Bine ai venit!
|
| |
Zoltan Rostas - Jurnal de cămin - Curtea Veche Publishing
-10%

Jurnal de cămin

26,01 lei 28,90 lei

Nu exista descriere scurta la produs!

Nr. pagini: 512 Format: 13.0 × 20.0 cm Categorii: Cărți, Autori români

Zoltán Rostás s-a născut la 28 decembrie 1946, Odorheiu Secuiesc. este profesor de sociologie și de comunicare la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este cercetător la GAC – Centrul de Cercetări Regionale și Antropologice din Miercurea Ciuc. 

Este membru al Asociațiilor Științifice Naționale și Internaționale: Societatea Sociologilor din Romania, Societatea de Antropologie Culturală din România, Centrul de Cercetare Regională şi Antropologică, Miercurea-Ciuc, Asociaţia Profesioniştilor din Relaţii Publice, Association for Education in Journalism and Mass Communication (SUA), European Association for the Advancement of Social Sciences (Austria) și Société des Europénistes, Bruxelles.

Între 1992-1996, 2000- 2004 a fost şeful catedrei de Antropologie Culturală şi Comunicare, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, iar între 1996 – 2004 a fost responsabil al programului de studii aprofundate în Comunicare.


Ori de câte ori am în mână manuscrisul unei cărţi coordonate de Zoltán Rostás (aproape de fiecare dată, împreună cu un foarte tânăr colaborator al lui, exact ca un mare artist care lansează la fiecare apariţie o viitoare stea), mă întreb, cu o curiozitate vie, oare ce a mai putut să inventeze. De fapt, Zoltán Rostás nu inventează nimic. Pur şi simplu, descoperă un aspect al realităţii, întotdeauna crud, dur, inedit, pe care-l explorează cu un rece surâs ştiinţific şi cu o caldă înţelegere umană. Mereu prin intermediul studenţilor săi, pe care-i învaţă aceste două atitudini, apoi îi trimite să observe domeniul ales. De data aceasta, avându-l drept colaborator pe regretatul prozator Sorin Stoica, acela cu care a realizat şi remarcabilul Tur-retur. Convorbiri despre munca în străinătate (vol. I, II) (Curtea Veche Publishing, 2006), nu şi-a mai trimis nicăieri studenţii. Le-a cerut doar să-şi descrie viaţa de cămin. O descriere numai bună să-ţi facă părul măciucă: fete de 18-19 ani care-şi crestează pielea cu lama, care-şi cresc singure copiii, care îngrijesc câini aruncaţi de la etaj, răspund avansurilor unui dealer tatuat din cap până în picioare sau celor ale unui „comunist împuţit“ cu Audi 4, băieţi care-şi gătesc în uşa camerei cartofii prăjiţi, umplându-şi aşteptarea cu doze de bere, băieţi şi fete care ascultă cocteiluri asurzitoare de manele, hard rock, folk şi... karaoke, fumează iarbă, plătesc fără să crâcnească şpăgi, aruncă gunoiul pe geam, vomită... Când închizi paginile acestui adevărat Decameron al României contemporane, înţelegi, înfiorat, un singur lucru: de ce imediat ce termină, cu chiu, cu vai, o facultate, tinerii nu au decât un gând: să-şi ia lumea în cap.

Doina Jelea

Jurnal de cămin - Descriere și informații

Zoltán Rostás este profesor de sociologie şi de comunicare la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Este cercetător la GAC – Centrul de Cercetări Regionale şi Antropologice din Miercurea Ciuc.

Sorin Stoica (1978– 2006) a fost unul dintre cei mai apreciaţi prozatori ai acestui deceniu. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti; studii de master în comunicare şi în antropologie culturală. A fost preparator asociat la Catedra de Antropologie Culturală şi Comunicare a Facultăţii de Jurnalism, Universitatea din Bucureşti.

Zoltán Rostás şi Sorin Stoica au coordonat volumele: Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale, Tritonic (2003), Televizorul în „micul infern“, Tritonic (2005), Tur-retur. Convorbiri despre munca în străinătate, vol. I şi II, Curtea Veche Publishing (2006).

Anul apariției: 2008

Format: 13.0 × 20.0 cm

Număr pagini: 512

Autor: Zoltán Rostás, Sorin Stoica

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-973-669-630-5

Cărți de același autor