Bine ai venit!
|
| |
Eugenia Popescu-Judetz - Dimitrie Cantemir - Curtea Veche Publishing
-15%

Dimitrie Cantemir

Teoretician și compozitor de muzică turcă
29,75 lei 35,00 lei
Printre compozitorii de la curtea otomană se afla și tânărul Dimitrie Cantemir, trimis la Istanbul de tatăl său, domnul Moldovei, Constantin Cantemir.

Dar viitorul cărturar nu s-a mulțumit doar să compună, ci a scris un tratat despre muzică și a creat un sistem de notare, care a reprezentat o inovație deosebit de importantă în epocă.

Eugenia Popescu-Judetz (n. 1925 - 20 decembrie 2011) a fost profesor de dans, coregraf și folclorist. Antrenată în balet, a jucat ca dansatoare solo pentru mai multe teatre profesionale din București și a devenit un celebru coregraf al dansului de personaje de inspirație populară care lucrează pentru film, TV și mai multe ansambluri profesionale din România. A predat dansul popular în România și pe plan internațional. Mai târziu a devenit expertă în manuscrise referitoare la prințul și compozitorul român din secolul al XVII-lea Dimitrie Cantemir .

Dimitrie Cantemir - Descriere și informații

Când ne gândim la muzica sfârșitului secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, ne vin în minte nume precum Bach, Haendel sau Vivaldi.

Puțini știu însă că, în aceeași perioadă, Orientul cunoștea, la rândul său, un avânt al artei muzicii.

Cartea de față are două părți. Prima parte deslușește contextul istoric și socio-cultural în care a fost conceput tratatul despre muzică al lui Cantemir, prilej cu care suntem familiarizați cu personalitatea complexă a viitorului domn al Moldovei, într-o incursiune plină de culoare în metropola cosmopolită, un loc al opulenței, al rivalităților și al intrigilor politice. Iar a doua parte este o analiză riguroasă a tratatului, care aruncă o nouă lumină asupra însemnatei contribuții a lui Cantemir în teoria muzicii.

„Un prinț între două lumi“ și orașul care se întinde pe două continente: Dimitrie Cantemir și Istanbulul.

Care este povestea ce-l leagă pe voievod de capitala Imperiului Otoman? La această întrebare și la multe altele privitoare la fascinanta personalitate a lui Cantemir ne răspunde Eugenia Popescu-Judetz în această a doua monografie a sa închinată cărturarului moldovean.

Anul apariției: 2018

Format: 14.5 × 20.5 cm

Număr pagini: 256

Traducere: Roxana Iordănescu-Mareș

Autor: Eugenia Popescu - Judetz

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0134-2

Dimitrie Cantemir - Cărți asemănătoare