte alert. Deşi jurnal, volumul are tensiunea şi fraza unor povestiri care descriu naşterea din unghiuri multiple. Nu clinic, sau şi clinic — însă cu detalii ce pot fi înţelese de cititorul obişnuit —, ci literar. Fie­care capitol este o nouă — şi inedită — experienţă profesională, sub semnul unui umanism aproape palpabil. De la scene tari, unele cu mafioţi, parcă desprinse din filme, până la descrierea unor intervenţii dificile sau portretizarea colegilor şi a pacientelor, autorul nu te lasă să te opreşti din citit: semn că avem de-a face nu doar cu un ginecolog care-şi descrie practica, ci mai ales cu un foarte bun scriitor care ştie să privească lumea.

Răzvan Petrescu

Anul apariției: 2013

Format: 13.0 × 20.0 cm

Număr pagini: 240

Autor: Adrian Sângeorzan

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-588-601-8

Cărți de același autor
Între femei - Cărți asemănătoare