Bine ai venit!
|
| |
Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei - Stabilitatea financiară și politica macroprudențială - Curtea Veche Publishing
-10%

Stabilitatea financiară și politica macroprudențială

54,00 lei 60,00 lei
O analiză pătrunzătoare a instituțiilor și instrumentelor macroprudențiale în noua paradigmă a stabilității financiare de după criza din 2008.

FLORIAN NEAGU a venit în Banca Națională a României în anul 2000, lucrând de-a lungul timpului în diverse departamente privind reglementarea bancară, relațiile internaționale și politica macroprudențială. În prezent, este director adjunct al Direcției stabilitate financiară, unde lucrează din anul 2004. Este membru în grupuri de lucru la nivel european privind stabilitatea europeană și în Comitetul OCDE privind piețele financiare. Este expert pe termen scurt al Fondului Monetar Internațional și al Băncii Mondiale pe probleme privind stabilitatea financiară. Florian Neagu a coordonat grupurile de lucru ale Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială privind (i) securitatea alimentară, (ii) finanțarea verde și securitatea energetică și (iii) intermedierea financiară. A fost șeful promoției anului 2000 a Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, deține un doctorat în finanțe și este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de monedă și bănci, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, ASE București.

MATEI KUBINSCHI are o experiență de 10 ani în Banca Națională a României, ocupând în prezent poziția de expert principal în cadrul Direcției stabilitate financiară. Activitatea sa de cercetare a vizat teme de interes pentru stabilitatea financiară și politica macroprudențială precum mecanismul de transmisie a riscului sistemic, estimarea ciclului financiar sau identificarea factorilor determinanți ai creditelor neperformante. Matei Kubinschi a participat în mai multe proiecte de cercetare sau de asistență tehnică, în calitate de lector pe teme ce țin de politica macroprudențială. A obținut doctoratul în finanțe cu cel mai înalt calificativ în 2021 și este cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, ASE București.

ALEXIE ALUPOAIEI are o experiență de 14 ani în cadrul Direcției stabilitate financiară a Băncii Naționale a României, unde deține în prezent funcția de expert principal. În 2013, Alexie Alupoaiei a obținut titlul de doctor cu cel mai bun calificativ în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, ASE București. Totodată, Alexie Alupoaiei a absolvit în 2015 un program post-doctoral în cadrul Academiei Române cu specializarea în macroeconomie, iar în 2019, a obținut diploma de masterat în matematică la Universitatea din Bucureşti cu specializarea în optimizări, probabilități și statistică. Alexie Alupoaiei a participat, în calitate de lector, în diverse proiecte europene ce au avut ca obiect de activitate oferirea de consultanță în domeniul stabilității financiare.

Neagu, Kubinschi și Alupoaiei nu au făcut un simplu exercițiu academic. Ei lucrează în BNR la Direcția stabilitate financiară, deci mănâncă pe pâine problematica stabilității financiare, cum s-ar zice. Analiza lor este a unor experți care nu numai că sunt la curent cu aspecte de adâncime ale stabilității financiare, ci sunt obligați să ofere variante de decizie Consiliului de administrație al BNR.

Academician DANIEL DĂIANU

Acest studiu amplu nu este doar o altă carte despre istoria financiară, ci un ghid științific complex la care să se refere factorii de decizie, bancherii și pasionații de finanțe, înainte de a repeta greșelile trecutului sau de a crea altele noi, dacă pierd din vedere echilibrele necesare menținerii stabilității financiare.

ÖMER TETIK, CEO Banca Transilvania

Această carte nu trebuie să lipsească din biblioteca personală a profesionistului bancher, a profesorului de finanțe-bănci și a studenților lui.

Prof. univ. dr. BOGDAN NEGREA

Îi felicit pe autori pentru acest demers, printre primele lucrări de specialitate din România, care așază solid politica macroprudențială în rândul politicilor economice implementate de autorități. Este și o invitație pentru alți cercetători și specialiști de a aprofunda domeniul și de a îmbogăți cu alte teme subiectul stabilității financiare.

Academician MUGUR ISĂRESCU

Volumul îmbină abordarea bazată pe politici economice și reglementări financiare cu o serie de aplicații descrise în detaliu, adresându-se inclusiv celor interesați să aprofundeze riscurile sistemice și calibrarea instrumentelor macroprudențiale.

VALENTIN LAZEA, economist-șef, Banca Națională a României

Doar dacă învățăm această lecție, putem avea o dezvoltare economică sustenabilă pe termen lung, în condițiile menținerii stabilității financiare.

Prof. univ. dr. FLORIN GEORGESCU

Această carte explorează mecanismele și substanța care contribuie la menținerea stabilității financiare, oferindu-le un ghid valoros celor ce studiază sau deja administrează sisteme financiar-monetare.

SERGIU MANEA, CEO BCR

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Stabilitatea financiară și politica macroprudențială - Descriere și informații

Mitul asigurării stabilității financiare prin stabilitatea prețurilor a căzut după criza din 2008. Noua viziune a reprezentat o disociere de gândirea dominantă și a instituit un tip de concentrare totală asupra fenomenelor economice, conducând la conturarea conceptului de „macroprudențialitate”. Așadar, stabilitatea financiară nu ține doar de bănci și de activitatea bancară, ci de toate elementele ce determină echilibrul macroeconomic.

Dereglementarea, pe de altă parte, a condus spre ceea ce astăzi numim a fi „crizele”, care, la rândul lor, se traduc în plan financiar prin „șocuri”. Principiile de politică macroprudențială și diferitele instrumente practice de amortizare, în acest context, au un singur scop: stimularea capacității sistemului financiar în ansamblu de a absorbi șocurile.

Volumul de față reprezintă un ghid exemplar de gândire și practică privind stabilitatea financiară și politicile macroprudențiale, autorii reușind o dublă performanță: pe de o parte, nu s-au abătut nicio clipă de la realitatea dură reprezentată de lumea complexă și interdependentă în care trăim, iar pe de altă parte, au pus câțiva primi și temeinici pași în cursa rapidă ce va urma în acompanierea unei lumi supuse zi de zi transformărilor frenetice.

Anul apariției: 2024

Format: 15 × 23 cm

Număr pagini: 544

Autor: Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei

Titlu original: Stabilitatea financiară și politica macroprudențială

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1663-6

Stabilitatea financiară și politica macroprudențială - Cărți asemănătoare
-10%
Hardcover

Politică monetară. Lucrări selectate
-10%
Hardcover

Economie. Lucrări selectate

152,15 lei

169,05 lei