Acum citești
Cele mai bune cărți extrașcolare pentru adolescenți | Citește recomandările noastre, pe care să le pui ușor pe lista de lectură

Cele mai bune cărți extrașcolare pentru adolescenți | Citește recomandările noastre, pe care să le pui ușor pe lista de lectură

carti-adolescenti-2058071414

Cititul nu ar trebui să reprezinte o corvoadă, ci un mod plăcut și productiv de relaxare. Lectura este calea prin care mintea și imaginația se dezvoltă, creierul rămâne într-o stare foarte bună, iar cunoștințele se acumulează fără vreun efort. 

De cele mai multe ori, adolescenții au tendința de a prefera ecranele, în locul cărților, și cine îi poate blama? Lecturile pentru gimnaziu și cărțile pentru liceu pot fi dificile, mai ales dacă nu sunt explicate, iar fiecare persoană are gusturi diferite, când vine vorba despre lectură. 

Unii adolescenți se vor îndrăgosti de romanele SF, alții vor visa cu ochii deschiși citind cărți de ficțiune. Firile mai romantice vor prefera romanele de dragoste, iar cele mai pragmatice vor căuta metode prin care să îmbine utilul cu plăcutul, alegând cărți motivaționale. 

Indiferent de genul de lectură preferat, este important ca adolescenții să citească, iar în continuare, vom prezenta câteva recomandări ușor de pus pe lista de lectură, pe care oricine le poate citi cu ușurință. 

  • Lectură SF pentru adolescenți 
  • Cărți de ficțiune pentru adolescenți 
  • Cărți clasice pentru adolescenți 
  • Cărți de dragoste pentru adolescenți 
  • Cărți motivaționale pentru adolescenți 

Lectură SF pentru adolescenți

Cine nu adoră lecturile science fiction? Acestea reprezintă o evadare de câteva ore din cotidian și explorarea unor lumi fantastice, alături de personaje dintre cele mai neobișnuite. Lecturile SF pentru adolescenți, asemenea imaginației, nu au limite. În cele ce urmează, sunt prezentate două titluri ce vor fi „devorate” în câteva ore de setea de lectură a adolescenților. 

Regatul Pustiu, de Kira Jane Buxton, este un Bestseller Seattle Times, Barnes & Noble și American Booksellers Association și cu siguranță va fi îndrăgit de către majoritatea adolescenților. Acțiunea se petrece în timpul unei apocalipse zombie, iar faptele sunt prezentate cu mult umor negru. Cu toate că este o lectură Science Fiction, se dorește a fi și un avertisment ecologist. Protagonistului romanului îi place fast-food-ul, adoră competițiile de mâncat hotdog și ascultă Beyonce. Ai putea spune că este un tânăr ca oricare altul, însă, în realitate, S.T. era o pasăre, mai exact o cioară domesticită, care se integrează perfect în clasa de mijloc. Știe cum să repare aproape orice, folosind banda adezivă, se uită la fotbal american, la diverse show-uri TV și chiar a învățat cum să depășească dezamăgirile în dragoste. 

Totul se schimbă, în momentul în care oamenii se transformă în zombie. Împreună cu un tovarăș pe care nu îl considera foarte inteligent, mai exact, un câine, S.T. pornește într-o misiune aproape imposibilă: să salveze oamenii sănătoși și animalele domestice. Regatul Pustiu este o carte captivantă, pe care cu siguranță o vor aprecia atât adolescenții, cât și adulții. 

De la lumi apocaliptice și zombi, ne îndreptăm spre tărâmuri stăpânite de vrăjitoare, vikingi și rune. Cartea Misterul runelor, de Janina Ramirez și ilustrată de David Wyatt, poartă cititorii prin tărâmuri magice, alături de Alva, protagonista neînfricată. Este doar o copilă roșcată, din neamul vikingilor, care pornește într-o aventură pentru a desluși misterul întâmplărilor bizare din orașul Kilsgaard. Alături îl are pe lupul Fenrir, iar iubirea mamei sale și înțelepciunea unchiului de a dezlega mistere îi vor ajuta pe cei doi. Alva are o misiune dificilă, de a dezlega simboluri, de a desluși enigma runelor și de a afla cine răpește oameni nevinovați. Va trebui să o înfrunte și pe vrăjitoare cu un singur ochi, Sigrunn, și să descopere comoara ascunsă de tatăl ei. Este o carte excepțională, ce te va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. 

