Cartea Limbajul trupului, scrisă de Tonya Reiman și publicată la editura Curtea Veche Publishing, este un adevărat ghid pentru a ne cunoaște cât mai bine și eficient corpul și pentru a-i înțelege semnalele.
Cuprins
V-ați gândit vreodată care sunt cele șapte emoții universale și cum sună înțelesul din spatele cuvintelor? V-ați gândit vreodată câte lucruri devoalează limbajul trupului despre fiecare dintre voi? Cum acest limbaj – uneori neînțeles, alteori greșit interpretat – îi poate da de gol pe cei care sunt infideli, poate dezvălui iubirea sau ne poate învăța care sunt semnele care ne trădează atunci când ne atrage o persoană?
Cele șapte emoții universale au expresii faciale foarte diferite – subiect pe care îl găsiți dezvoltat în cartea autoarei Tonya Reiman – însă știați că au și anumite tipare vocale? Iată cum s-ar interpreta ele:
Tristețea – intensitatea vocii este medie spre slabă și debitul verbal este redus.
Surpriza – intensitatea, volumul și viteza de vorbire vor crește.
Frica – volumul vocii este redus, dar intensitatea și debitul vor crește.
Furia – intensitatea va fi mai mare și persoana va vorbi mai tare și mai repede.
Dezgustul – intensitatea, volumul și debitul se reduc.
Fericirea – intensitatea, volumul și debitul cresc.
Disprețul – puterea, volumul și viteza de vorbire vor scădea.
Limbajul trupului îi dă de gol pe cei infideli!
Limbajul trupului, felul în care ne țintim privirea, mușcătura buzelor, ridicarea sprâncenelor, mimica feței – toate trădează anumite lucruri despre noi. Despre loialitate. Despre fidelitate. Despre trădări sau despre respect.
Așa că dacă aveți vreo suspiciune că persoana de lângă voi vă este infidelă, iată care sunt semnele după care vă puteți da seama dacă tovarășul de viață s-a schimbat – poate că încă nu a călcat strâmb, dar s-ar putea s-o facă.
Semne neobișnuite ale infidelității sau ale iubirii care începe să pălească:
Îmbrățișarea peste umeri în locul îmbrățișărilor frontale.
Bătaia pe umeri în timpul îmbrățișării.
Evitarea contactului vizual.
Mai puțină atenție.
Mici expresii zeflemitoare.
Se enervează când sunt întrebați (te) unde au fost.
Evitarea privirii atunci când trebuie să răspundă al întrebări dificile.
Clipesc rapid când sunt întrebați unde au fost.
Care sunt oare semnalele obișnuite pe care un bărbat le face atunci când este atras sexual de o femeie? Ei bine, sunt destule și în cartea Limbajul trupului le găsiți explicate și analizate. Noi vă dezvăluim câteva dintre ele:
Vă privește lung, cu câteva secunde mai mult decât credeți că este normal.
Își trece mâinile prin păr.
Își atinge gâtul.
Se lovește ușor peste bărbie.
Își umflă pieptul.
Își pune palmele în șolduri.
Ridică din sprâncene.
Vă atinge pe mână, braț sau umăr.
Vi s-a întâmplat vreodată să ignorați o persoană doar pentru că are anumite gesturi necugetate care vă scot pur și simplu din sărite? Ei bine, Tonya Reiman ne spune în cartea ei că ar fi cam vreo 17 lucruri care îi resping imediat pe ceilalți. Sunteți curioși să le aflați?
Scărpinatul în cap.
Mușcarea nervoasă a buzelor.
Ridicarea sprâncenelor ca să arătați că nu credeți ceva.
Schimbarea poziției pe scaun.
Încrucișarea brațelor sau orice alt comportament care v-ar face să păreți a emite semnale de superioritate, îngâmfare sau dominație.
Să păreți distrați și să vă pierdeți concentrarea sau atenția.
Uitatul în jos au evitarea contactului vizual.
Statul în picioare într-o poziție rigidă.
Ținutul mâinilor în buzunare.
Nefolosirea gesticulației.
Legănatul.
Poziția aplecată.
Auto-atingerea, cum ar fi luarea unor scame invizibile sau curățarea mânecilor.
Bâțâitul din picior.
Răsucirea părului.
Închiderea și deschiderea repetată a stiloului.
Mușcarea unghiilor, chiar dacă pentru un timp scurt.
Prima impresie, cea mai importantă?
Nu știu dacă vi s-a întâmplat ca într-o zecime de secundă de când ați văzut fața cuiva să emiteți o judecată cu privire la cât de atrasă sunteți de persoana respectivă, cât de încredere este. Apoi, dacă îi acordați o secundă sau chiar o secundă întreagă, aceste judecăți vor rămâne neschimbate sau chiar vor deveni mai solide.
Care este avantajul frumuseții
Cercetătorii spun că oamenii mai atrăgători au cariere mai de succes, câștigă mai mulți bani și au un statut mai înalt decât persoanele neatrăgătoare. Așa că, nu este de mirare că toți ne dorim să exercităm mai multă atracție și să avem mai multă notorietate și vizibilitate.
Dar ce înseamnă atracția?
Tot cercetătorii ne mai devoalează că pentru femei, atractiv este cineva cu pielea fină, cu obraji proeminenți, păr strălucitor, frunte înaltă, buze pline, maxilar nu prea mare, bărbie mică, ochi mari și nas mic.
Pentru bărbați, femeile sunt atrăgătoare dacă au ochii mari, expresivi, piele fină, nas drept și o linie puternică a maxilarului. Dar care este cea mai important trăsătură pentru ambele sexe? Simetria.
Iată ce spune autoarea Tonya Reiman: ,,Se pare că frumusețea cuprinde multă matematică. Chirurgii plasticieni lucrează atât de mult pentru frumusețe deoarece creierele noastre nu vor să facă acest lucru. Un studiu desfășurat la University of California, San Diego, a arătat că preferăm să privim lucrurile simetrice, deoarece creierele noastre sunt leneșe. Suntem atrași de simetrie, deoarece aceasta permite ochilor noștri să obțină mai ușor informația și creierul s-o proceseze mai rapid, cu mai puțin efort. Vizual, preferăm lucruri care e ușor să ne placă și care nu ne solicită cu nimic pentru a le înțelege.”
Așadar, cartea Limbajul trupului ne dezvăluie o lume a semnelor și simbolurilor care ne ajută să ne redescoperim zi de zi, dar și să aflăm lucruri despre oamenii de lângă noi. Așadar, știți că în jurnalism există o expresie celebră: o fotografie bună face cât o mie de cuvine.
Ei bine, aș readapta puțin expresia la subiectul nostru și aș spune că limbajul trupului face cât o mie de cuvinte!