Bine ai venit!
|
| |
Cordelia Fine - Ebook Testosteron Rex - Curtea Veche Publishing
Digital

Ebook Testosteron Rex

Mituri despre sex, știință și societate
Apelând la cele mai recente descoperiri din biologie, medicină, neuroștiințe, sociologie și psihologie, Cordelia Fine înfruntă cu vervă și umor miturile evoluționismului care consideră definitive și esențiale diferențele dintre sexe.

Prof. Cordelia Fine este psihologă școlară și autoare de lucrări științifice. Și-a făcut studiile la Universitatea Oxford, a urmat un masterat la Cambridge și și-a obținut doctoratul în psihologie la University College London. În prezent, predă istorie și filozofia științei la Universitatea din Melbourne.

Cordelia Fine este autoarea a trei cărți premiate și apreciate de publicul cititor: Creierul pe cont propriu (2006), Capcana sexelor (2010) și Testosteron Rex: mituri despre sex, știință și societate (apărută în 2017 și tradusă la Curtea Veche Publishing în 2020). Cea din urmă a primit Premiul Royal Society Science Book și a fost nominalizată la Premiul Orwell în 2018.

Dacă îți închipui că bărbații sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus, sau că bărbații nu știu să asculte, în timp ce femeile nu pot citi o hartă, această carte e pentru tine. Expresia „o lectură obligatorie“ este, în general, pe cât de banală, pe atât greșită, dar dacă există vreo carte care să merite această descriere, e probabil chiar aceasta.

Financial Times

Talentul lui Fine de a te face să înțelegi fără efort conceptele neurobiologiei e doar unul dintre multele motive pentru care trebuie să citești această carte extraordinară. Fine scrie minunat, nu doar după standardele cenușii și fără viață ale majorității textelor științifice, ci după orice standarde literare, iar cartea ei scânteiază de umor inteligent.

The Guardian

Ebook Testosteron Rex - Descriere și informații

Ce înseamnă cu adevărat masculin și feminin? Cum definim masculinul și femininul dincolo de rolurile standard – bărbatul, vânător și protector al casei, iar femeia, îngrijitoare a familiei și educatoare a copiilor? Diferențele comportamentale dintre ei sunt determinate doar de hormoni? Este sau nu personalitatea fiecăruia doar rezultatul reacțiilor chimice din organism? Este cu adevărat comportamentul social dirijat la nivel inconștient de interesul pentru reproducere și de prezența sau absența testosteronului?

Autoarea consideră că imaginea biologică de ansamblu asupra selecției sexuale a devenit desuetă. Încă mai există reziduuri estompate ale acestei atitudini, anume că sexualitatea feminină e pasivă și receptivă, în loc ca femeia să fie considerată agentul activ al propriului destin. Cordelia Fine arată că sexul (și, ca atare, nici prezența testosteronului) nu creează, de fapt, firi masculine și feminine.

Anul apariției: 2020

Format: e-book

Traducere: Ioana Pătrășcanu

Autor: Cordelia Fine

Titlu original: Testosterone Rex: Unmaking The Myths Of Our Gendered Minds

Format ediție: Digital

ISBN : 978-606-44-0627-9

Cărți de același autor