Cărți de ficțiune pentru adolescenți 

Ce perioadă poate fi mai potrivită pentru a îndrăgi cărțile de ficțiune, decât adolescența? Acestea îndeamnă la visare cu ochii deschiși și pot fi savurate chiar și în pauzele de la școală, având în vedere că sunt ușor de citit. 

Pentru adolescenții de 11-13 ani, una dintre cele mai frumoase cărți emoționante, am putea spune, este Cand prietenia m-a urmat acasa, de Paul Griffin. Ben nu își face prieteni ușor, din cauza copilăriei grele: a crescut într-un centru de plasament și a învățat că oamenii pot pleca fără să anunțe. De aceea, își petrece timpul citind cărți SF. Viața lui Ben se schimbă, în momentul în care găsește un cățeluș abandonat, pe care îl numește Bobârnac. 

Bobârnac este „motivul” pentru care Ben se împrietenește cu Halley, o fată la fel de pasionată de cărți ca protagonistul nostru. Ben o vede pe Halley ca Fata-Curcubeu, nu doar datorită hainelor sale colorate, ci și pentru modul ei de a fi, atât de veselă și optimistă. Prietenia dintre cei doi crește, iar Halley îl convinge pe Ben să scrie o nuvelă împreună. Deși Ben era convins că fericirea a apărut în viața lui, curând va întâmpina niște situații la care nu s-a așteptat și va descoperi adevărul despre ce înseamnă prietenia și „acasă”.  

Romanele thriller sunt apreciate chiar și de către adolescenți, având în vedere evoluția acțiunii, creionarea personajelor, intriga și suspansul. Un thriller ce va fi plăcut de către majoritatea adolescenților este S.T.A.G.S, de M. A. Bennett. Cartea o prezintă pe Greer MacDonald, o tânără care a primit o bursă de studii la un colegiu prestigios. St. Aiden the Great sau, pe scurt, S.T.A.G.S. Este o unitate de învățământ cunoscută pentru tradiție, dar și pentru faptul că respinge străinii. Astfel, în primele zile, protagonista se simte ignorată și, la un moment dat, este hăituită de cei mai populari elevi, Medievalii. 

Zilele trec și Greer este contrariată, când primește o invitație din partea Medievalilor, pentru o petrecere organizată de liderul grupului. Acceptă, crezând că astfel va reuși să se integreze printre colegii ei, însă se găsește într-o situație limită: conacul Warlencourt, unde se desfășura petrecerea, este împânzit de primejdii. 

Cărți clasice pentru adolescenți 

Din biblioteca unui adolescent nu ar trebui să lipsească titlurile clasice, repovestite. Astfel, sunt mult mai ușor de citit și de înțeles, iar când le vor reciti, peste câțiva ani, vor descoperi noi elemente de care se vor bucura.  

To be or not to be, that is the question. Dacă ai recunoscut propoziția, atunci știi cartea prezentată în continuare. Din categoria cărților clasice, nu putea lipsi un titlu ce face parte din dramaturgie, într-o ediție adaptată pentru copii: Hamlet, de Helen Street, Charly Cheung, William Shakespeare. Este una dintre cărțile ce poate deschide apetitul adolescenților spre lecturi mai complexe, așa că ar trebui să facă parte din biblioteca fiecărui tânăr. Acțiunea se petrece în vremuri străvechi, pe tărâmul Danemarcei. Regele moare pe neașteptate, iar regina Gertrude se căsătorește cu fratele acestuia, Claudius. Hamlet, copilul regelui, este vizitat într-o noapte chiar de către fantoma tatălui său, care îi spune că l-a omorât Claudius. Hamlet decide să își răzbune tatăl, numai că, din greșeală, omoară pe altcineva. Astfel, acțiunea se complică și începe o luptă pentru a rămâne în viață. 

