Bine ai venit!
|
| |

Cubul

Jocul care a captivat lumea
57,00 lei
Cândva, într-o cămăruță dezordonată din Budapesta, unui tânăr arhitect i-a venit o idee. Dar pe atunci, în 1974, Ernő Rubik nici nu bănuia că forma suplă și articulată pe care se străduia s-o perfecționeze se va transforma într-un fenomen planetar.

ERNŐ RUBIK (n. 1944) este profesor de arhitectură și creator de puzzle‑uri mecanice, dintre care cel mai important este Cubul Rubik, inventat în 1974. În 1983, a fondat Rubik Stúdió, o întreprindere specializată în fabricarea de jocuri și de mobilă. A locuit toată viața la Budapesta.

O examinare jucăușă a ceea ce înseamnă procesul invenţiei.

Kirkus Reviews

O perspectivă neobișnuită din partea unui autor.

Financial Times

Un volum de memorii personal și captivant, despre viaţa lui Ernő Rubik și spectaculoasa carieră a Cubului său.

The Guardian

O odă personală închinată curiozităţii, creativităţii și imaginaţiei. Fascinantă.

Sciences et avenir

O cronică a călătoriei lui Ernő Rubik, de la simpla dorinţă de a ilustra o problemă de geometrie, din 1974, până la explozia de popularitate și competiţiile de speedcubing care se ţin lanţ și în prezent.

Psychology Today

Extravagantele memorii ale unui om și ale creaţiei sale, într-o carte fermecătoare, scrisă cu modestie.

Publishers Weekly

Arhitectul maghiar Ernő Rubik ia joaca foarte în serios – și ne sugerează să ne descreţim frunţile.

NPR

O mărturisire tandră și plină de fantezie, în care creatorul Cubului Rubik rememorează aventura nebună a creaţiei sale.

Science

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Cubul - Descriere și informații

Cartea lui e și nu e autobiografie, e și nu e joc, e și nu e puzzle. După cinci decenii în care existența aproape că i s-a confundat cu jucăria logică 3D pe care a creat-o din pură curiozitate, Rubik privește în urmă și scrie onest, cu emoție și un strop de umor, despre ce înseamnă să te lași sedus de frumusețea unei probleme, să jubilezi în fața eleganței sau a gingășiei sale, despre cum joaca e unul dintre cele mai serioase lucruri din lume, despre arta de a pune întrebări, despre cum nu complexitatea, ci abia simplitatea e un mister. Citind povestea omului din spatele Cubului, pătrundem în atmosfera unui apartament budapestan de la începutul secolului XX, descoperim frumusețea furtunilor de pe Lacul Balaton, aflăm cum a fost nevoit să conviețuiască cu pirateria în plină isterie pop culture și ce părere are despre capcanele umane ale inteligenței artificiale. Însuflețit de bucuria inepuizabilă de a ține mișcarea în palme, Rubik, inventator și amator înnăscut, se hârjonește cu propria creație scriindu-i o scrisoare de iubire. Și, totodată, ne invită să ne întrebăm neîncetat: „Dar dacă…?“

Anul apariției: 2024

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 208

Traducere: Anca-Maria Pănoiu

Autor: Ernő Rubik

Titlu original: Cubed. The Puzzle of Us

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1708-4