Bine ai venit!
|
| |
Simona M. Vrăbiescu Kleckner - Pe urmele mele în două lumi: România - SUA. Vol II - Curtea Veche Publishing
-10%

Pe urmele mele în două lumi: România - SUA. Vol II

Romanul unei vieți - cronica unei epoci
30,34 lei 33,72 lei
Simona M. Vrăbiescu Kleckner este descendenta unei ilustre familii româneşti, fiică şi respectiv nepoată a lui George Vrăbiescu şi Nicolae Vrăbiescu, remarcabili jurişti din perioada interbelică, şi nepoată prin alianţă a marelui profesor latinist Nicolae Herescu. Simona M. Vrăbiescu Kleckner a emigrat în 1965 în Statele Unite, dar a revenit în mai multe rânduri în ţară după decembrie 1989, dedicându-se ieşirii României din impasul în care o adusese comunismul.

Simona M. Vrăbiescu Kleckner, care a  emigrat în 1965 în Statele Unite, a revenit în mai multe rânduri în ţară după decembrie 1989, dedicându-se ieşirii României din impasul în care o adusese comunismul. A activat astfel, pro bono, în cadrul Preşedinţiei României, în calitate de consilier personal al preşedintelui Emil Constantinescu vreme de 18 luni (iunie 1999–decembrie 2000).

Activitatea ei în slujba României este relatată în volumul O mărturie provocată — 1995–2000, Bucureşti, 2004, şi a fost răsplătită cu Medalia Serviciul Credincios în grad de Căpitan, conferită de către Preşedintele Emil Constantinescu, la Bucureşti, în decembrie 2000, şi cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, de către M.S. Regele Mihai I, la Bucureşti, la 9 iunie 2008.

 Simona M. Vrăbiescu Kleckner este descendenta unei ilustre familii româneşti, fiică şi respectiv nepoată a lui George Vrăbiescu şi Nicolae Vrăbiescu, remarcabili jurişti din perioada interbelică, şi nepoată prin alianţă a marelui profesor latinist Nicolae Herescu. A absolvit ea însăşi Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti în 1949, fără să poată vreodată profesa în domeniu, înainte de a părăsi, în 1965, România comunistă. În Statele Unite, unde a emigrat, a obţinut două masterate, unul în informatică, la Universitatea Columbia, în 1969, iar celălalt în drept internaţional public, la Universitatea New York, în 1973. În SUA a lucrat ca asociat curator la Biblioteca de Drept a Universităţii New York, între 1969 şi 1974, ca şefă a Bibliotecii Juridice a ONU, între 1975 şi 1986, ca şefă a Secţiei de Referinţă şi Bibliografie a Bibliotecii Dag Hammarskjöld a ONU, între 1986 şi 1987 şi, în fine, ca directoare a Bibliotecii Curţii de Comerţ Internaţional a SUA în perioada 1987–1996.

Între 1991 şi 1996 a fost copreşedinta organizaţiei ACORD, comitet politic pentru promovarea democraţiei în România, desfăşurând o intensă activitate de lobby pentru ţara de origine la Congresul SUA şi la alte autorităţi americane. Din 1997 a fost aleasă preşedinta comitetului.

Pe urmele mele în două lumi: România - SUA. Vol II - Descriere și informații

Mai am ceva de adăugat. Când aveam trei ani, în strada Vasile Lascăr, din București, m-a pișcat curiozitatea să văd ce este dincolo de ușa interzisă a camerei mele. Deschizând ușa și împiedicându-mă, am trezit-o pe mama din somn. Supărată că am trecut pe unde nu aveam voie, ea m-a luat de mână, m-a pus la colț între dulap și perete și a spus: „Vei sta aici cinci minute ca pedeapsă. Să nu mai faci asta!“ Dulapul era dintr-un lemn de culoare portocaliu-deschis cu nervuri mai închise care mi-au rămas bine întipărite în minte… Aflându-mă în București, m-am dus s-o văd pe Sanda Popescu căsătorită Stoicovici, zisă Pepéca (familia mamei sale fiind fina familiei Mirica, din partea mamei mele). Ea locuiește pe strada Armenească, de când eram amândouă copile… Tot stând de vorbă, a vrut să-mi arate cum își aranjase casa. Când am intrat în dormitor, am rămas încremenită. Dulapul din dormitorul mamei era acolo! Sanda începuse să-mi explice că Mancy i-l lăsase cadou, fiind prea mare și greu de dus la Craiova…, iar eu, atrasă de dulap, nu auzeam nimic, am mers spre latura lui lipită de perete și m-am lăsat în genunchi la înălțimea celor trei ani ce-i aveam atunci, să revăd lemnul portocaliu cu nervurile sale, atât de bine întipărite în minte… În acel moment tot ce a fost și am trăit de-a lungul întregii mele vieți s-a spulberat într-o clipă, de parcă atunci eram pedepsită. Eram în altă lume, în care o așteptam pe Mancy să-mi dea mâna să mă scoată de la colț… Amintirile nu te iartă! Ele m-au făcut să aștern pe hârtie aceste două volume.

New York, 6 noiembrie 2013

Anul apariției: 2014

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 592

Autor: Simona M. Vrăbiescu Kleckner

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-588-681-0