Bine ai venit!
|
| |
Cristina Ungureanu - Taină şi sens în Povestea vieţii mele, capodopera Mariei, Regina României - Curtea Veche Publishing
-10%

Taină şi sens în Povestea vieţii mele, capodopera Mariei, Regina României

Analiză narativ-discursivă
34,20 lei 38,00 lei
Un studiu critic care atestă valoarea literară și charisma livrescă a operei unei figuri regale strălucitoare, Regina Maria a României, realizat cu instrumentele analitice ale lingvisticii și limbajului.

Cristina Ungureanu este conf. univ. dr. la Universitatea din Pitești, Departamentul de Limbi Străine Aplicate. Cu o licență în filologie, a susținut teza de doctorat în anul 2006, în domeniul Științelor Limbajului, la Universitatea „Jules Verne“ din Picardia, Amiens, Franța. În anul 2013, a efectuat un stagiu postdoctoral în domeniul terminologiei sociolingvistice la Universitatea din Neuchâtel, Elveţia. Predă cursurile de sociolingvistică, teoria și practica traducerii, media și comunicare în cadrul Universității din Pitești. Preocupările sale acoperă studii despre traducere, practici lingvistice, contact lingvistic, reprezentări, stereotipuri și studii despre valorizarea limbii române.

Este pasionată de scrierile Reginei Maria, pe care le cunoaște îndeaproape prin lectura acestora în limba iubită de Regină. A publicat numeroase cărți, studii și articole în țară și în străinătate și a participat la o serie de conferințe peste hotare (Irlanda, Franța, Anglia, Elveția, Malaysia, Japonia, Tunisia, Maroc, Finlanda, Coasta de Fildeș și Canada). Între volumele publicate recent, amintim primul dicționar de terminologie sociolingvistică (2017) din România și Sociolingvistică contemporană. Studii (2020), ambele apărute la Institutul European din Iași.

Cartea Cristinei Ungureanu este scrisă atât cu mijloacele consacrate ale investigației științifice, cât și cu patos, cu dăruire, cu multă căldură omenească. Prin pana autoarei, Regina noastră de suflet reînvie deopotrivă maiestuoasă și sensibilă, demnă și calmă, suverană și țărancă în ie românească, soră medicală și mamă a tuturor luptătorilor căzuți în război.

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

Analiza Cristinei Ungureanu surprinde instantanee rarisime, într-o formă de comunicare estetică de înaltă ținută, cu valoare intrinsecă, asigurându-ne că scrierile Reginei Maria pot fi savurate pe diferite paliere: originalitate, virtuozitate, expresivitate, concordanță ori densitate.

Liviu Țăranu, cercetător CNSAS

Instrumentele de analiză folosite în lucrare, ale lingvisticii şi limbajului în general, au fost edificatoare în revelarea sensului textului literar al Reginei Maria, în care autoarea dă dovadă de maturitate creatoare, reuşind să făurească o operă pe care generaţiile următoare o vor avea ca mărturie a geniului său creator.

Cristina Ungureanu

Taină şi sens în Povestea vieţii mele, capodopera Mariei, Regina României - Descriere și informații

Cartea Cristinei Ungureanu despre lucrarea autobiografică Povestea vieții mele a Reginei Maria analizează narațiunea ca discurs literar, făcându-ne să înțelegem virtuțile artistice ale unei creații obturate de regimul comunist vreme de circa patru decenii. Cu toate aceste avataruri, Regina a intrat de mult în istorie și în legendă, fiind cea mai cunoscută Doamnă a Țării de pe tot parcursul vieții românilor ca popor.


Lucrarea de față este scrisă atât cu mijloacele consacrate ale investigației științifice, cât și cu patos, cu dăruire, cu multă căldură omenească. Prin pana Cristinei Ungureanu, Regina noastră de suflet reînvie deopotrivă maiestuoasă și sensibilă, demnă și calmă, suverană și țărancă în ie românească, soră medicală și mamă a tuturor luptătorilor căzuți în război. Ni se demonstrează că stilul literar al Poveștii vieții mele este demn de orice operă beletristică de marcă și de orice autor de bestseller. Astfel renaște pentru noi, la început de mileniu al treilea, un chip ca o icoană de preț – chipul Reginei Maria –, prezent în Panteonul național și oferit ca o ofrandă românilor.


Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

Anul apariției: 2021

Format: 13 x 20 cm

Număr pagini: 296

Autor: Cristina Ungureanu

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-0845-7

Taină şi sens în Povestea vieţii mele, capodopera Mariei, Regina României - Cărți asemănătoare