Bine ai venit!
|
| |
Václav Havel - Ebook Deținut politic și președinte - Curtea Veche Publishing
Digital

Ebook Deținut politic și președinte

Singur împotriva sistemului
O colecție de texte care pun în oglindă perioada de disidență a lui Václav Havel și pe cea de acțiune politică în calitate de șef de stat postcomunist și central-european. Amploarea și coerența gândirii sale politice sunt surprinse în articularea problematică dintre două epoci profund distincte, vădind cu atât mai mult strălucirea unui spirit vizionar – fie că scrie despre reorganizarea Europei sau despre simplul gest de a-ți face singur o cafea.

Václav Havel (1936–2011) a fost scriitor, filosof, disident și om politic ceh, precum și unul dintre primii purtători de cuvânt ai Cartei 77, personalitate de frunte a schimbărilor politice din noiembrie 1989, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe.

Personalitate complexă, Václav Havel a marcat destinul poporului său, oferind un exemplu statelor din Europa Centrală și de Est. A lăsat drept moștenire generațiilor viitoare nu doar amintirea disidenței, a preluării puterii politice și a conturării unei căi democratice și juste, ci și creația sa eseistică și dramaturgică, ce va sta în picioare pentru mult timp ca parte a patrimoniului cultural european.

Václav Havel este exemplificarea importanței personalității în istorie. Imaginea lui a tras după sine în sus, pe treptele stimei europene, imaginea Cehoslovaciei, pe care a ferit-o de destinul Iugoslaviei.

Ana Blandiana (Cartea cu delfini)

A devenit simbolul omului politic intelectual, al luptătorului neobosit pentru drepturile omului și un exemplu de disident dintr-o mică țară central‑europeană, care a devenit președinte și care a putut influența, grație autorității sale, evenimentele internaționale.

Ambasadoare Halka Kaiserová

Adevărul în care a trăit Havel – și i-a invitat și pe ceilalți să trăiască – nu a fost niciodată la modă. A fost și rămâne doar un adevăr etern.

Dorin Tudoran

Curajul lui Havel de a privi adevărul în ochi, fie sub forma descrierii crizei civilizaționale și politice, fie a acceptării angajamentului și tradiției morale, a funcționat în cele din urmă ca un arc […] ce a dus la contopirea în aceeași albie a unei vieți boeme și a unei politici cotidiene în care eroul principal a acceptat rolul de președinte fără a compromite etica disidentului.

Jiří Přibáň

Cred că e foarte important în ce atmosferă ajungem să trăim, cred că e foarte important ce auzim în jur și la ce exemple avem acces pentru a ne hotărî să nu trăim în minciună, ci în adevăr. Cred că, în acest sens, Havel a fost un catalizator.

Gianina Cărbunariu

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Ebook Deținut politic și președinte - Descriere și informații

Cele două ipostaze ale aceleiași personalități complexe, Václav Havel, disidentul și președintele, se întâlnesc în paginile acestui volum pentru a pune în lumină un simbol al unor întregi generații, nu doar de cehi și slovaci, cât mai ales de europeni. Căci în această veche și mare familie, Europa de Est s-a confruntat în istorie cu un destin total diferit față de vecinii din Vest.


Prin contribuția sa la un parcurs democratic atât al Republicii Cehe, cât și al întregii regiuni estice europene, Havel a fost întruparea ideii că este posibil ca un eseist și dramaturg vizionar să își pună mantia politică, aducând astfel un final fericit poveștii tragice a totalitarismului și, mai mult decât atât, oferind întregii lumi o perspectivă nouă, limpede și plină de speranță. Îndemnul de a trăi în adevăr este teza fundamentală a textelor sale, care marchează nu doar destinele personajelor cuprinse în ele, ci și pe ale tuturor oamenilor care au crezut în el, reușind, ca atare, să materializeze binele politic și ideologic.

Anul apariției: 2021

Format: e-book

Traducere: Gabriela Georgescu, Mircea Dan Duță

Autor: Václav Havel

Titlu original: Essays

Format ediție: Digital

ISBN : 978-606-44-1056-6