Sfârșit de mai și început de iunie. Unele drumuri par să nu ducă nicăieri. Altele duc (sau nu) la Roma. Drumul meu a dus astăzi la Verona. Grădina Verona, cea care împarte adresa din Str. Arthur Verona, nr. 13, cu librăria Cărturești. Un loc mai mult decât perfect pentru a sta la povești cu medicul-scriitor Adrian Sângeorzan. Zilele acestea a dat – ce-i drept, pentru scurtă vreme – America pe România. Locuiește la New York din 1990. Este medic ginecolog – vorba aceea, toujours la femme – dar și poet și scriitor.
Cuprins
Frăția tainică a literaturii și medicinei
Cu alte cuvinte, duce cu sine bucăți de poveste din două lumi care completează, într-o frăție tainică, misterul vieții și al morții, asamblându-le într-un curcubeu perfect de emoții și trăiri intense.
Vorbisem cu dr. Adrian Sângeorzan din spatele ecranului calculatorului care taie lumile, dar nu și inimile oamenilor. Întâlnirile autentice și emoționante rămân totuși cele față în față. Cele care îți permit, dincolo de orice, să descoperi omul. Să-l vezi vorbind, gesticulând, privind, sorbind cu o plăcere firavă sau dimpotrivă o poftă nebună dintr-o ceașcă cu cafea.
România visului american
România. Visul american. Literatura. Medicina. Inspirația cuvintelor așezate, la repezeală, pe hârtie, între două gărzi. Scriitura care te eliberează de orice povară. Perfecțiune de ceas elvețian atunci când intri în sala de operație. Miracolul nașterii. Abisul tăcerii și al poveștilor (încă) nerostite și nescrise. De fapt, lumea prinsă între iluzia democrației fără reguli și celebrul political correctness.
Un drum devenit poveste
Discuția noastră curge antrenant, șerpuind de la un „drum” la altul, de la o poveste la alta. Între cafelele de pe masa noastră stau cele două cărți pe care le-am primit – autograful îl păstrez doar pentru mine – de la medicul-scriitor Adrian Sârgeorzan.
Una este „Bătaia pe umăr”. Cealaltă, nici că se potrivea mai bine momentului, este cartea „Drumuri”, un volum de eseuri pe diverse teme culturale și sociale ale vieții americane și românești, trecută impecabil prin sufletul, amintirile și trăirile scriitorului.
Adrian Sângeorgan iubește, cu siguranță, medicina. Nici nu are cum să fie altfel atunci când îți faci meseria la standarde de excelență și când iubești oamenii. Adoră, în același timp, să scrie și să stârnească ceea ce am putea numi, parafrazându-l pe Dimitrie Cantemir, „gâlceava înțeleptului cu lumea.”
Să aprindă focuri, acolo unde, pentru ceilalți lumea pare plată și pe alocuri banală. Să deseneze scântei în drumurile care i-au definit existența și i-au inspirat creația literară.
O emoționantă radiografie a oamenilor și a locurilor
Cartea „Drumuri” reprezintă o sinceră și transparentă radiografie a omului Adrian Sângeorzan. Și te inspiră maximum. Dar știți de ce? Pentru că drumurile despart, adună, dezbină, unesc și, într-un final, îi ajută pe oameni să se regăsească.
Este o carte care pune în evidență, înainte de toate, condeiul scriitorului. De la tandrețea cuvântului – la curiozitatea și uimirea călătorului ajuns față în față cu istoria unui oraș – la doza de umor care îți arată că poți trece peste toate și până la sensibilitatea care te încarcă atunci când revezi și trăiești, cu ochii de astăzi, imaginea fragilă sau, dimpotrivă, fricțiunile lumii de altădată.
Despre trenuri pierdute și drumuri regăsite
Emoții, aproape de nestăpânit, la vederea trenurilor care treceau cu o plăcere zgomotoasă pe lângă casa părinților săi din Bistrița. Obsesia pentru locomotivele cu aburi care duceau spre undeva sau spre nicăieri. Drumuri noi sau drumuri deja bătătorite. Amintiri păstrate cu sfințenie de Adrian Sângeorzan și transpuse apoi în povești.
Este o viață surprinsă labirintic și inițiatic, între călătorii și drumuri, din India și Nepal, în Patagonia si Deșertul Atacama, din Guatemala la Angkor Wat, în jungla Columbiei sau penetrând farmecul care aproape că te înhibă al Lisabonei.
Cartea este trăire și emoție, iar autorul te poartă într-un val de aduceri-aminte prin locuri și printre oameni în care a lăsat, de fiecare dată, câte o mică parte din el.
„Adevărata creativitate a minții umane e până la urmă o muchie îngustă și subțire. Aproape tăioasă, ca și marginea dintre normalitate și nebunie. Dacă mergi pe ea poți să cazi, sau te poți tăia. Dar cine nu visează să poată merge pe sârmă?”
Adrian Sângeorzan, cartea „Drumuri”
Povești din linia întâi a vieții și a morții
Citind și cartea „Bătaia pe umăr” ai convingerea deplină că Adrian Sângeorzan este un povestitor magnific. Că are acel dar de a uni lumile și de a se transforma într-un soldat fidel trăirilor care raportează curajos din linia întâi a vieții și a morții.
Un scriitor al lumii de astăzi care întoarce cu dibăcie ceasornicul timpului și ne oferă un loc privilegiat în loja cuvintelor și a poveștilor alese.
Oamenii și urmele lăsate prin puterea condeiului
În timp ce mai sorbim câte-o gură de cafea, continuăm discuția despre literatură. Despre oamenii care au lăsat și lasă urme prin puterea condeiului și pe care merită să-i cunoască istoria.
Adrian Sângeorzan îmi mărturisește că lucrează momentan la un volum de proză distopică. Nu dau mai mult din casă. Mă onorează însă că mi-a încredințat, așa neoficial, citirea a trei dintre poveștile scrise.
„Recunosc, sunt hoț de povești! Stau, ascult și unele lucruri îmi place să le transform în povești…”, îmi spune, cu un amuzament aproape copilăresc. Râd și eu pentru că mi se pare cea mai nevinovată hoție din lume. Până la urmă, oamenii și viața sunt cea mai frumoasă sursă de inspirație. Nu trebuie decât să știi să dai peste ei cu puțin praf de stele.
O operă literară trecută prin toate etapele existenței
Opera literară a lui Adrian Sângeorzan este diversă și poartă în ea toate etapele existenței și formării sale. De la viața surprinsă magistral în cartea ,,Între două lumi – povestirile unui doctor de femei”, trecând apoi prin ,,Certificat de virginitate și alte povestiri” până la ,,Circul din fața casei”, ,,Geografia lucrurilor”, ,,Bătaia pe umeri” și ,,Drumuri.”
Volumul ,,Lume mascată” a fost acceptat spre publicare și în Columbia
Peste toate, volumul ,,Lume mascată”, scris în perioada pandemiei care conturează și întregește imaginea poetului-scriitor Adrian Sângeorzan.
Volumul a fost publicat deja în mai puțin de 2 ani în limbile germană la editura Ludwigsburg „Pop Verlag și Chineză (Mandarină), la Taipei, Editura Showwe Information Co Ltd, tradus de poetul Kuei Shien Lee, de 4 ori candidat la Premiul Nobel pentru Literatură.
Poezii din acest volum au fost traduse și publicate, în iulie 2021, în revista columbiană „Urraka” din Cartagena și pe pagina Festivalului Internațional de Poezie, de la Medellin, unde Adrian Sîngeorzan a fost poet participant.
Poemele au fost traduse în peste 12 limbi: arabă, bengali, engleză, franceză, germană, italiană, mandarină, suedeză, sinhala, uzbekă, vietnameză, spaniolă și poloneză. În plus, volumul „Lume Mascată” a fost acceptat spre publicare și în Columbia.
Adrian Sângeorzan, membru al Mișcării mondiale de poezie Poeta del Mundo
Activitatea literară a lui Adrian Sângeorzan nu trece sub nicio formă neobservată. Dimpotrivă. Își găsește drum printre oameni. Este membru al Mișcării mondiale de poezie Poeta del Mundo, la invitația Vicepreședintelui pe Asia a acestei mișcări, Kuei Shien Lee.
Este totodată și membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și al Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA. Fragmente din scrierile sale au fost traduse în antologii apărute în Europa și America.
Cărțile ,,Între femei” și ,,Certificat de virginitate și alte povestiri”, publicate la editura Curtea Veche Publishing
Tot la editura Curtea Veche Publishing, medicul Adrian Sângeorzan a publicat și cărțile ,,Vitali” și ,,Circul din fața casei”, aceasta din urmă tipărită în două ediții.
Cartea ,,Între femei” are un mesaj extrem de simplu: indiferent că se află în sala de naşteri a unui spital din Braşov, din Bucureşti sau din New York, unde profesează acum, Adrian Sângeorzan practică ginecologia şi obstetrica pentru că este vorba despre…viaţă. Dar această viaţă între femei este în sine o veritabilă epopee eroică pe două continente, descrisă cu vervă, umor şi dramatism.
,,Certificat de virginitate ȘI ALTE POVESTIRI” – lumile construite minuțios de Adrian Sângeorzan au ceva din căutările și visurile oricăruia dintre noi. Realitatea este ficționalizată, iar ficțiunea devine o realitate posibilă.
Totul pentru a răspunde acelorași întrebări care ne frământă de-a lungul vieții: Cine suntem? Încotro ne îndreptăm? Care ne este locul în această lume? Tot la editura Curtea Veche Publishing, medicul Adrian Sângeorzan a publicat și cărțile ,,Vitali” și ,,Circul din fața casei”, aceasta din urmă tipărită în două ediții.
Este și autorul volumelor de poezie în ediție bilingvă româno-engleză: ,,Pe viu”, ,,Tatuaje pe marmură”, ,,Anatomia lunii”, ,,Voci pe muchie de cuțit”, ,,Ținere de minte”, precum și al volumului ,,Geografia lucrurilor”, apărut la Charmides.
A publicat colecții de eseuri și povestiri, printre care ,,Între două lumi – povestirile unui doctor de femei”, ,,Bătaia pe umăr”, ,,Judecata” și “Drumuri”, (Scrisul Românesc).
Despre viață și drumuri în Univers
Mă întorc la cartea ,,Drumuri” și las aici cuvintele cu care medicul-scriitor Adrian Sângeorzan încheie această carte.
,,Apropo de viață, am descoperit planete noi, căutăm viață în Univers, îi așteptăm pe așa-zișii extratereștrii. Cred că ar trebui să fim mai precauți. Dacă sunt la fel ca noi, oamenii, ce ne facem?”
A. Sângeorzan
Și mă întorc din nou la trenuri. Știu cât de mult îi place lui Adrian Sângeorzan povestea lor. Și cât îl inspiră. Trenuri pierdute, trenuri regăsite și trenuri pe care le aștepți și care nu trec niciodată prin gara ta. Din ele se nasc însă cele mai frumoase și adevărate povești. Venite, de multe ori, ca o „bătaie pe umăr.”
P.S. Portretul alegoric din deschiderea articolului este realizat de pictorul Sorin Bijan, un cadou din partea lui și al medicului-scriitor Anca Stuparu pentru dr. Adrian Sângeorzan