Acum citești
SNEAK PEEK – COMING SOON LA CURTEA VECHE PUBLISHING

SNEAK PEEK – COMING SOON LA CURTEA VECHE PUBLISHING

Trăim într-un actual al contrastelor și din păcate al conflictelor. Suntem prinși între contradicții, între nuanțe, uneori (adeseori?) chiar divizați. Ne retragem poate mai mult decât oricând în interiorul minții noastre, căutând răspunsurile în interior. Și despre asta vreau să-ți povestesc astăzi. Am selectat două titluri de ficțiune și două de non-ficțiune ce vor apărea în martie la Curtea Veche Publishing – și dacă ar fi să identific firul roșu în acest articol, el ar fi mintea omenească întoarsă pe toate părțile și privită din toate unghiurile, confuziile noastre interioare, dreptatea, dar și reconcilierea.

1. Viol. O poveste de iubire, Joyce Carol Oates

,,Viol. O poveste de iubire” este o poveste dură. Nu e literatură de loisir, ci mai degrabă o întâlnire abruptă cu părțile întunecate ale naturii umane. Titlul nu este o metaforă, avem de-a face cu povestea unui viol în grup, petrecut în prezența fiicei victimei. Joyce Carol Oates descrie groaznicul episod din perspectiva fiicei, privind atât prin ochii ei de copil, dar și prin cei de adult care procesează faptele la mulți ani de la întâmplarea lor.

Dar unde se ascunde povestea de iubire într-un episod atât de brutal? Unde te-ai aștepta mai puțin. Se ascunde împreună cu dreptatea, atunci când aceasta nu se (mai) suprapune cu sistemul de justiție.

Nu spun mai multe, rămâne să citești.

2. Mă gândesc să-i pun capăt, Iain Reid

Mi-e aproape imposibil să vorbesc despre „Mă gândesc să-i pun capăt” în așa fel încât să te conving cât de grozavă este, fără să îți ofer cheia ghicitorii. Pentru că asta face Iain Reid în cele doar 200 și ceva de pagini – îți așterne în față o ghicitoare sumbră, care te va împinge inevitabil în confuzie, pe care o vei găsi poate greu de asimilat, dar magnifică, odată ce vei ajunge la final și vei înțelege cum se rezolvă puzzle-ul. Aha. Oh, wow.

Cartea e deja devenită film, de găsit pe Netflix, în regia lui Charlie Kaufman, un nebun frumos al ghicitorilor suprarealiste cinematografice. Dacă te tentează să vezi filmul, mai degrabă decât să citești cartea, insist – cartea mai întâi. Vei decodifica apoi altfel interpretarea lui Kaufman, experiența nu va fi cu nimic știrbită, ci mai degrabă cartea te va lăsa se te bucuri și mai mult de o mică nestemată ascunsă, la îndemâna telecomenzii tale.

3. Creierul fericit. Obiceiuri pentru a crește nivelul de serotonină, dopamină, oxitocină și endorfină, Loretta Graziano Breuning

,,Creierul fericit” vine să completeze o perspectivă psihologică, despre care am tot vorbit în ultima vreme, cu una… cât se poate de chimică, concretă. Pentru că stările noastre sunt determinate în foarte mare măsură de prezența și echilibrul sau dezechilibrul a patru mari categorii de neurotransmițători. Iar existența sau lipsa sau fluctuațiile lor sunt fenomene pe care el putem controla, care stau în puterea noastră, deși ar putea părea, poate, că lucrurile sunt mai complicate de atât.

Articol recomandat
ultima carte Adrian Cioroianu

Loretta Graziano Breuning promite, prin titlul explicit, un ,,cantonament” de 45 de zile al creierului tău, în care el va învăța cum să-și ,,regleze conturile” cu prietenii săi un pic instabili – dopamina, serotonina, oxitocina si endorfina. Care dintre ei este „de vina” pentru stările tale negative, ce poți face ca să îl reglezi și cum să înțelegi care sunt motivele ,,chimice” ale fericirii ca să le poți controla – acestea sunt premisele lecturii.

4. Eliberează-te de gândurile toxice, Jennie Allen

Și nu puteam încheia fără unghiul spiritual din care priveste Jennie Allen relația cu propria minte. Există o legătură între religie și neuroștiință? Sunt ele lucruri atât de diferite, sau se întâlnesc în mai multe puncte decât ai putea vedea la o privire superficială? Reconcilierea Bibliei cu psihoterapia – aceasta este cheia pentru ,,Eliberează-te de gândurile toxice”.

Poate un punct de vedere interesant și din perspectiva divizării despre care vorbeam în introducerea articolului. Este mereu obligatoriu să alegi o parte sau alta? Trebuie să fim mereu în conflict? Putem găsi cheia de mijloc, diplomația potrivită minții noastre, dacă avem răbdare să explorăm toate unghiurile pe care le avem la dispoziție. Și să facem pace.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus