Bine ai venit!
|
| |

Dálnok Felfedezése

Román és magyar újságírók Dózsa falujáról
35,00 lei
A könyv román nyelven Dalnic. Istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în Secuime címmel jelent meg.

A fényképek szerzője Biró István.

Gazda Árpád a devenit jurnalist datorită experienței trăite prin participarea sa la revolta de la Timișoara din decembrie 1989. După terminarea studiilor de fizică în 1990 la Universitatea din Timișoara, s-a angajat direct în presă. Pe parcursul carierei de jurnalist a fost corespondent de Timișoara la cotidianul bucureștean Romániai Magyar Szó, corespondent pentru România la Radio Europa Liberă, secția maghiară, redactor-șef al săptămânalului Erdélyi Napló, redactor-șef adjunct al cotidianului Krónika, redactor la Radio Timișoara, colaborator al Info Rádió și al săptămânalului Heti Válasz din Ungaria.

A obținut diploma de jurnalist radiofonic la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta în 1999, după nouă ani de experiență acumulată în presă.

A obținut mai multe premii jurnalistice și de proză scurtă. În prezent este corespondent de Transilvania al agenției ungare de presă MTI.

Este autor al volumului de reportaje cu titlul: Mikor kicsi voltam, magyar voltam (Când am fost mică, am fost unguroaică). Din 2008 este președintele Fundației pentru Comunitate.

Brîndușa Armanca este ziaristă și predă, ca profesor universitar, jurnalismul. A lucrat în echipe prestigioase la Radio Europa Liberă, la publicații ca Revista 22, Expres, Timișoara sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timișoara, studio regional pe care l-a condus șase ani. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaționale și naționale. În afara sutelor de articole de presă, emisiuni de radio și televiziune care fac parte din viața unui jurnalist activ, a publicat volumele Televiziunea regională în România, Ghid de comunicare pentru jurnaliști și purtători de cuvânt, Mesajul lui Crypto, Învață să învingi, Media culpa, Istoria recentă în mass-media. Frontieriștii, Abolirea timpului buimac. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta și președinta EUNIC-Ungaria. În 2005 a primit Distincția Culturală a Academiei Române, iar în 2012 Distincția pentru Diplomație Culturală a Ministerului Culturii din Ungaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.


Dálnok Felfedezése - Descriere și informații

E kötet szerzői messziről jöttek Dálnokba, és olyan dolgokra is rácsodálkoztak, amelyek fel sem tűntek a helybéliek számára; olyan dolgoknak is utánanéztek, amelyek nem kerültek eddig a helyi érdeklődés homlokterébe. A Bukarestből, Temesvárról és Kolozsvárról érkezett román és magyar újságírók igenis, felfedezték Dálnokot. Elsősorban a maguk számára fedezték fel, de oly módon, hogy abból a Dálnokba látogató turista, de a tősgyökeres dálnoki is meríthet. E felfedezés örömét nyújtja e könyv mindenkinek, aki kézbe veszi, és merem remélni: az idegent arról győzi meg, hogy érdemes eljönni Dálnokba, a helybélit pedig arról, hogy okkal lehet büszke a falujára. A Közösségért Alapítvány pár éve megvásárolta a dálnoki Gál kúriát, felújította és berendezte benne a Barabás Miklós Központot. Az alapítvány kuratóriumát újságírók, kommunikációs szakemberek alkotják. Ők, és újságíró barátaik írták és ajánlják e könyvet. Fogadják szeretettel!1

– Gazda Árpád-A Közösségért Alapítvány elnöke 1

1

BRÎNDUŞA ARMANCA
Újságíró és egyetemi tanár újságírás szakon. A Szabad Európa Rádió, illetve a „22” hetilap, Expres, Timișoara és Ziua folyóiratoknál volt szerkesztő, valamint kiadói igazgató. A Román Televízió temesvári Stúdióját vezette hat évig. Televíziós filmjeit számos országos és nemzetközi díjjal ismerték el. A többszáz újságcikken, rádió- és tévéadáson kívül, amelyek egy aktív sajtószakember életének részét képezik, számos könyvet publikált: A körzeti televízió Romániában, Újságírók és szóvivők kommunikációs kézikönyve, Crypto üzenete, Tanulj meg győzni, Media culpa, Közelmúlt a médiában.Határsértők, A kába idők megszüntetése. A budapesti Román Kulturális Intézet (ICR) igazgatója volt hat évig, valamint az EUNIC-Hungary elnöke. 2005-ben a Román Akadémia Kulturális Díjával tüntetik, 2012-ben pedig megkaptja a magyarországi Kultúrministérium Elismerő Kitüntetést a kulturális diplomacia misszió. Brîndușa Armanca a Romániai Írószövetség tagja

BIRÓ ISTVÁN
A kolozsvári fotóművész dokumentum- és színházi fotózásra szakosodott; az utóbbi időben portré fotózással is foglalkozott, de kereskedelmi műfajokra is nyitott. A Kolozsvári Művészetiés Design Egyetemen végezte tanulmányait, szakmai pályafutását 2000-ben a Krónika fotóriportereként kezdte, jelenleg is ott dolgozik képszerkesztőként. A Magyar Állami Hírügynökség MTI részére rendszeresen küld fotóriportokat. A színházi fotózást 2005-ben kezdte a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál, azóta dolgozott a szatmári, marosvásárhelyi és jászvásári stúdióknak is. Olyan rangos rendezők előadásait dokumentálta mint Tompa Gábor, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Robert Woodruff, Matthias Langhoff, David Zinder vagy Michal Dočekal. Sajátossága a megismételhetetlen pillanat megragadása, a színház tünékenységének megörökítése, a színpadi jelenet gondos átültetése a fotográfia világába.

MARIUS COSMEANU
Újságíró és szociológus, az Otto von Habsburg európai díj nyertese. Újságíróként a Cotidianul, az Academia Cațavencu, a Corso (kiadói igazgató) és a România Liberă folyóriatoknak volt munkatársa. Közel ezer cikket publikált Romániában és külföldön, több éve saját blogot vezet. Kutatói munkája során együttműködött a Világbankkal, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel, a Coca Cola HBC-vel, a Flora and Fauna International-al és más nemzetközi szervezetekkel. Országos értékelőként illegális bevándorlást, közigazgatást, emberi jogokat, környezetet és kisebbségeket érintő projekteket vezetett. Jelenleg szaktanácsadóként dolgozik. A budapesti ELTE-UNESCO Ethnic and Minority Studies szakán szerzett mesteri fokozatot, a tempo giusto, slow media projektekkel foglalkozó szervezet elnöke. UNESCO, German Marshall Fund, Open Society Institute, ERSTE & Bosch és Institute for Human Sciences ösztöndíjas.

MONA DÎRȚU
Fizika-kémia szakos tanárnak készült, ám újságíró lett bőle. Az elmúlt húsz év során dolgozott az általános sajtóban (a volt Monitorul hálózatban), az üzleti sajtóban (előbb a Business Magazin, majd a Money Express főszerkesztőjeként), valamint a digitális médiában, a Román Televízió online részlegének az igazgatójaként. 2012-ben szabadúszóként foglalkozott újságírói/corporate writing és vállalkozói projektekkel. 2014-ben Andreea Roșcával közösen adta ki a Cei care schimbã jocul („Akik átírják a játszmát“) című könyvet, mely először foglalkozik az ‘89 utáni első generációs vállalkozók szemléletmódjával, döntéseik és cselekvésük világával. A növekvő olvasottsággal rendelkező Monday Memo business hírújság társszerzője. 2015-ben a Friends for Friends Alapítvány mellett létrehozta a Creative Writing Studio kurzust, amelyben alapítványok és cégek alkalmazottainak tanítja a szövegírást. Újságírói projektjeit a Szuperírások Verseny zsűritagjaként folytatja, a Szuperírások ösztöndíjprogramban mentorként vesz részt. Évente tart újságírás szemináriumokat, alkalmanként pedig saját blogján publikál (monadirtu.ro).

GAZDA ÁRPÁD
az 1989-es temesvári forradalom idején szerzett élményei hatására vált újságíróvá. A Temesvári Tudományegyetem fizika szakának az 1990-es elvégzése után a sajtóban helyezkedett el. A Romániai Magyar Szó temesvári tudósítója, a Szabad Európa Rádió magyar szerkesztőségének a romániai tudósítója, az Erdélyi Napló hetilap főszerkesztője, a Krónika napilap vezető szerkesztője, a Temesvári Rádió szerkesztője, a budapesti Info Rádió és a magyarországi Heti Válasz hetilap munkatársa volt. Kilenc évi újságírói tapasztalattal, 1999-ben rádiós újságírói diplomát szerzett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Újságírói munkásságát több szakmai díjjal ismerték el. Jelenleg az MTI magyar hírügynökség erdélyi tudósítója. A Mikor kicsi voltam, magyar voltam című riportkötet szerzője. 2008-tól A Közösségért Alapítvány elnöke.

RUXANDRA HUREZEAN
Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Filozófia karán végezte, Szociológia szakon. Huszonöt éves tapasztalattal rendelkezik újságírás terén, szociális riportokra szakosodott. Mind a helyi, mind pedig az országos sajtóban tevékenykedett, szerkesztőségeket vezetett, folyóiratok indításának volt részsese. Öt riport és rövid próza kötete jelent meg. A Hivatásos Újságírók Kolozsvári Egyesülete több alkalommal díjazta, a romániai német kisebbség múltjáról és jelenéről készített riportjaiért pedig Németország bukaresti nagykövetsége sajtódíját kapta.

LIVIU IOLU
15 évest tapasztalata van újságírásban. 2012 és 2016 márciusa között az Adevărul napilap szerkesztője és az Adevărul Live online televíziós projekt koordinátora. Az Evenimentul zilei napilap egyik speciális riportere 2004-2011 között a Dilema Veche folyóirat munkatársa. Egyetemistaként az Opinia Studențească folyóirat főszerkesztője volt, és riporterként dolgozott a Román Televízió jászvásári stúdiójának. A jászvásári Al. I. Cuza Egyetem újságírói szakán végezte tanulmányait, majd az École Supérieure de Journalisme de Lille és a brüsszeli Erasmushogeschool egyetemeken tanult tovább. Riportjaiért és újságírói tevékenységéért több rangos szakmai kitüntetést kapott a Román Sajtó Klub, a Freedom House és a World Vision részéről. „A szövetségesek letartóztatottjai” cikksorozatáért 2008-ban megkapta a Román Sajtó Klub írott sajtó részlege nagydíját, munkája az akkori külügyminiszter bukásához vezetett. A Ioan Chirilă legrangosabb sportújságírói verseny 2006-os díjátadóján Az év újságírójának választották. Exkluzív sajtós tevékenységei között tartják számon a Nicolae Ceaușescu unokájáról, Daniel Valentin Ceaușescuról készített portréját, melyet két éves kutatómunka előzött meg. Az utóbbi években szabadúszóként dolgozott az Al Jazeera English és az ITV News részére, valamint a Kulcs a nyakba akasztva generáció című adás producere volt. 2016 márciusától Dacian Cioloș miniszterelnök tanácsadója és kormányszóvívői tisztséget tölt be.

ANDREEA PORA
1989 óta foglalkozik újságírással, első cikke a bukaresti bányászfelvonulás kapcsán jelent meg a „22” hetilapban. A Szabad Európa Rádió, az Evenimentul Zilei, a România liberă, a Cotidianul és az Expres újságok munkatársa volt. Több száz cikke, és tényfeltároló írása jelent meg. Elsők között foglalkozott a volt Securitate dossziéival, különös tekintettel a Román Televízióra vonatkozó anyagokkal. A Radio Mix FM-ben elhangzó „Románia jelenti” (România la raport) című adása megkapta a legjobb rádiós talk show kitüntetést. Több szerkesztőségnél a belpolitika és az aktuális rovat vezetője volt. Jelenleg a „22” hetilap főszerkesztő-helyettese. Az amerikai World Press Institute ösztöndíjasa volt. Több civil kezdeményezés részese az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupcióellenes harc, és az állami intézmények reformja területén. Televíziós szereplései révén a rendíthetetlen újságíró képe alakult ki róla, aki a függetlenség és a szakmaiság elkötelezettje.

T. KOÓS IMOLA
televíziós riporter, szerkesztő, újságíró, PR-szakértő. Alapítója volt az Afiș nevű, román nyelvű programmagazinnak, amely a 2000-es évek elején Kolozsvár első ilyen jellegű kiadványa volt. PR-felelősként az erdélyi alternatív művészeti élet fellegvárának számító Tranzit Háznál dolgozott, szerkesztőként a Krónika erdélyi magyar napilapnál, hat éven át a Duna Televízió regionális tudósítója és a Román Televízió magyar adásának külső munkatársa volt. A Kolozsvári Állami Magyar Színháznál Tompa Gábor rendező-főigazgató asszisztense és PR-felelőse volt. 2012-től a portállá alakult Új Magyar Szó (Maszol.ro) kulturális rovatát vezeti. A Nőileg című, havonta megjelenő romániai magyar magazin újságírója. A 2006-os Bolyai-díj kitüntetettje a romániai kisebbségi nyelvi jogok helyzetéről nyújtott objektív és következetes tájékoztatásért. Jelenleg a művészetek, elsősorban a színház, valamint a tudományos eredmények és a művészetek – a látszólag egymástól távol álló diszciplínák – kölcsönhatása foglalkoztatják.
Forditotta: Pap Zsuzsa

Anul apariției: 2016

Format: 13.0 x 20.0

Număr pagini: 176

Autor: Szerkesztette Brandusa Armanca, Gazda Arpad

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-588-893-7