Din această listă nu putea lipsi una dintre cărțile considerate a fi în top 10 romane din literatura universală: Crima si pedeapsa, de Abraham B. Yehoshua, versiunea repovestită. Autorul romanului original, Feodor Dostoievski, este unul dintre cei mai apreciați din lume. S-a născut în Rusia anului 1821 și a trecut în neființă la vârsta de 60 de ani. Romanul Crimă și pedeapsă a fost publicat în anul 1866, după ce autorul a fost eliberat din închisoare, unde fusese închis pentru delictul de a se revolta împotriva regimului țarist. De la publicarea inițială și până în prezent, romanul a fost tradus în zeci de limbi și vândut în milioane de exemplare. 

Această versiune este adaptată prin înlocuirea sintaxelor dificile și a temelor complexe, pe care adolescenții nu le pot înțelege pe deplin. În plus, versiunea repovestită este și mai scurtă decât romanul original. Protagonistul din această operă literară, un student inteligent, dar cu un suflet chinuit, comite o crimă, în încercarea de a-și revendica dreptul de a fi mai presus de lege. Cu siguranță acest roman poate fi și o lecție de viață, nu doar o lectură impresionantă. 

Umberto Eco a fost un autor, editor, semiotician și filosof italian, care a trăit între 1932 și 2016. Pe parcursul vieții, a încântat cititorii cu numeroase titluri, iar unul dintre cele mai cunoscute este Logodnicii. Această carte este, de fapt, o repovestire după romanul lui Alessandro Manzoni. Un lucru interesant de menționat este că Umberto Eco a scris un curs despre romanul inițial. Fiecare rând este menit să îi ajute pe copii să își imagineze viața din secolul al XVII-lea, particularitățile locului, tradițiile, clasele sociale, legile nescrise și, bineînțeles, dragostea la vremea respectivă. Astfel, copiii vor putea înțelege mai bine cum au trăit oamenii și vor putea compara evenimentele cu realitatea cotidiană. 

Toți pentru unul și unul pentru toți este îndemnul pe care cu siguranță l-au auzit și adolescenții, deși, poate, nu știau exact care este originea acestuia. Acest slogan a fost utilizat în romanul Cei trei muschetari, de Alexandre Dumas, de care se pot bucura și adolescenții, în varianta repovestită de către Oliver Ho. Romanul este presărat cu intrigi, situații limită și suspans, toate trăite de către protagoniștii D’Artagnan, Athos, Porthos și Aramis. Cei patru spadasini îi vor apăra pe Rege și pe Regina de Cardinal, cel mai aprig dușman al lor. Acest roman este o pildă despre prietenie, despre munca în echipă și despre curajul de a obține chiar și ceea ce pare imposibil. 

Cărți de dragoste pentru adolescenți 

Perioada adolescenței, mai exact, începând cu vârsta de 14 ani, este momentul în care tinerii descoperă romanele de dragoste, atât prin prisma lecturilor obligatorii pentru școală, cât și datorită cărților extrașcolare. Până în 18 ani, cele mai potrivite sunt romanele de dragoste clasice, repovestite. 

Pentru adolescenții de peste 14 ani, romanele repovestite ale lui Jane Austen pot reprezenta primele cărți de dragoste pe care le vor citi pe nerăsuflate. Peste ani, când vor putea citi versiunile originale ale acestor romane, de preferat, pe cele în limba engleză, vor vedea cu alți ochi poveștile și își vor da seama de modul în care gândirea li s-a șlefuit, de-a lungul timpului. 

Articol recomandat
Drum fara prioritate

Romanul Mandrie si prejudecata este considerat a fi în top cele mai bune lecturi universale din toate timpurile. Varianta pentru adolescenți este repovestită de către Gill Tavner. Protagonista cărții, Elizabeth Bennet, respinge cu vehemență propunerea domnului Darcy, un bărbat chipeș și bogat, spunându-i „Ești ultimul bărbat din lume cu care m-aș căsători!” De ce a reacționat așa Elizabeth? Tânăra judeca toate persoanele pe care le cunoștea și era mândră de instinctul ei. Domnul Darcy era mândru de numele său și de familia din care provenea. Astfel, între cei doi apar neînțelegeri, interpretări greșite și minciuni care vor pune în pericol familia Bennet, dar și pe cei doi protagoniști. 

