Acum citești
Cele mai bine vândute cărți Curtea Veche la Bookfest București 2024

Cele mai bine vândute cărți Curtea Veche la Bookfest București 2024

top vanzari Bookfest

29 mai-2 iunie 2024, Pavilionul B2 de la Romexpo: un stup forfotitor de emoții. Nerăbdarea de a-ți plimba ochii pe cele mai noi titluri și degetele pe cele mai proaspete coperți. Entuziasmul descoperirilor – aici un stand pitoresc, acolo un expozant inedit, pe-o latură o scenă promițătoare. Bucuria apropierii de lumea cultă „în carne și oase”: „Uite-l pe Cristian Preda!” „Uite-o pe Simona Popescu!” „Uite-l pe Liiceanu!” Când ești la o atingere de un scriitor pe care-l admiri, când pui un chip numelui de traducător pe care îl apreciai, când pe coridoarele zumzăitoare dintre standuri întâlnești un vechi cunoscut, un prieten bun sau un autor îndrăgit gata să-ți strângă mâna și să-ți dea un autograf cu dedicație specială. Să nu subestimăm niciodată uriașa, cathartica forță emoțională a unui festival al cărților! Cât despre roadele lui statistice, întotdeauna așteptate cu interes, iată-le în cele ce urmează.

Top 10 cărți de ficțiune

Anul acesta, bibliofilii de la Bookfest demonstrează din nou o îmbucurătoare diversitate de gusturi și preferințe, alegând deopotrivă cărți despre dragoste scrise de autoare mileniale, dar și thrillere ecranizate lucrate fin de către maeștri ai genului, romane istorice, dar și din zona parodicului-sarcasticului, cu autorii sud-americani rămânând în continuare printre favoriți.

1. Tot ce știu despre dragoste, de Dolly Alderton

Bestseller New York Times care spune cu candoare chiar povestea lui Dolly, de la dileme sexuale de adolescență, petreceri și mahmureli crâncene, la prietenii pe care poți conta la greu!

2. Doctorul Garin, de Vladimir Sorokin

Eroul din Viscolul reapare ca șef al unui sanatoriu unde pacienți îi sunt mari politicieni (Donald, Angela, Vladimir) și de unde, după o explozie nucleară, va pleca într-o nebună aventură.

3. Oameni normali, de Sally Rooney

Roman ecranizat finalist al Booker Prize care deapănă povestea de dragoste on and off a unui tânăr și a unei tinere care n-ar fi trebuit să fie niciodată împreună, și totuși nu-și pot rezista.  

4. Hana, de Alena Mornštajnová

Roman câștigător al Booker Prize-ului ceh care urmărește destinele compromise de război ale protagoniștilor prin ochii unei orfane hotărâte să deslușească secretele familiei ei.  

5. Mă gândesc să-i pun capăt, de Iain Reid

Thriller ecranizat disponibil pe Netflix, despre călătoria lui Jake și a prietenei lui, prin viscol, până la ferma cam sinistră a socrilor și înapoi – parțial înapoi. Final-surpriză marca Reid!

6. Cum să te ratezi cu demnitate, de Octav Gheorghe

Orice tânăr român visează la un moment dat să devină publicitar. Ei bine, cufundă-te în aceste „moment și schițe” din lumea publicității și n-ai să te mai oprești din râs!

7. Oameni de porumb, de Miguel Ángel Asturias

Când omul alb se-nstăpânește peste pământ, indigenii din Guatemala n-au a opune agresivității lui decât fantastica lor țesătură de legende, credințe și blesteme. O confruntare epică!

8. Idioata, de Elif Batuman

Acest roman finalist în competiția pentru Premiul Pulitzer urmărește peripețiile intelectuale, amoroase și geografice ale lui Selin, studentă în anul I la Harvard, cu umor pătrunzător.

9. Fiesta în bârlog, de Juan Pablo Villalobos

Roman nominalizat pentru First Book Award de la The Guardian al cărui erou, Tochtli, citește dicționarul și-și dorește un hipopotam. N-ar trebui să fie o problemă, căci e fiu de mare mafiot.  

10. Pedro Páramo, de Juan Rulfo

Capodoperă a Americii Latine în care un fiu pornește în căutarea tatălui nicicând cunoscut, descoperind treptat, într-un oraș-fantomă, istoria unui personaj patern colosal și groaznic.

Top 10 cărți pentru copii

Micii iubitori de cărți (și părinții lor) au ales anul acesta la Bookfest povești contemporane scrise atât de autori români, cât și de autori străini. Detectăm în preferințele lor privind ficțiunea și non-ficțiunea o orientare către cărțile nu doar amuzante, ci și cu aport educațional. Nu în ultimul rând, observăm că volumele alese de cumpărători deservesc mai multe grupe de vârstă (preșcolari, școlari, pre-adolescenți).

1. Țup și influențerii binelui, de Alex Donovici

În pădurea adorabilei puiuțe de ciocârlie a pătruns Internetul. Toți vor să arate ca pe Insta, toți se iau după trenduri. Cu prețul autoanulării. Oare chiar nu există și influențe valoroase?

2. Învățătorii de grijă. Adam, copilul viitorului, de Alex Donovici

Omenirea se află sub influența totală a Inteligenței Artificiale, care controlează până și spălatul pe dinți. Mai e vreo șansă să-și recapete autonomia? Depinde de Adam și de cimpanzeul lui.

3. Țup. Imposibil e doar un cuvânt, de Alex Donovici

Un puiuță de ciocârlie căreia îi e imposibil să zboare ajunge să facă fapte mari! Cum va juca ea rolul decisiv în viața bufnițoiului, a corbului Tor, a melcului-bibliotecă și a viețuitoarelor pădurii?

4. Cum cresc fetele, de Felicity Brooks

Treci rapid de la o dispoziție la alta, te copleșesc schimbările corpului și te sâcâie dureros burtica în fiecare lună? Nu te panica: ia cartea și află că e totuși OK să devii adolescentă.

5. Învățătorii de grijă. Salvatorii, de Alex Donovici

În Evul Mediu nu era tocmai ok să fii pisică neagră. Însă Bebe și stăpâna lui le dovedesc tuturor nu doar că nu au dreptate în privința pisicilor negre, ci și că pot conta pe una pentru a fi salvați!

6. Isadora Moon merge în excursie, de Harriet Muncaster

Îndrăzneața zânișoara vampiriță merge împreună cu colegii de clasă la un castel bântuit care-ți bagă frica-n oase! Dar oare sunt fantomele chiar așa înfricoșătoare cum se povestește?

7. Sherlock Holmes. Rubinul albastru, de Sir Arthur Conan Doyle

O piatră prețioasă cu totul specială a fost furată. Atunci când poliția dă de ea, viața unui inocent este în pericol, iar Sherlock și Watson se luptă contra cronometru să salveze situația.

8. Învățătorii de grijă. Rocky, de Alex Donovici

Nu e doberman, cum visa micul lui stăpân, ci teckel. Cu piciorușele lui scurte și inima lui mare, însă, va reuși să-și salveze nu doar familia, ci o comunitate întreagă!

9. Isadora Moon merge în parcul de distracții, de Harriet Muncaster

Mica și năstrușnica zână vampiriță ține morțiș să meargă la parcul de distracții! Dar este, vai, dezamăgitor. Poate lucrurile s-ar pipera nițel cu o vrajă, două? Poate nițel prea mult?…

10. Cum cresc băieții, de Alex Frith și Felicity Brooks

Te asaltează adolescența: vocea ți-o ia razna, părul crește ca nebunul, emoțiile vin grămadă peste tine. Nu te panica: iei cartea, citești, afli, te calmezi. Vei supraviețui și vei fi mare!

Top cărți de non-ficțiune

Deși Gabor Maté rămâne campionul acestei categorii, cu scrierile sale medicale atât de folositoare și prietenoase, e de remarcat o preocupare pentru capacitatea cognitivă a tinerilor, ca și pentru buna întreținere a creierului, la toate vârstele. O salutară notă aparte o face biografia nou apărută a poate celui mai marcant intelectual est-european al secolului XX.

Articol recomandat
carte self-help

1. Când corpul spune nu, de Gabor Maté

Bestseller internațional care poate salva vieți! Izvorâtă din zeci de povești emoționante și revelatoare ale pacienților, cartea aceasta te protejează împotriva bolilor cauzate de stres.  

2. Ține-ți copiii aproape, de Gabor Maté și Gordon Neufeld

Atunci când gașca are o influență mai mare decât familia, iar social media stabilește reguli și valori, știi că e timpul să faci tot ce poți ca să recâștigi dragostea și atenția copiilor tăi.

3. Inteligența emoțională, de Daniel Goleman

Carte de căpătâi. Complementară IQ-ului, inteligența emoțiilor și a sentimentelor reprezintă azi un criteriu nelipsit la angajare/promovare și în leadership. O întreagă nouă paradigmă este aici.

4. Creierul fericit, de Loretta Graziano Breuning

Există patru „hormoni ai fericirii” pe care creierul tău îi poate secreta ca un motor bine turat, dacă îți cultivi obiceiuri pozitive, sănătoase, să îți asiguri o stare de bine care durează.

5. Milan Kundera. „Scrisul, ce idee!”, de Florence Noiville

O carte ca o plimbare agreabilă printre amintiri delicate și citate de impact, la brațul unuia dintre scriitori marcanți și irepetabili ai mult încercatului, răscolitor secol XX.

6. Tehnici de învățare, de Georgiana Gerea

Creierul și emoțiile tale alcătuiesc o superputere! Știi să le activezi? Acest ghid extrem de practic și util te învață cum să-ți sporești simțitor, cu rezultate tangibile, puterea de a învăța.  

7. Dragă, unde-s banii?, de Adrian Asoltanie

Dacă școala ne lasă total needucați financiar, cartea aceasta mai mult decât binevenită ne îndrumă spre o relație judicioasă cu banii și spre o viață mai echilibrată și satisfăcătoare.  

8. Dincolo de porțile rușinii, de Marian Tudor

Prin arestul Poliției Capitalei au trecut câțiva infractori celebri. Ce se întâmplă cu ei de partea cealaltă a Puterii și datorită cui se face dreptate? Află din această relatare revelatoare.

9. Învață să înveți, de Barbara Oakley, Terrence Sejnowski și Alistair McConville

Nu degeaba există pe lume reverii, jocuri video și metafore. Manevrate deștept, din ele și din altele asemenea înveți să gândești creativ, să-ți dezvolți înțelegerea și să excelezi la învățătură.

10. Lebăda neagră, de Nassim Nicholas Taleb

Te poți oare pregăti pentru neprevăzut? Cartea aceasta te îndrumă să-ți imaginezi imposibilul în viața publică și personală, capacitându-te să faci față riscurilor și oportunităților surpriză.

În loc de concluzie

Punctul forte al editurii Curtea Veche continuă să pulseze în zona dezvoltării personale, dar și decizia curajoasă a editurii de a publica autori disidenți ruși pare apreciată de public, în vreme ce răsfățatul acestuia la capitolul cărți pentru copii rămâne Alex Donovici.

Tuturor susținătorilor și vizitatorilor noștri de la Bookfest București 2024 le mulțumim călduros pentru aceste confirmări și pentru că, în continuare, ne citesc!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus