Bine ai venit!
|
| |

Pereți albi

55,00 lei
O colecție de douăzeci și șapte de povestiri care poartă amprenta inconfundabilă de inteligență ascuțită, ironie mușcătoare, fantezie și umor a autoarei bestsellerului Zâtul și a Lumilor eterice.

Tatiana Tolstaia s-a născut în 1951 la Sankt Petersburg (pe atunci, Leningrad), într-o familie de scriitori din care au făcut parte și Lev și Aleksei Nikolaevici Tolstoi.

După obținerea diplomei în limbi clasice la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, Tatiana lucrează câțiva ani într-o editură din Moscova, iar pe la mijlocul anilor 1980 începe să publice povestiri în revistele literare ale vremii. Spre sfârșitul anilor 1980 pleacă în Statele Unite, unde predă, vreme de un deceniu, la câteva universități importante, după care revine în Rusia.

Cunoscută pentru eseurile caustice asupra vieții rusești contemporane, Tatiana Tolstaia devine corealizator al unui popular talk-show pe teme culturale și politice. Scrierile ei au apărut în publicații consacrate, precum The New Yorker și The New York Review of Books.

Vocea Tolstaiei este absolut excepțională, cu o notă de stranietate care estompează granița dintre poezie și proză, cu magie și descrieri cu parfum de altădată…

The New York Times

Tolstaia își demonstrează geniul în aceste douăzeci și șapte de povestiri, care cuprind satiră politică, născociri suprarealiste, frânturi de realitate urbană și drame domestice, cu precădere din perioada socialistă… Copii, bătrâni, oameni obișnuiți care se zbat zi de zi – Tolstaia citește în inimile tuturor. Remarcabil!

Kirkus Reviews

Proza Tatianei Tolstaia este unică. Scriitoarea îmbină cu talent exagerările comice și satira vicleană cu izbucnirile lirice și fantezia bogată, iar efectul este de-a dreptul fermecător.

National Post

Tolstaia pune în mișcare mecanismele unui limbaj magnific construit din straturi colocviale și idiomatice și, în aceeași manieră, juxtapune banalul și supranaturalul. Harul acestei scriitoare constă în ticluirea unei harababuri de metafore pestrițe, cărora le lipsesc structura, traiectoria sau arcul narativ, însă care ne trântesc în mijlocul universului ei, zămislit din pânza unui verbiaj orbitor.

The Boston Phoenix

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Pereți albi - Descriere și informații

Pereți albi este cea mai cuprinzătoare colecție de proză scurtă a Tatianei Tolstaia, în care autoarea îi poartă pe cititori prin universul banal și totuși fascinant al celor năpăstuiți de soartă. Cele douăzeci și șapte de povestiri ne strecoară în lumile nebănuite ale orfanilor, ale iubirilor pierdute, ale filozofilor absurdului, ale poeților care noaptea scriu și ziua mătură străzile și ale celor săraci cu duhul.


Tolstaia își analizează personajele cu ironie și candoare deopotrivă, în structuri narative miniaturale care amintesc pe alocuri de basmele de demult. În povestirile ei, razele fantasticului irump uneori prin țesătura plictisitoare a realității și aruncă o lumină asupra vieților celor uitați, ignorați, nesocotiți, ale căror chipuri vor stărui în amintirea cititorilor multă vreme după ce lectura a fost sfârșită.

Anul apariției: 2021

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 384

Traducere: Raluca Davicenco

Titlu original: Белые стены: Рассказы

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0834-1