Tot Gill Tavner a repovestit și Ratiune si simtire, un roman de care multe persoane s-au arătat impresionate încă după primele rânduri. Marianne este o tânără care își dorește un bărbat care să o iubească la aceeași intensitate cu a focului pasiunii ei. Elinor este o tânără mai potolită, când vine vorba despre iubire, și îndrăgostită de Edward Ferrars, un bărbat atractiv și foarte politicos. Sora mai mică a celor două tinere, Margaret, le analizează cu atenție și curiozitate pe cele două și se întrebă care îi va folosi drept exemplu în viață: Marianne cea pasională sau Elinor cea calculată? Timpul trece, iar viața celor două surori mai mari se află sub semnul dragostei, însă nimic nu este rațional, când vine vorba despre dragoste. Marianne poate provoca oricând o tragedie, iar Elinor nu știe dacă este suficient de rațională pentru a-și proteja surorile și pe sine. 

👉 Descoperă colecția Real Reads de la Curtea Veche Publishing, în care sunt incluse cele mai mari opere literare din toate timpurile, repovestite, pentru a fi accesibile copiilor și adolescenților. 

Cărți motivaționale pentru adolescenți 

Cărțile motivaționale și cele de dezvoltare personală pentru adolescenți le pot deschide „apetitul” pentru a deveni cea mai bună versiune a lor. De aceea, din bibliotecile adolescenților ar trebui să facă parte și titlurile recomandate în cele ce urmează.

Adolescența este una dintre cele mai dificile perioade din punctul de vedere al schimbărilor, inclusiv al celor psihologice. Anxietatea începe să fie resimțită de către adolescenți imediat după instalarea pubertății, din cauză că toate schimbările și gândurile noi pot fi copleșitoare. Anxietatea se manifestă de la cele mai ușoare forme, cum ar fi grijile minore, până la frici puternice. Neidentificată, anxietatea se poate transforma într-o tulburare ce afectează dezvoltarea adolescenților. Cartea Totul despre anxietate, de Carrie Lewis și Sophia Touliatou, răspunde la cele mai întâlnite întrebări despre anxietate. Astfel, adolescenții vor afla de ce apare anxietatea și care sunt cauzele acesteia din punct de vedere evoluționist. Totodată, lucrarea subliniază faptul că anxietatea nu este în toate cazurile un lucru rău. De asemenea, în carte sunt prezentate și strategii de îmblânzire a anxietății. 

Adolescenții caută în permanență metode eficiente prin care pot învăța, mai ales dacă urmează examene și teste importante. Pentru a veni în sprijinul adolescenților, Georgiana Gerea a publicat cartea Tehnici de invatare, un ghid complet în domeniul învățării eficiente. Această carte nu este focusată doar pe metode de învățare, ci explică adolescenților în detaliu cum reacționează creierul lor, când se concentrează și când încearcă să proceseze și să memoreze rapid informații noi. Astfel, învățarea va deveni eficientă și conștientă, nu doar memorare. Această carte este destinată nu doar adolescenților, ci tuturor persoanelor care doresc să beneficieze de învățare accelerată, pentru a obține un loc de muncă mai bine plătit, pentru a-și deschide o afacere, pentru hobby-uri și nu numai. 

Această listă de recomandări se încheie cu o carte despre drepturile omului, mai exact Cunoaste-ti drepturile si revendica-le, de Amnesty International, Angelina Jolie, Geraldine Van Bueren. Este un ghid pentru tineri și subliniază importanța cunoașterii drepturilor principale, printre care dreptul la libertatea de exprimare, la sănătate, la egalitate, la un mediu curat, la un loc sigur, dreptul de a fi protejat împotriva violenței și lista continuă. Din nefericire, aceste drepturi sunt încălcate constant în lume, așa că adolescenții trebuie să le cunoască și să le revendice ori de câte ori este cazul. În plus, cartea prezintă și munca activiștilor tineri, din întreaga lume. 

👉 Oferă-i copilului tău șansa de a citi și de a pune în aplicare sfaturile din cartile de dezvoltare personala pentru adolescenti, pe care le găsești la Editura Curtea Veche. 

Acestea sunt doar câteva dintre cărțile extrașcolare ce ar trebui să se regăsească în biblioteca fiecărui adolescent și care pot contribui la dezvoltarea sa. 

Sursa foto: Shutterstock, Curtea Veche

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus