Acum citești
Cele mai captivante cărți pentru copii de 12-14 ani | Citește recomandările noastre

Cele mai captivante cărți pentru copii de 12-14 ani | Citește recomandările noastre

În perioada preadolescenței și adolescenței copiii sunt expuși multor schimbări fizice, emoționale, sociale etc. Trecerea de la o copilărie lipsită de griji la viața complicată de adult se face întocmai prin aceste etape intermediare. Ele încep în jurul vârstei de 10 ani și se încheie la 15-16 ani. Totuși, este doar o regulă scrisă, deoarece fiecare copil se maturizează la vârste diferite.   

Considerată o perioadă dificilă, atât pentru ei, cât și pentru părinți sau cei care interacționează cu adolescenții, evadarea în universul cărților rămâne unul dintre cele mai favorabile medii de formare personală și, totodată, înțelegere a transformărilor cu care aceștia se confruntă. Deși numeroasele activități de petrecere a timpului liber, precum jocurile video sau social media, sunt aparent mult mai atractive, ele nu aduc o dezvoltare armonioasă a personalității copiilor. 

Prin urmare, am pregătit o selecție de cele mai bune cărți pentru copii de 12-14 ani. Pe lângă ficțiune, am inclus și lecturi care au ca punct de pornire experiențele personale ale autorilor. Pentru că au trecut prin această perioadă tumultoasă a vieții, au dorit să vină în sprijinul copiilor adolescenți prin intermediul paginilor scrise. 

  • Alege să fii curajos
  • Feminin
  • Fii de partea mea!
  • Banii tăi
  • Când prietenia m-a urmat acasă
  • Șoaptele
  • Copiii castelului de pe stâncă
  • Băiatul care făcea pe toată lumea să râdă
  • Tot deodată
  • Ești mai inteligent decât crezi 
  • Tehnici de învățare
  • Ferdinand I

Alege să fii curajos – Gary Chapman, Clarence Shuler 

Alege să fii curajos reprezintă atât o sursă de inspirație, cât și un îndemn pozitiv pentru fiecare copil care face tranziția spre viața de adult. Cartea este dedicată exclusiv băieților care vor să ia 11 decizii înțelepte, într-o perioadă a vieții considerată oportună pentru dezvoltarea personală. Autorii Gary Chapman și Clarence Shuler apelează la un limbaj accesibil și transparent, mai ales că în spatele lui se află chiar povestea prieteniei lor. 

Pe de altă parte, și părinții de băieți ar trebui să răsfoiască această carte, pentru a vedea prin ce tentații și excese poate să treacă adolescentul lor, precum să afle care sunt deciziile bune pentru toate aceste provocări. 

Feminin – Mayim Bialik

Este rândul fetelor să aibă o carte dedicată. Cartea Feminin, scrisă de Mayim Bialik, actrița din serialul american „Teoria Big Bang”, vine cu multe informații prețioase despre procesul de maturizare al copiilor. Dr. Mayim Bialik nu este doar o actriță apreciată, ci aceasta deține și un doctorat în neuroștiințe. 

Prin puterea neuroștiinței, autoarea americană invită adolescentele să parcurgă paginile cărții și să facă față momentelor dificile prin care trec: de la schimbări fizice la percepția despre sine și lumea din jur. 

Fii de partea mea! – Mirela Retegan, Liviana Tane

Copiii de 12-14 ani au o mulțime de întrebări și incertitudini, iar pentru a le răspunde, părinții trebuie să-și regăsească vocea adolescenței. Cum lumea adolescenței este una complicată, Fii de partea mea! este un mic tratat de suportare a hormonilor ei. 

Cele două autoare de origine română, Mirela Retegan și Liviana Tane, propun cartea ambelor „tabere”. Pe de o parte este adresată părinților, care încă se enervează din cauza comportamentelor „ciudate” ale copiilor lor și, pe de altă parte adolescenților, care nu înțeleg limba vorbită de părinții lor – „adulteza”. Pentru cei din urmă, cartea poate fi privită și ca un mic dicționar. Altfel spus, cartea este un exercițiu de încredere reciprocă, pe baza unor experimente complexe. 

Banii tăi – Gerry Bailey, Felicia Law, William Whitehead  

O discuție despre bani este, de cele mai multe ori, complicată. Banii tăi este despre educația financiară a copiilor care încep deja să înțeleagă rostul și valoarea banilor în viață. Încă din perioada preadolescenței, este recomandat ca ei să cunoască ce ar trebui să facă cu banii de buzunar sau să afle cum se gestionează un buget de familie.  

Cei trei autori, pasionați de literatura pentru copiii și „mersul banilor”, și-au unit forțele și cunoștințele pentru a scrie o carte ideală de management al banilor. Pe lângă text, cartea are și ilustrații pe înțelesul celor mici, care vor deveni curând oameni mari. 

Când prietenia m-a urmat acasă – Paul Griffin  

Un băiat, pe nume Ben Cripta, o fată cu nume de cometă și un cățel abandonat trec prin multe încercări ale vieții. Când prietenia m-a urmat acasă este genul de lectură care schimbă modul în care vezi lumea din jurul tău. Mai mult decât atât, poate fi o adevărată revelație în dezvoltarea cognitivă a copiilor. 

Paul Griffin a scris o carte plină de ritm, amuzament, dar și situații dificile. La finalul ei, se pot trage destule concluzii fundamentale omului. Este recomandată pentru copiii între 11 și 13 ani, dar poate fi o surpriză literară și pentru cititorii mai mari.

Șoaptele – Greg Howard 

Șoaptele este un roman realist despre maturizare și rănile sufletești rămase în urma multor prejudecăți provenite de la cei din jur. Abordează teme sensibile, precum prietenia, stima de sine sau moartea cuiva drag. Scriitorul american Greg Howard are talentul necesar de a relata toate aceste aspecte emoționante ale vieții, care, până la urmă, trebuie conștientizate.

Ryan este un băiat care se îndreaptă cu pași repezi spre adolescență. Are parte de foarte multe necazuri, probleme și frământări în toate mediile în care trăiește: acasă, la școală, în societate. Totodată, dă dovadă de foarte mult curaj în deslușirea misterelor vieții sale. Să fie șoaptele acele forțe interioare care să-l ghideze spre un viitor mai bun?

Copiii castelului de pe stâncă – Natasha Farrant 

Un roman înțelept și emoționat, care îi va face pe adolescenți să îl citească fără oprire. Copiii castelului de pe stâncă aparține autoarei britanice Natasha Farrant, apreciată pentru modul aventuros și misterios de scriere. 

Alice rămâne orfană de mamă, iar tatăl său este mai mult plecat. Cum nimeni nu poate avea grijă de ea, fetița ajunge la o școală cu internat. Atunci când nu mai spera altceva de la viață, Alice, învăluită de temerile sale lăuntrice, va avea parte de aventuri nebănuite. Oare reușește ea să își descopere o nouă familie?

Băiatul care făcea pe toată lumea să râdă – Helen Rutter

Băiatul care făcea pe toată lumea să râdă descrie povestea lui Billy Plimpton. Poate un copil bâlbâit să devină comediant? Un portret emoționant de băiat care, după multe piedici, va reuși să debuteze incredibil. 

Paginile sunt presărate cu multe glume, dar și cu veritabile fraze de inspirație pentru adolescenții care întâmpină situații similare. Viața vine și cu bune, și cu rele, iar adolescenții trebuie să fie conștienți de asta. Cartea se recomandă a fi citită de copiii de peste 12 ani. 

Tot deodată – Bill Nye

Cu stilul caracteristic al comediantului și prezentatorului TV de științe Bill Nye, Tot deodată este o lectură pentru copii de 12-14 ani care vor să-și activeze mintea, curiozitatea și creativitatea, pentru a depăși și rezolva toate problemele pe care le întâmpină în lumea preadolescenței și nu numai. 

Articol recomandat
Volume semnate de celebritati

Pentru copiii interesați de puterea științei și de modul în care aceasta poate schimba lumea, va fi o carte cu adevărat incitantă. În contextul în care adolescenții își doresc să fie din ce în ce mai independenți și să apeleze la forțele lor creatoare, Tot deodată poate fi percepută ca un îndemn la acțiune pentru o lume altfel!

Ești mai inteligent decât crezi – Thomas Armstrong

Ghici ce? Ești mai inteligent decât crezi. Cartea, dedicată copiilor de peste 12 ani, este prezentată ca un ghid al inteligențelor multiple. Asta pentru că, să fii inteligent înseamnă mai mult decât să ai note bune la școală sau să te lauzi cu un IQ ridicat. Conform cercetărilor, există mai multe moduri de a arăta cât de inteligent ești. De asemenea, sunt 8 tipuri diferite de inteligență. 

Thomas Armstrong are suficientă experiență didactică, fiind și un bun orator, încât să se bucure de o carte de succes. Este ideală, așadar, pentru adolescenții care vor să descopere toate laturile inteligenței și să valorifice acele elemente-cheie specifice personalității fiecăruia. 

Tehnici de învățare – Georgiana Gerea

Tehnici de învățare este un ghid complet pentru ca elevii să reușească să învețe eficient și repede, profitând de puterea uimitoare a creierului. Capacitatea de memorare și învățare este una foarte mare în perioada preadolescenței și adolescenței copiilor, însă acest potențial se valorifică prin tehnici specifice. 

Georgiana Gerea, trainer și coach în învățarea accelerată, vine în ajutorul celor care vor să descopere aceste tehnici. De ce asta? Pentru note mari, mai mult timp liber, perfecționarea memoriei și o viață de adult mai împlinită. 

Ferdinand I – Adrian Cioroianu, Andrei Radu

Din categoria „Cărți regale pentru copii” și seria “Regii și Reginele noastre”,  Ferdinand I este o lectură captivantă cu fiecare rând și pagină parcursă. Adrian Cioroianu și Andrei Radu, doi iubitori de povești, readuc în prim plan frumoasa și tulburătoare poveste a germanului devenit „bun român”. 

Copiii pasionați de istorie sau cei care vor să se inițieze, vor descoperi traseul de încoronare a tânărului Ferdinand I – primul rege al României Mare – la tron. Dârz în război, blând în vremurile de pace, spirit enciclopedic și plin de noblețe sufletească, Ferdinand I poate fi și astăzi un model de personalitate pentru adolescenții care apreciază vremurile de altădată. 

Acestea sunt recomandările Curtea Veche de cărți pentru copiii de 12-14 ani. Sperăm că ai găsit titluri captivante. Nu în ultimul rând, dacă ești părinte de copil care trece prin perioada adolescenței, adu-ți aminte că are nevoie de empatia și sprijinul tău, fără a-i perturba și mai mult intimitatea sau resursele de care are mare nevoie pentru a se descoperi pe sine însuși. 

Sursa foto: Shutterstock, Editura Curtea Veche

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus