Bine ai venit!
|
| |
Ionuț Vida-Simiti - Ordinul Sfântul Vasile cel Mare în timpul regimului comunist - Curtea Veche Publishing
-10%

Ordinul Sfântul Vasile cel Mare în timpul regimului comunist

31,50 lei 35,00 lei
Un studiu academic riguros despre statutul și activitatea basilienilor români în perioada regimului comunist din România, raportate la politicile statului față de ordinul lor monahal.

Ionuț Vida-Simiti s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1980. A obținut licența în științe juridice în 2004 și masteratul în „Instituții și reglementări comunitare“ în 2005 la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În 2013 a obținut titlul de doctor în drept cu teza „Răspunderea civilă a medicului“, iar în 2020 a fost distins cu titlul de doctor pentru a doua oară, în istorie, cu teza „Ordinul Sfântul Vasile cel Mare în timpul regimului comunist”, susținută la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca în 2020.

Ordinul Sfântul Vasile cel Mare în timpul regimului comunist - Descriere și informații

Ordinul Sfântul Vasile cel Mare este un ordin masculin, clerical, de drept pontifical, parte a tradiției bizantine și activând în diferite Biserici sui iuris, al cărui scop constă în a plăcea lui Dumnezeu și a căuta sfințenia călugărilor prin intermediul sfaturilor evanghelice potrivit propriilor reguli. Aceste reguli au fost scrise de Sf. Vasile cel Mare în 361 (cu ajutorul Sf. Grigore de Nazianz) și confirmate de Papa Liberiu în 363, Damasus în 366, Leon în 456. Ordinul a fost înființat de Mitropolitul Rutsky (după Unirea de la Brest din 1595) și confirmat de Papa Urban al VIII-lea prin Brevetul Exponi nobis din 20 august 1631.

Prezentul studiu, axat pe statutul și activitatea basilienilor români în perioada regimului comunist din România, pornește de la analiza documentelor din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Majoritatea documentelor studiate sunt cuprinse în dosarele basilienilor identificate în ACNSAS, iar altele sunt documente relevante identificate în culegeri de documente sau în anexele unor studii fundamentale.

Anul apariției: 2020

Format: 14.5 x 20.5 cm

Număr pagini: 384

Autor: Ionuț Vida-Simiti

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0770-2