Bine ai venit!
|
| |
Miguel Ángel Asturias - Carte ficțiune-Ebook Domnul Președinte - Curtea Veche Publishing
Digital

Carte ficțiune-Ebook Domnul Președinte

Domnul Președinte este una dintre cele mai bune reprezentări ale romanului despre dictatură, onoare pe care o împarte cu opere semnate de Roa Bastos, García Márquez și Mario Vargas Llosa.

Miguel Ángel Asturias (1899–1974), diplomat, romancier, poet și dramaturg, a pus bazele a ceea ce va fi cunoscut mai apoi ca boom-ul latino-american.

Romanul Domnul Președinte – început pe când era student la drept (1920) și terminat în 1933 – este cea mai cunoscută operă a sa, fiind adaptată cinematografic, jucată pe scena teatrelor și tradusă în principalele limbi internaționale. Asturias este unul dintre primii scriitori care utilizează tehnica realismului magic.

Subiectul comun al operei sale este inegalitatea socială: autorul denunță abuzurile care au avut loc de-a lungul istoriei Americii Latine, o consecință a regimurilor politice. A absolvit Universitatea San Carlos din Guatemala. În timpul studenției a participat la lupta împotriva dictaturii lui Estrada Cabrera. A fondat și a condus Universitatea Populară, după care a plecat în Europa, unde a trăit cu intensitate evenimentele care aveau să transforme bătrânul continent.

A studiat cultura mayașă la Sorbona, împreună cu americanistul Georges Raynaud. În 1933 s-a întors în Guatemala, unde a fondat primul ziar de radio din țară, Diario del Aire. A dus o viață culturală și academică agitată. În perioada revoluționară (1944–1954) a avut diverse funcții diplomatice. În 1967 a primit Premiul Nobel pentru Literatură. A murit la Madrid, pe 9 iunie 1974, dar rămășițele sale se află la Paris, în cimitirul Père Lachaise.   

Ceea ce este cu adevărat frumos și transformă această carte demonică, plină de episoade atroce, într-o operă de artă autentică este structura sa formală și, mai ales, limbajul. Prin acestea, Domnul Președinte a reprezentat un nou început în literatura de limbă spaniolă.

Mario Vargas Llosa

Într-un anumit fel, toată opera sa, la fel ca toate operele autentice, este autobiografică.

Arturo Uslar Pietri

Domnul Președinte, ca orice mare operă literară, poate fi citită într-o cheie universală și atemporală, ca o narațiune proaspătă în care se îmbină experimentul cu dorința de a clarifica secretele regimurilor dictatoriale. Asturias se joacă cu limbajul, dând un sens politic clasic acestei proze avangardiste.  

Luis Mateo Díez

Carte ficțiune-Ebook Domnul Președinte - Descriere și informații

În personajul „Domnului Președinte“, căruia nu i se dă un nume, descoperim trăsături ale mai multor dictatori sud-americani, iar guvernul pe care îl conduce este oglinda în care se poate recunoaște, mai mult sau mai puțin, orice regim totalitar, cu toate efectele sale asupra societății și a individului. Limbajul surprinzător, cu valențe poetice, scenele în care se fac simțite semințele realismului magic, personajele viu conturate, umorul fin și, nu în ultimul rând, suspansul fac din acest roman o lectură pasionantă.

Anul apariției: 2022

Format: e-book

Traducere: Ioana-Gabriela Dumitrescu

Autor: Miguel Ángel Asturias

Titlu original: El Señor Presidente

Format ediție: Digital

ISBN : 978-606-44-1277-5