Acum citești
Noutățile lunii la Curtea Veche – ,,Când corpul spune nu”/,,Îmblânzirea anxietății”/ ,,21 de zile pentru a dobândi succesul și pacea interioară”/ ,,Employer Branding 100%” / ,,Din cauze naturale” / ,,Fake news, hateri și cyberbullying”

Noutățile lunii la Curtea Veche – ,,Când corpul spune nu”/,,Îmblânzirea anxietății”/ ,,21 de zile pentru a dobândi succesul și pacea interioară”/ ,,Employer Branding 100%” / ,,Din cauze naturale” / ,,Fake news, hateri și cyberbullying”

noutati curtea veche publishing

O mult așteptată carte a lui Gabor Maté, mecanisme care te vor ajuta să îți ții sub control anxietatea, un program de 21 de zile în care să-ți redobândești calmul și să îți pui în ordine obiectivele, noua carte lui Doru Șupeală despre managementul reputației angajatorilor, iluzia tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte în viziunea unei autoare cu un doctorat în imunologie celulară dar și cel mai frumos ilustrat ghid de supraviețuire într-un prezent dominat de fake news și cyberbullying – iată care sunt noutățile lunii la Curtea Veche Publishing.

Ia un loc.

Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns

Gabor Maté este un fenomen deja, este puțină lume care să nu fi auzit de el, să nu fi intrat în contact cu una dintre cărțile lui sau să nu fi vizionat ,,The Wisdom of Trauma”. Ne-a bucurat mult reacția voastră atunci când am arătat coperta pentru prima oară. Știm că e un titlu mult așteptat, așa că iată – am scos surlele și trâmbițele și este oficial – avem ,,Când corpul spune nu” la Curtea Veche Publishing.

Boala nu numai că are un istoric, ci și spune o istorie. Este un punct culminant al unei istorii de‑a lungul vieții luptei pentru sine.

CÂND CORPUL SPUNE NU Gabor Maté

Gabor Maté își începe expunerea cu o vizită înapoi în timp, în vremea când oamenii de știință începeau să descopere și să documenteze legăturile dintre minte și corp, mergând către abordarea ființei ca întreg și nu ca ansamblu de ,,bucăți” independente. Din păcate metoda respectivă a fost abandonată, alegându-se dezvoltarea abordării reducționiste pe care o cunoaștem cu toții. Dacă e o problemă cu medicina modernă, în ciuda progresului tehnologic și științific indiscutabil, aceea este că medicii se specializează foarte devreme și devin concentrați pe doar o mică ,,piesa” a unui ansamblu, pe care ajung să o stăpânească foarte bine. Dar este suficient? Nu pierdem lucruri din vedere uitându-ne foarte de aproape? Când faci un pas în spate și privești lucrurile în ansamblu găsești de multe ori răspunsuri la întrebări chinuitoare și devin clare chestiuni pe care cu doar cinci minute înainte le vedeai drept dileme fără rezolvare.

Iar reducționismul, fragmentarea ființei în ,,componente” are cea mai mare hibă în tratarea minții separat de corp.

Și nu e dificil de înțeles de ce avem tendința să facem asta. Tratăm emoțiile ca pe simple manifestări psihologice când ele au, în fapt, ecou fiziologic cât se poate de concret. Pe lângă felul în care ne face să ne simțim, stresul înseamnă o serie de procese care au loc în organismul nostru și a căror cumulare, cu efecte dezastruoase, a rămas ignorată și nestudiată pentru prea mult timp.

Am început să avem grijă ce mâncăm, cât ne mișcăm, dar ignorăm complet semnalele pe care le primim de la corpul nostru când îl supunem stresului, crezând că e suficient să ne ținem emoțiile sub control pentru a putea duce o zi la bun sfârșit. Dar oare aceste senzații pe care încercăm atât de mult să le înăbușim în încercarea de a fi performanți, lucizi, maturi, sprijin pentru alții, eficienți – apar doar dintr-o ,,eroare de sistem”? Sau sunt, de fapt, indicii pe care corpul nostru le trimite la suprafață încercând să ne arate că e prea mult, prea des, prea intens sau fără sens? Sunt ,,vânătăi” interne pe care nu le putem vedea și din această cauză tragem concluzia simplistă că nu există și că, drept urmare, nu pot produce consecințe pe termen lung. Nu e nicio surpriză că Gabor Maté pune accent pe lucrurile pe care le trăim în copilărie, traumele dezvoltate atunci când nici nu putem înțelege și procesa felul în care ne simțim și când punem de fapt bazele pentru modelul pe care îl vom trăi în tot restul vieții noastre.

Nu vreau să-ți povestesc în detaliu cartea. Ce sens ar avea? Așa cum poate știi deja este o colecție de studii de caz pe marginea cauzelor bolilor autoimune necruțătoare considerate încă enigme medicale. Cum apar, de ce apar, de ce alți oameni cu aceleași “semnalmente” și ipoteze fiziologice nu primesc niciodată diagnostice înspăimântătoare? S-ar putea să primești măcar o parte dintre răspunsuri în această lectură.

