Acum citești
Noutate 2023, colecția Biblioterapia: despre farmecul deloc discret al comunicatorului de succes

Noutate 2023, colecția Biblioterapia: despre farmecul deloc discret al comunicatorului de succes

comunicare carismatica

Care să fie diferența dintre un bun vorbitor și un bun comunicator? Dintre eficacitate și elocvență? Dintre a spune și a impresiona? Carisma, sugerează Vanessa Van Edwards în Semnale. Cum să stăpânești limbajul secret al comunicării carismatice (traducere Irina Pricop, redactor Maria Petricu). Acel farmec aproape magic, aproape indefinibil care, totuși, este exercitat printr-un set foarte specific și perfect inventariabil de semnale – „indicii verbale, nonverbale și vocale puternice, pe care oamenii le transmit unul celuilalt”. Tu știi să transmiți? Știi ce ți se transmite?

Autoarea care exprimă și ce ar putea rămâne nespus

Vanessa Van Edwards este o comunicatoare desăvârșită. E suficient să o vezi într-unul dintre numeroasele clipuri disponibile cu ea, de la scurte interviuri la tutoriale video, ca să înțelegi acest adevăr: comunicăm cu întreaga noastră ființă, de la colțul gurii la vârfurile degetelor, de la orientarea corpului la zâmbetul din privire. Iar atunci când o facem conștient (și Vanessa Van Edwards o face întotdeauna conștient), mesajul ajunge la interlocutor ca o sărbătoare – un festin pentru creier, ochi, urechi, suflet. Nu e, deci, deloc de mirare că aparițiile Vanessei Van Edwards sunt urmărite de zeci de milioane de oameni, că e solicitată să susțină ateliere de lucru pentru giganți ca Amazon, Microsoft, Intel, Google ș.a., că volumul ei Captivate: The Science of Succeeding with People a fost tradus în 17 limbi, ori că cursurile ei i-au echipat cu notabile abilități sociale pe o jumătate de milion de cursanți.  

Cum a reușit? Lăsându-se inițial ghidată de sfaturile de aur ale lui Dale Carnegie, studiind la Emory University din Atlanta și înființând un laborator de cercetare, Science of People, care îi permite să testeze foarte concret ipoteze științifice și teorii din psihologie, pentru a extrage din ceea ce descoperă metode excepțional de eficace de perfecționare a aptitudinilor noastre de comunicare. Dacă cumva toate acestea sună ușor formal, deci posibil intimidant, existența de zi cu zi a acestei formatoare, speakerițe, autoare și mame a două copile ne convinge că avem de-a face, în fond, cu un om de 38 de ani foarte activ, curios și competent: a trăit în 14 orașe diferite din Statele Unite, e fană Malcolm Gladwell, are o slăbiciune pentru ceaiul servit în avion, citește Psychology Today și Scientific American. Și, cel mai important în perspectiva anului electoral 2024, ne poate învăța cum să depistăm o minciună și cum să „citim” un politician.

Cartea carismaticilor în devenire

Un bun comunicator e bun fiindcă e carismatic. Iar carisma are două componente: căldura și competența. Ambele pot fi exprimate și percepute prin semnale. Acestea pot fi non-verbale (gesturi, postúri, expresii faciale), vocale (ton, inflexiune, timbru), verbale (cuvinte) și vizuale (imagini, culori, fonturi). Iată, in nuce, schema logică a volumului Semnale. Cum să stăpânești limbajul secret al comunicării carismatice. Restul e… practică. Concretă, lămuritoare, tenace, deșteaptă. Căci cartea Vanessei Van Edwards efectiv își propune să te transforme, până la sfârșitul lecturii, dintr-un posibil novice în universul comunicării într-un comunicator carismatic, eficace, sigur pe sine, luminos. Și reușește să își atingă acest obiectiv nu doar prin exerciții des presărate pe parcursul volumului, ci și printr-o sumedenie de elemente metatextuale super utile: tabele și grafice care sintetizează mesajul principal, făcându-l de înțeles dintr-o aruncătură de ochi „fotografică”, provocări perfect aplicabile la finalul fiecărui capitol, casete ce rezumă în două rânduri principii sau ponturi, la final de secțiune. Informația e, astfel, extrem de bine fixată vizual, numaidecât memorabilă.

La nivel de scriitură, remarcabile sunt limpezimea și concizia: liber de paranteze, tangente sau detururi, liber de explicații științifice stufoase, textul se parcurge în zbor, urmărind concentrat subiectul pe care și-l propune în fiecare dintre cele 10 capitole (prefațate de o Introducere, încununate de Concluzii, urmate de un Indice). Iar la nivel cognitiv și emoțional, efectul e simțitor: pe măsură ce citești, capeți impresia că suntem deținători din născare ai unui repertoriu întreg de semnale ancestrale depozitate darwinian în mentalul nostru, devii tot mai conștient/ă de semnificația și puterea lor comunicațională, și ajungi să te simți tot mai capabil/ă de a folosi aceste semnale pentru a convinge, a impresiona și a fermeca un interlocutor sau un public. Altfel spus, îți dai seama că deții o comoară de mijloace expresive și înveți să le activezi în mod adecvat atunci când ai nevoie de ele.

Având toate aceste caracteristici, Semnale echivalează cu o sesiune de coaching foarte aplicat și de impact tangibil. E o carte în mod programatic interactivă care te (auto)perfecționează pe măsură ce o parcurgi. Așa că, dacă vrei să poți să îți prezinți ideile astfel încât să fie luate în seamă, dacă vrei să fii prima persoană la care se gândește șeful când face o promovare, sau dacă vrei să îți formezi cu colegii, partenerii ori prietenii legături bogate sufletește, această carte e fix pentru tine!

Un ultim aspect deloc neglijabil: volumul oferă un pachet de bonusuri digitale interesante și valoroase. Accesarea lor e gratuită și nu presupune decât introducerea prenumelui și a adresei de email pe platforma online indicată. Printre materialele disponibile se află un test de evaluare a carismei tale (rezultatele ți se transmit prompt prin email), un caiet de lucru despre semnale, materiale video discutate în carte (de exemplu, dezbaterea electorală dintre Nixon și Kennedy, speechul Evei Perón romanțat în musicalul Evita, cu Madonna), ba chiar și un ghid privitor la semnalele transmise prin emoji-uri în comunicarea electronică personală și profesională.

9 fragmente reprezentative

• „Scopul meu cu această carte este de a face din aceste semnale în mod normal invizibile unele vizibile, fie că ne aflăm față în față, într-o discuție telefonică, apel video sau chiar pe e-mail și chat. Înarmați cu aceste cunoștințe despre modul în care funcționează semnalele, vei putea să îți amplifici mesajul și să îți crești impactul. Și nu vei mai fi niciodată subestimat, trecut cu vederea sau înțeles greșit.”

• „O idee puternică nu se poate susține de una singură. Trebuie să fie însoțită de semnale la fel de puternice.”

• „În fiecare zi ne sunt transmise sute de semnale subtile. Oamenii sunt animale sociale. Am evoluat pentru a ne înțelege în grup, așa că transmitem în mod constant informații – despre statutul nostru social, despre potențialul nostru ca parteneri și despre intențiile noastre. Similar, suntem în permanență atenți la informațiile sociale pe care ni le transmit ceilalți. Când semnalele care îți sunt transmise ți se revelează, totul devine mai clar. Nu mai pierzi emoțiile ascunse. Știi în cine și în ce informații să ai încredere. Poți comunica autentic și asertiv. Când înveți să transmiți semnalele potrivite celor din jur, aceștia vor începe să te asculte, să te găsească interesant și să devină mult mai atenți la ceea ce ai de spus. De asemenea, te vei simți mai încrezător în timpul interacțiunilor.”

• „… creierul nostru este setat să caute un sens ascuns în semnale. Întotdeauna scanează interacțiunile din viața reală, în timp real, pentru a ne oferi informații sociale suplimentare. […] Indiferent dacă știi sau nu, ai înăuntrul tău o mașină sofisticată de citire a semnalelor. Creierul are instrumente neuronale dedicate primirii și gestionării semnalelor sociale. O parte a lui citește și identifică emoțiile afișate pe fața altei persoane în 30 de milisecunde! Deși este incredibil de abil în a recepționa și cele mai subtile semnale, de prea multe ori această superputere este lăsată neexploatată. Și în timp ce creierul reptilian este foarte priceput în a identifica semnalele sociale, creierul uman are adesea probleme în a le înțelege.”

• „Nu suntem conștienți de puterea noastră de a-i contamina pe cei din jur – atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ. […] Semnalele nonverbale ale unei alte persoane ne pot schimba nivelul hormonilor, funcția cardiovasculară și chiar și sistemul imunitar. […] De asemenea, semnalele proprii te pot ajuta să ai o influență benefică și să fii molipsitor de pozitiv. Liderii pot învăța să dea naștere unor sentimente productive în ceilalți. Când emani căldură, oamenii sunt mai susceptibili de a fi, la rândul lor, calzi cu tine. Când afișezi un calm competent și încrezător, și ceilalți sunt mai susceptibili să îți urmeze exemplul. Semnalele tale carismatice le pot răsturna pe cele negative ale celorlalți. Trebuie doar să exprimi ceea ce îți dorești să trezești în ceilalți.”

Articol recomandat

• „Când se gândesc la comunicare, cei mai mulți dintre oameni se concentrează pe o singură componentă: cea verbală. În timp ce cuvintele își au importanța lor, din păcate ele nu sunt suficiente. Semnalele nonverbale contează – fie prin amplificarea, fie prin micșorarea impactului pe care îl au cuvintele. Vechiul clișeu este un adevăr: «Auzim ceea ce vedem.»”

• „Cercetătorii de la Victoria University au filmat interviuri de angajare reale. Apoi au arătat videoclipurile unui juriu de evaluare, cu sunetul oprit. Doar observând semnalele nonverbale ale candidatului, membrii acestuia au fost capabili să evalueze cu exactitate cât de potrivită este sau nu acea persoană pentru a fi angajată și ce abilități sociale are. Surprinzător, candidatul cu cele mai mari ratinguri de la juriu a fost cel ales în realitate pentru a fi angajat. Gândește-te puțin! Cât timp ai pierdut pregătind și exersând răspunsurile la întrebările care știi că îți vor fi puse în timpul unui interviu? Cât timp ai petrecut gândindu-te la cum te vei așeza, cum vei saluta sau la ce gesturi vei folosi? Cum spui ceva este la fel de important ca ce spui. Folosim semnale nonverbale pentru a evalua orice – aptitudinea, abilitățile sociale și potențialul unui viitor angajat. Iar acestea fie ne vor susține mesajul, fie îi vor diminua forța.”

• „De fiecare dată când îl privești în ochi pe celălalt, amândoi produceți un hormon important pentru încredere, numit ocitocină. Acesta are o serie de efecte incredibile asupra corpului – ajutându-te să formezi legături și să construiești un raport de încredere. Dar cel mai important efect al său nu este la fel de bine cunoscut. Ocitocina te ajută să descifrezi mai bine semnalele. Contactul vizual este benefic nu doar pentru relaționare, ci te ajută și să observi și să citești mai bine semnalele celorlalți. […] Și mai este un beneficiu surprinzător al privitului reciproc în ochi: acesta ne ajută să ne sincronizăm activitatea creierului. Cercetătorii au folosit scanări ale creierului pentru a examina activitatea neuronală în timp ce participanții interacționau. Și au descoperit că, pe măsură ce aceștia se priveau mai mult în ochi, din ce în ce mai multe unde cerebrale se sincronizau. Vrei să fii pe aceeași lungime de undă cu cineva? Privirea vă poate ajuta literalmente să vă sincronizați mintal.”

• „Cuvintele pe care le folosești schimbă acțiunile oamenilor și percepția lor despre tine. Acesta este un mod ușor de a-ți îmbunătăți carisma. Dacă dorești să proiectezi căldură, folosește cuvinte mai calde. Dacă scopul tău este competența, folosește cuvinte din sfera acesteia. Cuvintele calde transmit prietenie, încredere și optimism. Acestea sunt cuvinte precum a forma o legătură, a colabora, fericit, amândoi și împreună. Cuvintele calde au același efect ca un zâmbet sau o înclinare a capului. Ne fac să simțim căldură și confort – că formăm o legătură, că suntem încurajați și auziți. Eu consider că emoticoanele și semnele de exclamare sunt tot niște semne de căldură. […] Pe de altă parte, cuvintele care sugerează competența indică putere, cunoștințe și eficacitate. Acestea sunt: brainstorming, eficient, productiv și știință.”

Volumul „Semnale. Cum să stăpânești limbajul secret al comunicării carismatice” poate fi achiziționat online de AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus