Bine ai venit!
|
| |
Jason Tougaw - Creierul înșelător - Curtea Veche Publishing
-25%

Creierul înșelător

Experimente literare în epoca neuroștiințelor
43,50 lei 58,00 lei
În ce fel își transpun experiențele într-o poveste cei care sunt diferiți de noi? Dacă viziunea lor despre viață nu corespunde cu a noastră, cum arată literatura scrisă de ei, cum reușește ea să ne transmită un mesaj profund și să ne emoționeze?

Jason Tougaw este profesor de literatură și scriere creativă la Queens College și la CUNY Graduate Center, de unde a și obținut titlul de doctor. A absolvit UCLA, după care a profesat o perioadă la American University și la Princeton University. Multe dintre eseurile sale cu privire la literatura contemporană, conștiință, autobiografii, legătura dintre literatură și știință au fost publicate în reviste precum: OUT, DV8, Literary Hub, Electric Literature, Modern Fiction Studies, The Quivering Pen.

Semnează o rubrică lunară pe site‑ul Psychology Today și este gazda unui show săptămânal numit The Mixtape, la postul de radio WJFF din New York. Semnează mai multe volume care s-au bucurat de o bună receptare. În 2016 a primit Dzanc Prize for Nonfiction, iar cartea sa Creierul înșelător a fost distinsă în 2018 cu Outstanding Academic Title din partea revistei Choice.

Jason Tougaw este o figură polivalentă. Pe lângă faptul că scrie, predă literatură la facultate. Dar nu te lăsa păcălit, nu e deloc un om rigid. În timpul liber lucrează ca DJ și lumea îl consideră o enciclopedie ambulantă a muzicii new wave.

Los Angeles Times

O carte fascinantă și o contribuție remarcabilă la un domeniu recent.

Yale University Press

Creierul înșelător rămâne relevant fiindcă este primul studiu care schițează impactul neurocercetării asupra literaturii din secolul al XXI-lea.

The University of Chicago Press

O abordare curajoasă în fața rezistenței convenționale la schimbare și, în același timp, un câștig inestimabil pentru felul în care neuroștiințele umaniste explică subiectivitatea în creația literară.

Jean-François Vernay

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Creierul înșelător - Descriere și informații

Pornind de la operele unor autori care explorează psihicul așa-numiților „neurodivergenți“ sau fac ei înșiși parte din această categorie, Jason Tougaw pune în scenă un dialog mai puțin obișnuit, cel dintre neuroștiințe și literatură.


Pe de o parte, Creierul înșelător abordează probleme care îi fascinează pe oamenii de știință ca, de exemplu, cum se transformă materia (cerebrală) în ceva imaterial (conștiința). Pe de altă parte, cartea aduce în discuție întrebări incomode, care ne privesc pe toți. Iar una dintre cele mai importante este următoarea: în lumina noilor descoperiri din neuroștiințe, mai putem vorbi despre un creier „normal“, „sănătos“, sau acesta nu a devenit decât o altă ficțiune construită cultural?

Anul apariției: 2021

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 400

Traducere: Mirela Iacob

Autor: Jason Tougaw

Titlu original: The Elusive Brain

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0956-0