Sunt multe mărturii ale oamenilor care spun că această carte le-a schimbat viața și percepția despre sine. Ai acum ocazia să o citești în limba română și te felicit că deja ai adăugat ,,Când corpul spune nu” în coșul de cumpărături.

Îmblânzirea anxietății. Cum să oprim spirala îngrijorării și a fricii ca să ne vindecăm mintea

Am stabilit mai devreme că anxietatea (generatoare de stres) nu e bună – și nu doar pentru că te face să te simți ciudat, ci pentru că poate interveni în ritmul tău de zi cu zi, îți poate afecta relațiile și poate avea efecte grave pe termen lung.

Dar acum, că am enunțat ipoteza, ce putem face să o controlăm? Fără să te plimbe prea mult în teorii, anecdote și filozofie, ,,Îmblânzirea anxietății” chiar asta face – îți oferă sfaturi concrete, la obiect, pentru a înțelege cum funcționează mintea ta, de ce are reacțiile pe care le are și ce poți face pentru a le pune în ordine.

Anxietatea este asemenea pornografiei. Cu greu o poți defini, însă o recunoști cu siguranță atunci când o vezi.

ÎMBLÂNZIREA ANXIETĂȚII Judson Brewer

Este o carte care mi-a plăcut la nebunie. Pentru că are o structură clară, are și stropul de umor necesar și îți explică tot ce se întâmplă și ce poți face tu în legătură cu asta. Ce se petrece în mintea ta, cum se formează obiceiurile, cum apar temerile și cum poți să le trimiți la plimbare. Știti cum e, de obicei Anxietatea sună pur și simplu la ușă, tu deschizi, că n-ai vizor – și până să pui lanțul la ușă, te-ai trezit cu coana mare pe canapea. Dacă nu ești atent(ă), își aduce și progeniturile – cunoscute și sub numele simpatic de ,,atacuri de panică” – și din punctul ăla e clar că ai dat de haos.

Dar dacă ai avea informații despre dumneaei? Dacă ai ști de unde vine, de ce și cum o poți face să dispară?

Asta este ceea ce face Judson Brewer în această carte. Îți desenează hărți, îți dă instrucțiunile de folosire și nu lasă nicio piatră neîntoarsă în misiunea de a te învăța tot ce e de știut despre modul în care apare acest musafir nepoftit în viața ta. Motive să-l crezi sunt destule – autorul este un renumit medic psihiatru, neurolog și cel mai bine vândut autor New York Times. Toate afirmațiile sale, deși scrise într-un limbaj accesibil, sunt bazate pe știință, pe cercetare și pe adevăruri medicale.

21 de zile pentru a dobândi succesul și liniștea interioară

Acum, că am aflat ce ravagii poate face stresul în viețile noastre și care e cea mai bună modalitate de a înțelege și controla anxietatea, putem încerca programul de 21 de zile propus de celebrul Dr. Wayne W. Dyer.

Comparativ cu imensa cantitate de cunoaștere, noi suntem doar niște embrioni. Amintește‑ți asta când te întâlnești cu oameni care sunt absolut siguri că există doar o cale de a face un anumit lucru.

21 DE ZILE PENTRU A DOBÂNDI SUCCESUL ȘI LINIȘTEA INTERIOARĂDr. Wayne W. Dyer

Scrisă în așa fel încât să-ți ofere un capitol de citit în fiecare zi vreme de trei săptămâni, aceasta este cartea care îți va aduce acea doză de optimism și bine de care ai sigur nevoie. Spiritualitate, liniște, întoarcerea către sine, pasiune, muzică, felul în care starea ta se reflectă în cei din jur – sunt sigură că nu îți va părea rău că ai intrat în acest scurt program menit să-ți schimbe obiceiurile și viziunea în doar 21 de zile.

Din cauze naturale. Epidemia de Wellness, certitudinea morții și cum ne omorâm încercând să ne prelungim viața

Cartea Barbarei Ehrenreich nu este o lectură comodă. Dar prezintă un punct de vedere care cred că începe să ne scape din ce în ce mai mult în paradigma care ne împinge să ne negăm îmbătrânirea, să refuzăm trecerea timpului și să nu (ne) mai acceptăm finalul incontestabil.

Poate-ți sună puțin drastic, însă e un adevăr. Autoarea, în vârstă de 77 de ani, diagnosticată în 2020 cu cancer la sân și deținătoarea unui doctorat în imunologie celulară, are toate argumentele să îți povestească cum funcționează sistemul tău imunitar, ce sunt și cum se manifestă celulele macrofage și de ce în realitate lucrurile pe care le putem controla în legătură cu turnura pe care o ia sănătatea noastră sunt mai puține decât suntem dispuși să acceptăm.

În secolul al XX‑lea, medicina a început să fie interesată de bătrânețe ca de o afecțiune, și nu ca de un ciclu de viață absolut normal.

DIN CAUZE NATURALEBarbara ehrenreich

Nu înseamnă că ar trebui să te apuci de fumat, de băut, că ar trebui să-ți dedici existența fast-food-ului sau să trăiești ani de zile cu fundul pe canapea. Dar sunt lucruri pe care le ducem în extrem, cumpărând din ce în ce mai multe soluții minune, apelând la ritualuri și tehnici pentru ca în final să ajungem în același punct, indiferent pe ce drum am hotărât să o luăm. Și atunci, n-ar trebui să încercăm să ne bucurăm pe cât posibil de parcursul pe care-l avem la dispoziție? Să încetăm să ne stresăm și învinovățim, să intrăm în tot felul de programe sportive extreme care de multe ori pot fi de-a dreptul dăunătoare, să căutăm constant semne de boli de cele mai multe ori inexistente? N-ar fi mai bine să încercăm, mai degrabă, să trăim într-un echilibru cu noi înșine, cu mai puțină furie, ignorând faptul că ne producem nouă înșine mai mult rău decât bine în această goană iluzorie cu final previzibil?

Articol recomandat
carti de educatie despre rusine

Ușor cinică, poate prea directă, cartea aceasta a născut o reacție în mine. Fac parte dintre cei care adesea se opresc și se uită-n jur întrebându-se unde aleargă lumea. De ce atâtea eforturi de a ne întinde pielea, de a purta blazoane invizibile, de a păstra aparențe, de a ne minți pe noi înșine, când finalul este în același loc? Și în vreme ce asta sună tragic, nu este decât realism. Noi suntem cei care îi dăm valența nefastă în acest joc de-a Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Dimpotrivă, simpla conștientizare ar putea duce la duce la fericirea momentului, la bucuria că ne întâmplăm și că ar trebui să avem lucruri mai bune de făcut decât să ne păcălim că timpul poate sta în loc.

Employer Branding 100%. Cum să creezi și să vinzi oamenilor ideea, experiența și bucuria de a munci în organizația ta

Munca ne ocupă atât de mult timp în viață, încât nu se poate reduce motivația de a merge în fiecare zi la serviciu la dimensiunea pachetului salarial oferit în schimb. Cunoști și tu și cunosc și eu oameni care au renunțat la locuri de muncă bine plătite din cauza mediului, din cauza colegilor, din cauza relației cu superiorii sau din tot felul de alte motive din ce în ce mai greu de cuantificat, însă perfect valabile atâta vreme cât au determinat o schimbare atât de importantă.

Mi‑am propus ca această carte și cursul cu care călătoresc prin marile orașe din țară să fie o sursă de informație, o resursă pentru inspirație și un instrument de lucru cotidian. Vreau să ofer o viziune sistematică, structurată, ușor de înțeles și de aplicat pentru orice manager cu bun simț și educație credibilă.

EMPLOYER BRANDING 100%Doru Șupeală

Iată de ce consider nu doar importantă, ci de-a dreptul necesară, lectura cărții lui Doru Șupeală pentru orice manager, departament de HR sau orice membru al unei organizații care dorește să înțeleagă ce poate face pentru a atrage și a păstra în echipă membri valoroși.

Prea mult timp și-au petrecut companiile și instituțiile timpul axându-se pe comunicare și strategii de marketing orientate către cei cărora li se adresează – clienți sau beneficiari. Dacă nu se fac pași și în comunicarea și înțelegerea relației cu cei din interior, cei care sunt, în sine, organizația sau instituția, atunci ele vor continua să piardă. Și implicit vor pierde și în relația cu cei cu către care se străduiesc atât de tare să construiască poduri (clienții/ beneficiarii).

Fake news, hateri și cyberbullying. Cui servesc și cum să te ferești

Viermi misterioși din măștile medicale. Chem trails. Blestemul 5G. Tunelul din Bucegi. Pământul plat. Triunghiul Bermudelor. Noua Ordine Mondială. Elitele pedofile și sataniste. Bill Gates, vaccinul și ciparea.

E imposibil să nu fi intrat măcar o dată în contact cu o teorie conspiraționistă și cu un susținător fervent al adevărurilor la care ,,puțini au acces”. Și sigur te-ai întrebat de unde apar toate aceste născociri, cum de au atât de mult succes – și mai ales cui folosesc.

Răspândirea fake news a schimbat radical atât dezbaterile publice, cât și procesul prin care ajungem să luăm hotărâri. În comparație cu știrile care apelează la emoții și convingeri, importanța faptelor cade pe locul doi. Nu contează dacă o anumită informație este adevărată sau nu – atâta timp cât ne confirmă ideile, o să pară credibilă. 

FAKE NEWS, HATERI ȘI CYBERBULLYINGMauro Munafo, Marta Pantaleo

Scrisă de Mauro Munafo și minunat ilustrată de Marta Pantaleo, Fake news, hateri și cyberbullying este un adevărat dicționar explicativ al capcanelor online. Fake news, deepfake, hateri, cyberbullying – vei afla cum se clasifică, cum apar și din ce mecanisme de propagandă fac parte.

Acest volum nu e doar util ca instrument informativ, dar e și un cadou potrivit pentru prietenul acela care a încercat să te convingă la o bere că aselenizarea nu s-a întâmplat niciodată.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus