Bine ai venit!
|
| |
Olivia Laing - Ebook Orașul solitar - Curtea Veche Publishing
Digital

Ebook Orașul solitar

Arta de a fi singur
O radiografie subiectivă a singurătății citadine, filtrată de arta contemporană și de experiențele marginale. Prin incursiunea în cele mai ascunse firide ale orașului New York, vocea autoarei face o analiză cinematică și frustă a izolării – un demon care nu ocolește pe nimeni.

Olivia Laing (n. 1977) este scriitoare și un important critic cultural. Articolele și studiile sale pot fi citite în publicații precum The Guardian, frieze și New Statesman. În 2019 a devenit membră a Royal Society of Literature, privilegiu acordat scriitorilor britanici pentru meritul de a fi susținut literatura atât între granițele țării lor, cât și din postura de ambasadori culturali. 

Și-a făcut debutul literar cu trei texte de nonficțiune: To the River (2011), The Trip to Echo Spring (2013) și The Lonely City (2016; Orașul solitar, Curtea Veche Publishing, 2021), pentru care a primit Premiul Windham–Campbell. Prin scrisul ei, a devenit unul dintre reprezentanții majori ai schimbării sociale, construind combinații neașteptate de critică politică, biografie și memorialistică, psihologie și scriitură nomadă. Primul ei roman, Crudo, apărut în 2018 și tradus la Curtea Veche Publishing în 2020, a fost premiat cu James Tait Black Memorial Prize, unul dintre cele mai vechi premii literare din Marea Britanie.

Dintre cărțile Oliviei Laing, la Curtea Veche Publishing se mai află în pregătire Everybody.

O învingătoare… O scriitoare curajoasă, care aduce în discuție întrebări esențiale despre viață și artă.

The Telegraph

Prin scrisul ei, Olivia Laing cercetează adâncurile sinelui. Este o cartografă a emoției umane, mixând memoriile, biografia și critica angajată cu un simț acut al apartenenței la un anumit loc.

Juriul Premiului Windham–Campbell

O povestire poetică despre cum să-ți croiești drum printr-o perioadă de autoizolare, fizică și psihică. Laing face un portret intim al singurătății ca „un loc populat – un oraș în sine“.

Maria Popova, The Marginalian

Citind această carte, am simțit că singurătatea îmi era adâncită și expusă. La fel cum Laing spune că a găsit consolare în operele artiștilor, tot așa și cartea devine o provocare și o alinare, ca o rugăciune seculară pentru cei singuratici – pentru noi toți.

Ada Calhoun, The New York Times

Olivia Laing explorează legătura dintre izolare și creativitate. Cercetând rolul singurătății în opera unor artiști precum Edward Hopper și Andy Warhol, ea ne sugerează că nu ar trebui să ne temem atât de mult la gândul că vom rămâne singuri.

The Guardian

Orașul solitar este un omagiu uluitor adus felului în care singurătatea ne face mai receptivi la stranietatea altora – la riscurile și inovațiile artei și artiștilor. Laing a scris o narațiune care va fi prețuită mulți ani de acum înainte.

Deborah Levy

Minunat spirit liber… Surprinzătoare la tot pasul… Inspirată.

The Guardian

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Ebook Orașul solitar - Descriere și informații

Cea mai cunoscută carte a Oliviei Laing, Orașul solitar este un text radiant despre singurătate, mecanismele care o provoacă și despre cum ne putem doza resursele interioare pentru a-i face față. Apelând la biografiile și creațiile unor artiști precum Edward Hopper, Andy Warhol, Henry Darger sau David Wojnarowicz, Laing documentează o călătorie filozofică în care singurătatea devine insula fiecăruia dintre noi, iar povestirea ne poartă, pagină cu pagină, mai aproape de centru.


Mutată în New York după o despărțire, autoarea își dă seama că singurătatea este noua sa realitate. Atrasă de viața de noapte și de marginalitate, de experiențele stigmatizate sau considerate rușinoase, ea începe să exploreze orașul, cartografiindu-și sentimentele în tandem cu schimbările aduse de artă și tehnologie în noul mileniu.

Anul apariției: 2021

Format: e-book

Traducere: Diana Ilie

Autor: Olivia Laing

Titlu original: The Lonely City. Adventures in the Art of Being Alone

Format ediție: Digital

ISBN : 978-606-44-1062-7