Acum citești
De ce ar trebui sa aderi și tu la Pactul pentru Lectură

De ce ar trebui sa aderi și tu la Pactul pentru Lectură

Pact pentru Lectura

Există momente în evoluția unei societăți când e oportun să se evoce acest gând: „Întreabă nu ce poate face țara ta pentru tine, ci ce poți face tu pentru ea” (J.F. Kennedy).

Suntem într-unul dintre acele momente. Iar ce poți face tu acum pentru țara ta este foarte la îndemână și totodată foarte important: semnează până pe 15 martie 2023 petiția care susține Pactul pentru Lectură lansat de Asociația Editorilor din România.

De ce acum

Ca țară care a supraviețuit spiritual deceniilor de represiune comunistă practicând rezistența prin cultură, trăim în prezent un regres cultural-educațional realmente rușinos, dramatic și alarmant:

• un român cheltuiește în medie pe an infima sumă de doar 25 de lei pentru a-și cumpăra cărți (România ocupă ultimul loc din UE în ce privește investiția individuală în cărți)

• 42% dintre elevii din România nu pot înțelege cu adevărat un text (conform studiului național de literație/alfabetizare funcțională realizat în 2022 de Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare)

• 15% dintre elevii din România renunță la studii până la vârsta de 15 ani, aceasta fiind o rată a abandonului școlar semnificativ peste media UE de 10%

rata analfabetismului funcțional este estimată, potrivit aprecierilor recente ale unor specialiști în domeniu, la minimum 50%  

Deși problema pare să își aibă principala soluție în domeniul învățământului, nu putem să nu sesizăm, în plan aparent secund, o posibilă rezolvare cu un impact uriaș în remedierea situației: cum ar fi dacă, începând de mâine, cititul ar deveni un obicei zilnic pentru fiecare locuitor al României – copil sau adult?

De ce noi

Anesteziați de prea multe probleme sociale curente și sceptici în ce privește reușita oricărui demers civic în spațiul mioritic, ne-am putea întreba de ce să ne revină tocmai nouă sarcina de a rezolva situația expusă mai sus. Ei bine, pentru aceste două rațiuni:

1) Abordarea întrucâtva amuzantă și poate vulgar de pragmatică este să rămânem cu gândul la… „cine ne plătește nouă pensiile, la bătrânețe? O generație de analfabeți funcționali?” Dacă perspectiva nu ni se pare promițătoare, să acționăm acum pentru a evita acel viitor, pentru a ne asigura că pregătim, încă de astăzi, unul mai bun – unul fără analfabeți funcționali.  

2) Abordarea matură și constructivă este să onorăm pactul social în vigoare în genul nostru de societate și în modul următor: asumându-ne responsabilitatea transgenerațională de a pregăti o societate românească de mâine competentă, civilizată, aptă să facă față decent, de pe o poziție cât mai avantajoasă, contextului global ce se prefigurează pentru restul secolului XXI.

Ce avem de câștigat

Pactul pentru Lectură articulat de Asociația Editorilor din România se inspiră din soluții asemănătoare propuse în Germania și Republica Moldova pentru probleme asemănătoare, și susține in nuce această schimbare crucială: readucerea cititului în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor din România.

Acest act minimal de igienă cultural-educațională are, în timp, următoarele efecte cumulative:

beneficii de sănătate – cititul previne declinul cognitiv și apariția bolii Alzheimer (iar cu cât avem mai puțini bolnavi de Alzheimer, cu atât ne bucurăm de o calitate mai bună a vieții personale și familiale, cu atât degrevăm sistemul de sănătate de o problemă greu de gestionat)

beneficii educaționale – cititul stimulează învățarea și performanța academică (iar cu cât avem mai mulți elevi și studenți performanți, cu atât ne construim un renume mai bun în lume, atrăgând nu doar apreciere, ci și oportunități de dezvoltare în domenii ca cercetarea ș.a.)

beneficii culturale – cititul schimbă mentalități și transformă atitudini, făcând oamenii mai deschiși, mai bine echipați cu elemente de cultură generală, mai creativi și mai empatici (iar toate aceste calități sunt tipice civilizațiilor evoluate și durabile)

beneficii socio-economice – cititul ajută la atingerea unui grad de alfabetizare și de literație ridicat, ceea ce se traduce prin performanță profesională bună (iar cu cât avem mai mulți angajați performanți, cu atât finanțele și economia țării se dezvoltă mai mult)

Ce avem de făcut

Planul generator al Pactului pentru Lectură este ca, prin susținerea lui de către un număr cât mai mare de persoane, să presăm politicienii și factorii de decizie să ia, în perspectiva anului electoral 2024, măsurile necesare pentru stimularea lecturii ca obicei cotidian în rândul copiilor, tinerilor și adulților din România. Aceasta, în principal prin schițarea și adoptarea unei strategii naționale de încurajare a cititului, din care să facă parte inclusiv următoarele elemente:

campanie de interes public pentru promovarea lecturii, la nivel național

înnoirea anuală a stocului de carte a bibliotecilor, conform legii

Articol recomandat
carte despre coaching

• reluarea programului de acordare a sumei de 100 profesorilor pentru achiziționarea de cărți
• extinderea programului de mai sus și la alte categorii sociale (elevi, studenți, medici, etc.)
• susținerea livrărilor de carte prin poștă/curier prin compensarea cu 50% a costurilor de livrare

Dacă aceste măsuri și altele similare cuprinse în text coagulează nu doar sprijinul cât mai multor cetățeni, ci si adeziunea unor actori culturali de top (până în prezent, edituri precum Humanitas și Polirom, sau personalități ca Gabriel Liiceanu, Silvia Colfescu, Lidia Bodea ș.a.), Pactul pentru Lectură are șansa să impresioneze și să impună, atunci când va fi depus la Administrația Prezidențială și la Guvernul României.

Iar odată adoptate politicile publice relevante și necesare, într-un termen de timp mediu-lung

✅ vom fi mai bine dezvoltați intelectual

✅ vom putea avea o calitate a vieții (personale și sociale) mai bună

✅ ne vom bucura de interacțiuni mai civilizate

✅ vom trăi printre concetățeni mai educați și mai culți

✅ ne vom simți mai bine într-o țară mai civilizată

Ce poți face tu (până pe 15 martie)

Ca să susții această perspectivă, ca să faci să se întâmple aceste schimbări, ca să îi determini pe cei pe care i-ai votat să le aplice, semnează petiția – acum, AICI.

Fondată în 1991, Asociaţia Editorilor din România este cea mai veche organizație profesională din mediul editorial şi reuneşte cele mai importante edituri din țară. AER este, de asemenea, organizatorul Salonului de Carte Bookfest, cu ediţii în Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Chișinău (Republica Moldova).

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus